Dosarul de fond a fost demarat în martie 2012. Primăria Limanu, în calitate de reclamant, a chemat în instanţă, în calitate de pârâţi, compania americană Chevron, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Guvernul României. Prima înfăţişare? Anul trecut, pe 15 octombrie, cu menţiunea:
“În temeiul art.16 ind.1 din Legea nr.554/2004, introduce în cauză în calitate de pârâţi a beneficiarilor actului administrativ contestat, respectiv Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Chevron România Holding B.V. Pune în vedere reclamantei să depună două copii ale acţiunii şi ale înscrisurilor ataşate pentru comunicare către cei doi noi pârâţi, cu obligaţia indicării sediilor, în termen de 5 zile, sub sancţiunea prev.de art.155 ind.1 C.pr.civ.”
Care este stadiul dosarului în prezent? Băltire dubioasă. Respingerile şi aprobările pentru diverse cereri, note de şedinţă, timbrări, conexităţi sau cauze s-au ţinut lanţ. La fel şi amânările, cărora li se adaugă o alta, de miercuri, 23 octombrie. Dosarul 6499/2/2012, de la secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti, stă şi acumulează straturi de praf. Primarul localităţii Limanu, Iustin Nicolae Urdea, nu a comentat pe larg situaţia, întrucât nu se află la curent cu toate detaliile.
Urdea, citat de Replica: “Mai devreme am aflat şi eu, dar nu ştiu nici motivaţia, nimic. Ştiu doar că s-a amânat. Pentru când, nu ştiu să vă spun.”
Edilul localităţii Limanu este cunoscut ca fiind un adversar al exploatării gazelor de şist. Urdea a atacat în contencios H.G. 188/20 martie 2012 privind aprobarea Acordului petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX – 18 Vama Veche, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Chevron România Holding B.V.
Chevron, la o şedinţă a consilierilor din Comana
Marţi, deputatul constănţean Florin Gheorghe a emis o interpelare la adresa premierului Victor Ponta, prin care cere răspunsuri în problema gazelor de şist. Gheorghe susţine că este preocupat de modul în care îşi fac datoria autorităţile statului român privitor la problema explorării şi exploatării gazelor de şist.
Reprezentanţii Chevron au luat parte luni şi la o şedinţă extraordinară a Consiliului Local Comana, în judeţul Constanţa. Numai că, acolo, s-a întâmplat ceva. Ce? Chevron a primit o lovitură în moalele capului din partea consilierilor locali care, potrivit Replica, nu s-au dovedit a fi impresionaţi în vreun fel de teoriile companiei privind extracţia gazelor de şist, fiind foarte rezervate, când nu de-a dreptul sictirite, în a comunica prea mult cu reprezentanţii companiei americane.
Nimic nu-i scapă lui Tender, nimic nu-i stă în cale
Controversatul magnat Ovidiu Tender, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din România, este fericitul posesor al lucrărilor de prospecţiuni pentru Chevron în sudul litoralului. Firma sa, Prospecţiuni SA, şi-a instalat cartierul general încă din primăvară în staţiunea Venus. Potrivit Replica, există proprietari de terenuri în zona Mangaliei care nu se lasă foarte uşor convinşi să-şi pună la dispoziţie bunurile considerate de interes pentru americani:
Ori cer prea mulţi bani ori pur şi simplu refuză să-şi ofere terenurile, cert este că respectivii proprietari au avut surpriza de a fi sunaţi tocmai de la Prefectura Constanţa, de către funcţionari publici care fac lobby pentru americani. Angajaţi ai statului care, mai cu frumosul, mai cu insistenţe, încearcă să-i facă pe oameni să accepte colaborarea cu Chevron, pentru că e păcat de atâtea investiţii, nu e frumos să ne punem rău cu americanii şi alte astfel de metode de persuasiune. Metode aplicate, conform surselor noastre, nu numai din birourile Prefecturii, ci şi din structurile judeţene de conducere ale unui partid de guvernământ.”
Mergem mai departe, cu un salt în timp din Constanţa într-o altă zonă a ţării, unde, în august, firma lui Ovidiu Tender a fost implicată într-un scandal de proporţii. Potrivit informaţiilor din cotidianul Puterea, Prospecţiuni SA a încalcat proprietatea privată cu naturaleţea cu care, în filme, o fantomă trece printr-un perete. Despre ce este vorba? Angajaţii firmei afaceristului timişorean au dat năvală în vară peste cele aproximativ 80 de hectare de vie pe care cunoscutul realizator tv Florin Călinescu le deţine în judeţul Sibiu, în comuna Moşna, pentru a efectua operaţiuni petroliere.
Flashback din Puterea:
Compania Prospecţiuni SA încălca astfel proprietatea privată a actorului, care a luat imediat atitudine şi cele mai drastice măsuri. Prin angajaţii săi, actorul i-a sechestrat pe oamenii lui Tender cu tot cu maşinile cu care intraseră pe terenul său. Surse din Poliţia din Moşna ne-au declarat că, după discuţii aprinse între reprezentanţii companiei Prospecţiuni SA şi Florin Călinescu, cei sechestraţi au fost lăsaţi să plece pe baza unui proces-verbal semnat între părţi.”
Încălcarea proprietăţii lui Florin Călinescu nu a fost un caz izolat. Iată ce afirma, potrivit aceleiaşi surse, într-o plângere formulată către Parchet de unul dintre localnicii din Copşa Mare, comuna Biertan, judeţul Sibiu:
“Pentru ocuparea terenurilor şi pentru lucrările întreprinse de firma Prospecţiuni SA pe terenurile noastre agricole, firma Prospecţiuni SA nu a solicitat şi nu a primit acordul meu de proprietar. Practic, pe terenurile mele agricole, semănate cu iarbă de cosit şi lucernă, persoane ce purtau uniformele firmei Prospecţiuni SA au instalat cu maşini de teren cabluri şi marcaje, împiedicându-mă, într-o perioadă de aproximativ 10 zile, să întreprind lucrări ale pământului necesare pentru acest sezon. Subsemnatul, am semnalat (în prezenţa preotului paroh Ioan Bica din satul Copşa Mare), unor persoane cu uniforma firmei Prospecţiuni SA, faptul că nu au dreptul de a-mi încălca proprietatea şi de a instala cabluri şi marcaje pe terenurile mele, solicitându-le totodată să le retragă de pe terenurile mele.
Persoanele cu uniforme au refuzat să dea curs solicitărilor mele şi astfel, subsemnatul, am ajuns, fără voia mea, fără rea-credinţă, să am terenul ocupat de cabluri instalate ilegal de necunoscuţi, prin încălcarea şi afectarea terenurilor care se află în proprietatea mea. În toată această perioadă, nu am fost informat despre intenţia firmei Prospecţiuni SA, provenienţa cablurilor şi cine este proprietarul lor de drept. Fiind nevoit să desfăşor lucrări agricole, în data de 28 am mutat cablurile de pe terenul unde au fost instalate. Consider astfel că am fost de la bun început şi până la sfârşitul evenimentelor descrise în prezenta plângere, într-o situaţie a erorii de fapt – cauză ce înlătură eventualul caracter penal al faptei mele de a muta cablurile dintr-un loc în altul, aşteptând să le înmânez ulterior proprietarului de drept, în baza unor acte doveditoare.”
Ce zice Legea petrolului? În articolele din Legea petrolului privind dobândirea folosinţei accesului la terenurile pe care se efectuează operaţiuni petroliere se afirmă: “În caz de forţă majoră sau avarie, accesul la terenuri este neîngrădit, iar evaluarea efectelor accesului se va face ulterior, cu respectarea dreptului la despăgubire a proprietarului terenului.”
Afacerea RAFO Oneşti nu este oare printre primele “denunţate” de Traian Băsescu la începutul primului său mandat de preşedinte?
Sursa: Sud-Est Forum