În mod normal, siteul în limba engleză Wikipedia are de a face cu 100-150 de milioane de cereri de pagini pe zi. Însă, ieri (18 ianuarie 2012), milioane de persoane care vroiau să ştie totul, de la înălţimea muntelui Kilimanjaro şi până la data naşterii lui Charles Dickens, au fost întâmpinate cu un mesaj ce începea cu fraza: „Imaginaţi-vă o lume fără informaţii gratuite”.
Ca urmare a întreruperii activităţii timp de 24 de ore, siteul a început să funcţioneze din nou a doua zi dimineaţă, la ora 5.
Wikipedia, Google şi mulţi alţii, inclusiv eBay, Facebook şi Twitter, contestă Legea “Opriţi Pirateria Online” şi Legea “Protejaţi Proprietatea Intelectuală”, care sunt realizate prin intermediul Congresului SUA.
Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg a scris că susţine protestul şi a descris Internetul ca fiind „cel mai puternic instrument pe care îl avem pentru crearea unei lumi deschise şi conectate”.
Acesta a scris pe profilul său Facebook că el şi compania sa sunt împotriva legii privind cenzura, şi i-a îndemnat pe americani să facă presiuni asupra congresmanilor în legătură cu această problemă. Măsurile sunt proiectate pentru a opri piratarea de filme, muzica, programele Tv şi eCărţi gratuite în mediul online.
Totuşi, criticii susţin că cei care au realizat această lege merg mult prea departe şi că, de fapt, se încearcă instituirea unor reguli de control şi cenzură a Internetului.
Un număr estimativ de 7.000 de siteuri mici s-au alăturat protestului.
Google a susţinut protestul cu un banner negru simbolic, aşezat peste logo, pe pagina de start din SUA, deşi serviciile sale de căutare erau încă disponibile.
De fapt, întreruperea activităţii Wikipedia nu a fost chiar totală, din moment ce aveai posibilitatea să accesezi paginile Wikipedia folosind telefoane inteligente, precum iPhone sau Blackberry, iar experţii informatici au postat detalii simple despre modul în care se poate ocoli această „pană de curent” a siteului.
Wikipedia, care este un site fără profit şi cuprinde cea mai mare enciclopedie din lume, cu 20 de milioane de pagini, insistă că protestul său a fost realizat din dorinţa de a proteja liberatatea de exprimare pe Internet.
Protestul a fost condus de către fondatorul Wikipedia, Jimmy Wales, care locuieşte în Londra, alături de logodnica sa Kate Garvey, fost consilier al lui Tony Blair.
Congresmanul american Lamar Smith, care este preşedintele Comitetului Casei Judiciare şi iniţiator al legilor, a acuzat protestatarii de interpretarea greşită a măsurilor anti-piraterie ale legii sale. (Sursa: Daily Mail)
Au existat şi în România siteuri care s-au alăturat protestului, Dexonline.ro oferind şi o serie de explicaţii:
“Ce sunt PIPA şi SOPA
PIPA sau PROTECT IP (Actul pentru Prevenirea Pericolelor Online Reale la adresa Creativităţii Economice şi a Furtului Proprietăţii Intelectuale) este un proiect de lege propus în Senatul Statelor Unite Ale Americii care ar da guvernului SUA şi deţinătorilor de drepturi de autorputeri fără precedent asupra site-urilor bănuite că încalcă aceste drepturi, inclusiv asupra site-urilor aflate în afara SUA.
Votul pentru aprobarea PIPA se va desfăşura pe 24 ianuarie 2012.
SOPA (Actul pentru Stoparea Pirateriei Online) este o versiune similară a legii propusă în Camera Reprezentanţilor din SUA.
Pe 15 ianuarie 2012, audierile privind SOPA au fost amânate până la „ajungerea la un consens” cu privire la ce se doreşte de la o astfel de lege.
Aceste legi îşi propun să oprească încălcarea online a drepturilor de autor, dar în forma lor curentă ele vor îngrădi exprimarea liberă pe Internet, vor îngreuna inovaţia tehnologică şi vor deschide breşe grave de securitate.
PIPA şi SOPA prevăd mijloace multiple prin care site-urile suspectate de încălcarea drepturilor de autor pot fi oprite:
- Obligarea furnizorului de internet să înceteze găzduirea site-ului;
- Obligarea motoarelor de căutare (Google şi celelalte) să ascundă referinţele către site din paginile de rezultate;
- Obligarea serviciilor de plată, cum ar fi Google AdSense şi PayPal, să înceteze plăţile către site;
- Revocarea înregistrărilor DNS. Astfel, atunci când cineva tastează adresa site-ului, browserul nu va mai şti adresa numerică corespunzătoare pentru a se putea conecta la site.
Toate aceste măsuri ar face mai mult rău decât bine, pentru că ar duce la crearea de pieţe negre pentru găzduire, servicii de plată şi DNS. De exemplu, inevitabil ar apărea servere DNS care ar promite utilizatorilor acces la întregul Internet, nu doar la cel cenzurat. Dar aceste site-uri, din nepricepere sau cu bună ştiinţă, ar deschide porţi spre site-uri cu software maliţios care ar infecta calculatoarele care le accesează.
Site-urile sociale (de exemplu, Facebook sau YouTube) ar fi obligate să supravegheze activităţile utilizatorilor lor. În prezent, site-urile beneficiază de un refugiu (safe harbor) prin care ele nu sunt responsabile de documentele încărcate de utilizatorii lor (muzică, filme, fotografii).
Site-urile trebuie doar să ofere o metodă prin care deţinătorii de copyright să poată identifica şi şterge documentele care încalcă drepturile de autor. Dar dacă PIPA şi SOPA ar trece, clauza de refugiu ar fi desfiinţată. Într-un scenariu extrem, Facebook ar putea fi închis imediat ce unul dintre utilizatori încarcă o fotografie asupra căreia nu deţine drepturile.
Chiar şi o singură legătură (link) către un site găsit vinovat este un motiv suficient pentru închiderea site-ului şi acţionarea în judecată a deţinătorului.
Dacă un utilizator încarcă pe un site un clip cu căţelul său, iar în fundal se aude la televizor un cântec acoperit de drepturi de autor, întregul clip încalcă aceste drepturi şi va fi şters de pe site. Utilizatorul poate fi, într-un caz extrem, trimis la închisoare.
Toate aceste lucruri se pot întâmpla fără un proces la tribunal şi fără dreptul la apărare. Un mandat de la un judecător este suficient pentru a impune toate măsurile necesare pentru închiderea unui site.
Propagandă
Proiectele de lege sunt susţinute de deţinătorii de copyright, în special de trusturile de distribuţie a filmelor şi muzicii din SUA. Din interese financiare, ele trec peste avertismentele armatelor de experţi în securitate cu privire la breşele de securitate pe care aceste legi le-ar deschide. Aceste proiecte solicită, fără niciun aviz tehnic, reconstruirea din temelii a unor mecanisme esenţiale ale Internetului, cum ar fi serviciul DNS.
O lege care îi incriminează pe 58% din cetăţenii unei ţări este o lege care a pierdut contactul cu pulsul societăţii.
De ce am aderat la această grevă
La prima vedere, decizia noastră de a incomoda serios accesul utilizatorilor noştri este exagerată. La urma urmei, este vorba despre o lege dată în altă ţară. Chiar dacă utilizatorii noştri ar dori să se implice, ei nu au niciun cuvânt de spus în procesul legislativ al SUA, nu?
Nu chiar. Dacă PIPA şi SOPA trec, ne putem aştepta la presiuni din partea concernelor de media din SUA pentru adoptarea de legi similare şi în Uniunea Europeană. Dacă vreodată va veni momentul ca şi dumneavoastră să vă implicaţi pentru prevenirea unei catastrofe similare în Europa, dorim să vă ajutăm să fiţi pregătiţi şi informaţi. Vă încurajăm să înţelegeţi ramificaţiile unei astfel de legi şi să observaţi cum protestează o naţiune care preţuieşte şi militează pentru libertăţile civile.
Având în vedere că 99,5% dintre utilizatorii noştri se situează în afara jurisdicţiei SUA, am ales să nu închidem complet site-ul şi am optat pentru varianta mai puţin drastică de a publica un mesaj de protest pe fiecare pagină”. Sursa: financiarul.ro / 2blackjack1.wordpress.com