Păcat că un document foarte interesant, precum Raportul Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice din România riscă să fie expediat într-o sporovăială despre prostituție sau droguri, la nivel de cârciumă de cartier.
Găsiți acest raport, în formă extinsă și în sinteză, pe www.presidency.ro
Desigur, e de admirat efortul televiziunilor de știri de a găsi repede imagini cu prostituate și toxicomani. Dar va fi în zadar dacă specialiști și oameni politici responsabili nu vor fi chemați, de aici înainte, pentru a continua dezbaterea.
Ca o caracterizare de ansamblu, raportul prezintă, în date și cifre, decalajul imens dintre nevoile unei societăți și resursele sale limitate ( resurse materiale, financiare, tehnologice, umane). Sărăcia, excluziunea, șomajul de lungă durată, îmbătrânirea populației, fragilitatea fondului de pensii, accesul inegal la educație, iată numai câteva din marile riscuri cu care România se va confrunta și deja se confruntă.
Raportul are merite incontestabile – principalul este, dacă vreți, tocmai existența sa. Sunt, desigur, și chestiuni discutabile, cum ar fi gradul mare de generalitate al soluțiilor, impresia falsă că toate problemele pot fi rezolvate în același timp. Există și riscul ca, la un moment dat, soluțiile prezentate în Raport să fie legiferate de sus, prin ucaz, așa cum a fost cazul Pactului pentru Educație.
Personal, m-aș fi așteptat la o formulare mai clară a priorităților. Și cred că începutul ar putea fi în mediul rural, acolo unde trăiește aproape jumătate din populație, unde sărăcia s-a acumulat în cel mai înalt grad, unde există cei mai mulți asistați și cei mai puțini contribuabili la buget ori la fondurile de sănătate sau pensii.
Dar tot în mediul rural există și cel mai mare potențial de dezvoltare, în special în agricultură și în mica industrie alimentară. Cu cât mai multe mici afaceri taxabile în mediul rural, cu atât mai multe resurse la bugetele publice și cu atât mai puțini asistați. Cred că un sistem inteligent de microcredite, plus investiții în infrastructură – drumuri, apă, canalizare, internet – ar avea efecte vizibile imediate în mediul rural.
Aceasta este, evident, doar o simplă viziune. Sau, dacă vreți, o infimă contribuție la o dezbatere publică. O dezbatere în care ar trebui să participe la început specialiști dar imediat să fie atrași cât mai mulți cetățeni interesați de bunul mers al țării.
Fiindcă, dacă rămânem doar la discuția penibilă despre prostituție și droguri, n-am realizat nimic!
Ovidiu Nahoi
sursa: adevarul.ro