Se concluzionează că o ruptură s-a produs faţă de trecut în linearitatea tandemului consum de energie primară-creştere economică, obţinându-se aceasta din urmă în condiţiile scăderii celui dintâi. Nimeni nu poate ignora că acest proces s-a produs. Dar, în ani. Imposibilitatea este desfăşurarea acestuia peste noapte, la scara a doar câteva luni sau chiar a numai unui singur an! Aşa că, pe un fond explicabil tehnic şi pe termen lung, nu este însă deloc exclusă o floristică de înfrumuseţare pe termen scurt!
Dacă o asemenea înfrumuseţare n-a existat şi totul a reieşit astfel din realităţile industriale ceva rău de tot s-a întâmplat şi se întâmplă. După exact calculele sursei statistice (INS), industriile menţionate – toate deţinute de firme străine şi toate lucrând pentru export – sunt responsabile de peste două treimi din creşterea economică înregistrată în 2013. Asta înseamnă că valoarea adăugată de acestea a crescut peste valoarea adăugată de firme româneşti. Nu este însă o simplă înlocuire de valoare adăugată de firme româneşti cu valoare adăugată de firme străine. Valoarea adăugată de firmele străine are în România o componentă mult mai ridicată de profit şi una mai scăzută de salarii – fapt obiectiv legat de eficienţa activităţii şi de profilul sectorial ocupat de capitalul străin.
Aceasta înseamnă că treptat, creşterea economică obţinută în România, realizată fiind de fapt de capitalul străin şi nu de cel românesc, aşază în piaţă o valoare adăugată cu o componentă mereu mai mare de profit şi o componentă mereu mai slabă de salarii (forţă de muncă). Dincolo de faptul că o asemenea creştere economică internalizează doar costurile în timp ce profiturile sunt lesne şi masiv transferate înafară, este de tipul celei în care oamenii, atât în calitate de salariaţi, cât şi în calitate de consumatori, nu ajung niciodată să resimtă că a avut loc o creştere economică. Poate exista deci creştere economică, dar salariile şi nivelul de trai să continue a scădea. Aproape că ar fi preferabil să afli că actuala creştere economică este din pix!
Autor: Ilie Serbanescu
Sursa: Jurnalul.ro