Site icon gandeste.org

Realitate si cosmar

Stirile ne guverneaza viata. Continutul, intensitatea acestora. Vedem in fiecare zi drame si tragedii care ne bulverseaza profund. Zilele trecute am vazut la un canal de stiri, conteaza mai putin care, cum o pensionara si-a luat zilele doar pentru simplul fapt ca avea o datorie restanta la banca de… 1.200 de lei. Oare atat sa fie costul unei vieti chiar si intr-o tara bantuita de criza? O alta stire ne arata cum o fata de liceu, de vreo 16 ani, a incercat sa fure o rochie dintr-un magazin, fiind prinsa si data pe mana Politiei. Provenea dintr-o familie saraca, iar tentatia prezentei la un bal, alaturi de colegii sai, a primat in dauna corectitudinii. Dosarul penal a venit inevitabil, iar un sistem juridic ferm si intransigent cand vine vorba de oamenii amarati este mereu la datorie. Un alt cetatean, ajuns in somaj, a decis sa renunte la viata, doar pentru ca se apropia ziua de nastere a gemenelor sale, iar lipsa unui cadou asteptat de cele mici a fost perceputa ca un gest de neconceput, ca o rusine de neiertat.

Cazurile sunt multiple. Indiscutabil, saracia, neajunsurile nu scuza gesturile de mai sus. Nu exista societate perfecta. Probabil, nu va exista niciodata. Insa obligatia celor ce ne reprezinta, de a reduce numarul acestor cazuri, devine prioritate absoluta. Nu lupta pentru Putere din partidul X sau Y primeaza intr-o Romanie plina de neajunsuri, ci combaterea crizei asteia blestemate, care transforma destinele umane in veritabile drame. Nu apologia furtului generat de saracie vreau eu sa fac, ci pe cea a micimii alesilor nostri. Cei care, de 20 de ani, nu stiu altceva decat sa sfideze, sa minta si sa fure cat mai vartos din banii publici. Demagogia tine loc solutiilor economice. Promisiunile, locurilor de munca. Scandalurile politice, recredibilizarii institutiilor. Clasa politica actuala isi clameaza incompetenta si reaua credinta zi de zi. Fiecare declaratie, decizie sau actiune in spatele careia se afla politica aduce valuri de suferinta.

Actori politici, care au avut sau continua sa aiba Puterea in mana, prefera sa dispretuiasca tot mai mult o populatie disperata si inglodata in datorii. Ei se cred mai presus de lege, mai presus de criza, mai presus de orice datorie de onoare pe care o au fata de Romania. Liote de profitori in plan politic aleg sa calce totul in picioare. Fara scrupule sau remuscari. Obsesia obtinerii Puterii depaseste orice inchipuire. Puterea, privilegiile conferite de aceasta devin un drog pentru alesi. Ocupati cu razboaie electorale, politicienii au uitat de Romania. Tinte politice marunte, ambitii si orgolii traverseaza clasa politica. Interesul national nu se mai regaseste decat in discursuri. Am dubii mari ca vreunul dintre membrii Cabinetului Boc sau vreun simplu parlamentar, ca sa nu mai vorbim de presedintele Basescu, au avut vreo noapte de insomnie generata de invazia stirilor privind somajul, falimentele si declinul nivelului de trai. Prioritatile lor sunt altele, iar realitatea in care traim si la care ei cotizeaza din plin nu ne lasa sa uitam nicio secunda acest lucru…

Iulian Badea
sursa: cronicaromana.ro

Exit mobile version