Site icon gandeste.org

Putin a ÎNVINS: Rusia PĂSTREAZĂ Crimeea, iar Estul Ucrainei va avea o largă AUTONOMIE. Președintele Poroșenko, în CORZI

Efectele vizitei în Rusia ale secretarului de stat John Kerry își arată primele efecte. Victoria Nuland, adjunctul lui Kerry, a ajuns joi la Kiev pentru o vizită de două zile, ar urma să prezinte liderilor ucraineni un proiect de acord privind Estul Ucrainei.

Noul plan ar fi rezultatul la care s-ar fi ajuns în cadrul negocierilor purtate în ultimele zile în formatul Rusia-SUA-UE, după cum scrie vineri publicaţia ucraineană Vesti.ukr, preluată de Agerpres.

Ar fi vorba, potrivit analistului politic Vadim Karasev, despre transpunerea în practică a prevederilor conţinute în textul acordurilor de la Minsk privind acordarea unei autonomii reale Donbasului, ce include regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk.

Administraţia prezidenţială de la Kiev nu a făcut deocamdată niciun comentariu despre această nouă vizită a Victoriei Nuland în Ucraina. Analistul Vadim Karasev consideră că o astfel de turnură neaşteptată faţă de Donbas ridică probleme pentru preşedintele Petro Poroşenko.

„Reorientarea tuturor principalilor actori internaţionali spre o soluţionare paşnică a problemei ucrainene generează o criză a întregului model de putere de la Kiev. Formată în timpul ‘operaţiunii antiteroriste’ (din estul ţării), puterea nu mai răspunde sentimentelor majorităţii societăţii şi stării de spirit existente în politica mondială.”

Potrivit analistului, Poroşenko este un ostatic al partenerilor de coaliţie, care în ultimele şase luni au cultivat o retorică belicoasă şi acum este în imposibilitatea de a mai da înapoi.

Preşedintele ucrainean ar avea nevoie de alegeri anticipate, deoarece pentru vremuri de pace lui îi trebuie un cu totul alt legislativ. Deja nu are altă opţiune, pentru că se află între ciocanul aliaţilor occidentali şi nicovala coaliţiei, mai spune Vadim Karasev.

Victoria Nuland a purtat discuţii joi cu premierul Arseni Iaţeniuk în cadrul cărora a abordat şapte chestiuni, între care punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk şi asistenţa SUA în această privinţă; depăşirea agresiunii ruse şi ajutorul SUA în acest scop; reformele economice şi combaterea corupţiei.

Opiniile experţilor ucraineni cu privire la eficacitatea acestei vizite sunt radical diferite. Analistul Vladimir Fesenko comentează:

„Moscova pune presiune pe Berlin şi Paris, iar prin intermediul acestora asupra Kievului, pentru ca autorităţile ucrainene să accepte, într-o formă sau alta, condiţiile separatiştilor.”

Este puţin probabil, în opinia sa, ca Ucraina să accepte aceste condiţii care menţin practic autoproclamatele republici populare Lugansk şi Doneţk.

La rândul său, politologul Kosti Bondarenko vede astfel lucrurile:

„De fapt, problema a fost rezolvată: Ucraina a fost pusă în faţa faptului că SUA și UE au decis revenirea Doneţkului şi Luganskului sub jurisdicţia sa cu drepturi de cea mai largă autonomie.”

Liderii rebelilor din Lugansk şi Doneţk au propus anterior alegeri locale, dar fără participarea unor partide ucrainene, precum şi o serie de condiţii.

Secretarul de stat american John Kerry a efectuat miercuri o vizită la Soci, unde s-a întâlnit cu preşedintele Vladimir Putin şi cu omologul său rus Serghei Lavrov.

Expertul ucrainean Oleg Voloşin comentează:

„Ei s-au convins: armata ucraineană nu este în măsură să rezolve conflictul prin forţă. Nimeni nu doreşte o înfrângere a Ucrainei în conflictul cu Rusia – rămân negocierile. Mai ales că din partea Moscovei se aud note conciliante.”

Sursa: Evz.ro

Exit mobile version