» Multe ministere au insa agentii cu atributii similare. De pilda, Ministerul de Interne are in subordine Centrul National de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor, dar si Inspectoratul National pentru Evidenta Populatiei.
Premierul Emil Boc s-a intalnit ieri si alaltaieri cu ministrii PSD si PDL pentu a discuta reducerea personalului cu 20%, asa cum propusese si seful statului la sfarsitul saptamanii trecute. Statul ar fi avut in subordine, la sfarsitul anului 2008, 256 de agentii guvernamentale, potrivit unei analize a Ziarului Financiar. In total, numarul bugetarilor din Romania este de 1,5 milioane de persoane.
Social-democratul Constantin Nita, ministrul pentru IMM-uri, a spus ieri ca locurile de munca ar trebui pastrate, fiindca “PSD nu agreeaza reducerea cu 20% a posturilor publice, ci prefera, mai degraba, reducerea temporara a salariilor”. Pe de alta parte, ministrul social-democrat a declarat ca va renunta la doua dintre cele patru agentii pe care le are in subordine, ceea ce inseamna ca din cele 680 de posturi va reduce 200, dar in final aritmetica lui ajunge la doar 100 de disponibilizati.
Adrian Moraru, director adjunct al Institutului pentru Politici Publice (IPP), argumenteaza ca “se vorbeste despre reducere de posturi, nu de personal, iar 80-90% din ministere au scheme de personal mai mari”. Cu alte cuvinte, a explicat Moraru, daca o institutie are o schema de 1.000 de oameni si, de fapt, angajati sunt numai 800, se poate face o reducere de 200 de posturi din organigrama, care oricum nu erau ocupate. Astfel, institutia ramane cu acelasi numar de angajati.
Ministrul Apararii, Mihai Stanisoara, nu se grabeste sa-si debaraseze schema si anunta ca da afara cinci din cei 26 de oameni de la cabinetul sau, incepand cu 1 august. Potrivit MapN, cele cinci persoane erau renumerate lunar cu apoximativ 21.500 lei.
La Ministerul Sanatatii, doar jumatate din cele 300 de posturi ar fi ocupate, sustin oficiali ai institutiei. In aceste conditii, daca s-ar reduce cu 20% numarul functiilor, dupa reorganizare, Ministerul Sanatatii va organiza concursuri pentru a ocupa toate posturile. Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, a declarat, la randul sau, ca va face “reduceri rationale” de personal, referindu-se la eliminarea suplinitorilor, pe care deocamdata nu are cu cine sa-i inlocuiasca.
Ministrul Agriculturii, social-democratul Ilie Sarbu, promite, in schimb, o reducere drastica, de la 33 la 13, a numarului agentiilor, insa reducerea de personal va fi de numai 20%. Ministrul Sarbu a precizat ca personalul din institutiile care urmeaza sa fie reorganizate ar putea fi mutat in alte structuri din subordinea ministerului, acoperind astfel deficitul de personal. Un exemplu in acest sens ar fi Agentia de Plati si Interventie in Agricultura, unde deficitul ar fi de 2.000 de persoane, potrivit lui Ilie Sarbu, iar personalul restructurat ar avea mai multa experienta decat daca s-ar face noi angajari.
Adrian Moraru considera ca “reducerea numarului agentiilor este o falsa problema, deoarece grosul functionarimii nu e la minister, e in administratia locala”. Multe ministere au insa in subordine agentii care au atributii asemanatoare. De pilda, la Ministerul Agriculturii exista Oficiul National al Viei si Vinului, Oficiul National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri, dar si Inspectia de Stat pentru Controlul Tehnic Viticol. Ministerul Administratiei si Internelor are in subordine Centrul National de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor, dar si Inspectoratul National pentru Evidenta Populatiei.
Ministerul Transporturilor are si el agentii similare, cum ar fi Compania Nationala de Autostrazi si Poduri si Autoritatea Rutiera Romana, dar si exotice, de pilda, Agentia Romana de Salvare a Vietii Omenesti pe Mare. Adrian Moraru atentioneaza insa ca exista un risc al comasarii unor agentii: “O sa ii verse pe unii bugetari intr-o agentie unde se dau sporuri mai mari, astfel, nou-venitii vor primi automat si ei aceste sporuri”. Directorul IPP sustine ca acesta ar putea fi cazul comasarii celor doua structuri responsabile cu evidenta populatiei din cadrul Ministerului de Interne. Expertul in politici publice socoteste ca “Executivul nu face astfel nici o economie, e un fals subiect”, pentru ca “nici un ministru nu pare sa vrea sa faca aceasta reducere. De fapt, este doar o pregatire a lunilor de criza care vor urma, ca sa nu se spuna ca nu au incercat sa faca nimic”.
Cristina Dobreanu
sursa: romanialibera.ro