“Riscurile la adresa stabilitatii financiare globale s-au diminuat odata ce relansarea economica a luat avant, insa temerile referitoare la riscurile suverane in unele state avansate ar putea submina castigurile de stabilitate si ar putea prelungi colapsul creditului”, se arata in raportul FMI.
“O inrautatire a sustenabilitatii datoriei publice ar putea sa se rasfranga asupra sistemelor bancare sau la nivel transfrontalier”, adauga FMI. Cu toate acestea, FMI si-a revizuit in scadere estimarile referitoare la amploarea deprecierilor de active derulate de banci de la inceputul crizei si pana in 2010, pana la 2.300 miliarde de dolari, fata de 2.800 de miliarde de dolari cat estima in luna octombrie a anului trecut. Datoriile suverane au crescut brusc pe fondul crizei economice, in conditiile in care multe guverne au fost nevoite sa vina in sprijinul bancilor dar si sa plateasca pentru un numar crescut de persoane care solicita alocatiile de somaj dar si pentru programele de stimulare. FMI subliniaza ca desi lumea a evitat o depresiune de amploare, “riscurile raman ridicate, data fiind starea fragila a relansarii si procesul de reconstituire a bilanturilor bancilor”.
“Atentia s-a mutat in prezent spre riscurile suverane care ar putea submina castigurile de stabilitate si ar putea duce criza creditului intr-o noua faza, avand in vedere ca ne apropiem de limita sprijinului oferit de sectorul public pentru sistemul financiar si economia reala”, avertizeaza FMI. Raportul estimeaza ca provocarea cea mai importanta cu care se confrunta guvernele pe termen mediu este introducerea de planuri credibile pentru readucerea sub control a deficitelor bugetare. In plus, FMI a cerut urgentarea procesului de reforma in sistemul bancar, apreciind ca in continuare exista semne de intrebare cu privire la amploarea reformelor si modul de solutionare a problemelor puse de bancile considerate mult prea mari pentru a fi lasate sa intre in faliment.
sursa: cronicaromana.ro