Site icon gandeste.org

Prigoana: Federal Reserve, “SRL-ul din varful noii ordini mondiale”

” Avem deja o noua ordine mondiala. In topul ierarhiei se afla proprietarii Federal Reserve, care nu apartine guvernului american, fiind un SRL.  Proprietarii Fed-ului sunt, de fapt, proprietarii noii ordini mondiale”, a declarat omul de afaceri Silviu Prigoana, intr-un interviu Bloombiz.

Marile agentii de rating au gresit grav in toate evaluarile facute, inante de declansarea crizei. A fost cu intentie? A cui sunt interesele acestor institutii?

Nu a fost ceva intentionat. Agentiile de rating sunt pline de doctori in economie. De unde sa stie doctorul in economie, economie reala? Ei au invatat in scoala, dar cu practica stau mai greu.

Pentru economisti exista dobanzi si atat, restul nu conteaza. Cand piata s-a umplut de produse si nu a mai avut cumparatori, totul s-a blocat iar planeta a intrat in colaps. Dar ei au calculat bine, in mintea lor.

Atat in pozitia presedintelui, cat si in cea a guvernatorului a intervenit la un moment dat o schimbare neta. Ambii au devenit sustinatori ai unui imprumut extern, si inca a unuia masiv. Acordul cu FMI a fost o comanda externa?

Nu. In momentul in care te izbesti de niste realitati, este ca intr-o familie. In Romania, daca membrii familiei au salarii de cate 1000 de euro si isi fac pe termen lung niste planuri, isi pot lua o casa si o masina si daca subit au ramas fara serviciu, au o problema.

Nu trebuie sa piarda casa si masina. In acel moment, vor apela la un imprumut, pana vor gasi serviciu. Asta s-a intamplat si in Romania: FMI ne-a imprumutat, pana vom gasi serviciu.

La un momentdat ii sfatuiati pe antreprenori sa mearga sa investeasca in China. Mai este China locul unde se pot face cele mai bune investitii?

In China, se poate investi in momentul de fata in actiunile companiilor de telefonie mobila, pe termen mediu si lung.

La un calcul simplu, daca sunt 1 miliard de cetateni doritori, la 1,5 miliarde de telefoane mobile – ca nu toti au, dar cei care au, au doua – calculati 5 centi inmultit cu un miliard pe luna, in contul vostru. Dar exista investitii si mai bune in diverse zone. Energia si mancarea vor fi la mare pret. Daca cineva reuseste sa puna contoare la aer, acela ar fi business. Iata o idee pentru domnul Pogea.

Cea mai tare afacere din Romania din ultimii 10 ani?

Sa fii la guvernare. Nu vi se pare ca guvernele in ultimii 14-15 ani, de cand a ajuns Ciorbea intai-statatorul guvernarii Romaniei, au ajuns baietii sa se imbogateasca exponential, fara sa munceasca?

Niciodata capitalismul nu a fost mai mult pus in discutie ca SISTEM in ultimele doua decenii, adica dupa implozia URSS si a sistemului planificat, in ansamblu, ca din vara anului 2008. Capitalismul, bun sau rau pana la urma?

Nu discutam in momentul de fata, de capitalism ci de doctori in economie, care au reusit sa duca de rapa economia mondiala.

Faptul ca specialistii doctoranzi fac practica pe umarul nostru nu inseamna ca acest capitalism este prost. Fiecare oranduire sociala are plusurile si minusurile ei, dar s-a demonstrat in istorie, capitalismul este una dintre cele mai bune oranduiri.

Am vazut pe pielea noastra cum e cea comunista, minunata, dar nu a ajuns la toti, cea capitalista este mai deschisa.

In noul context politico-economic al planetei, exista libertatea de miscare a fortei de munca si nu trebuie sa stam batuti in cuie in aceasta minunata tara.
Suntem liberi sa studiem si sa muncim oriunde.

Care din tarile din Europa de Est va fi cea mai afectata de criza?

Cred ca Ungaria va fi cea mai afectata de actuala criza economica. De bine, de rau, cel putin noi avem niste resurse, o deschidere la mare. Alte tari sunt legate ombilical de tarile vecine, Germania, Austria si asa mai de parte.

Ungaria este un stat izolat. S-a si demonstrat prin faptul ca au fost primii care au intrat in colaps.

Crizele de mare intensitate – mai ales cele economice – au fost si sunt mereu un teren social fertil pentru teoriilor conspirationiste. E actuala criza o conspiratie sau nu?

Nu. V-am explicat: doctorii in economie au calculat gresit. Suntem victimele lacomiei noastre. Noi am vrut sa consumam, inainte sa muncim.

Credeti ca statul american a bagat bani degeaba incercand sa salveze companiile?

Nu degeaba, ci de pomana. A fost o pomana data inspre companiile care au subventionat campaniile electorale.

Exista o mie si ceva de miliarde, o suma impresionanta, niste bani virtuali cu care vor fi facute infuzii in companii. O serie de companii beneficiaza si noi o sa platim. Este un comunism inversat.

Avem 4,5 milioane angajati, din care aproape 1,5 milioane sunt bugetari si peste 3 milioane muncitori direct productivi. Care ar trebui sa fie numarul de functionari publici in Romania?

Inspre 7-800.000, la o populatie de 18 milioane de romani, restul de 4 milioane emigrand deja.

E mult sa ceri angajatilor din sectorul de stat sa accepte reforma si performanta ?

Trebuie sa le ceri sa-si faca treaba, pe banii pe care ii primesc. E simplu, dar trebuie ca patronul-stat sa aiba curajul sa faca o asemenea reforma. Noi avem multi politisti si am vazut cu ce se ocupa aceastia, de multe ori: recent, a fost prins un politist, luand mita.

Toata lumea se face avocat, sa-l apere pe Gigi Becali, se face judecator pentru a avea o pensie de 300 de milioane. Gandurile lor sunt cu totul si cu totul altele, nu se concentreaza spre bunul mers al societatii.

Premierul britanic Gordon Brown a salutat aparitia unei “noi ordini mondiale” in urma crizei economice, declaratie facuta la incheierea summitului G20. Ce parere aveti?

Este o chestiune imperialista, englezeasca. Ei au salutat tot timpul globalizarea, si cand au trecut Oceanul spre americani si s-au urcat cu picioarele pe indieni si cand au plecat in Indii, fiind promotorii globalismului mondial.

Spaniolii conquistadori vroiau tot globalizare, toata lumea s-a batut pentru teritorii. Razboaiele moderne se poarta cu pixul, nu se mai foloseste tehnica militara, ci se merge cu asasini economici si cu FMI-ul in spate.

Va fi deci o noua ordine mondiala? Cine va fi in varful ierarhiei?

Avem deja o noua ordine mondiala. Vi se pare ca traim izolati, avem pareri? Din punctul meu de vedere, varful ierarhiei sunt proprietarii Federal Reserve, care nu apartin guvernului american, ci este un SRL. Proprietarii Fed-ului sunt proprietarii noii ordini mondiale. Din cele mai vechi timpuri, au fost grupuri care au dorit sa domine lumea si au vazut ca nu se poate cu flinta.

Atunci au spus “mai bine prin imprumuturi”. Nu poti domina o tara decat prin doua moduri: prin sabie sau prin datorie. Timp de 50 de ani nu a trebuit sa ne batem cu nimeni, ca astazi sa nu mai avem nimic. Nu vom mai avea nici granite, noi nu mai contam, suntem simple statistici.

Andrei Ciltaru
sursa: Bloombiz.ro

Exit mobile version