Unul dintre cei mai influenţi consilieri pe ştiinţă din guvernul american, care o sfătuieşte pe Hillary Clinton pe durata administraţiei Obama, avertizează că populaţia umană a depăşit deja “limitele de sustenabilitate” ale planetei, îndemnând, printre altele, la răspândirea ingineriei genetice în rândul recoltelor.
“Trebuie să continuăm să micşorăm rata de înmulţire a populaţiei globale. Planeta nu mai poate suporta mai mulţi oameni. Oricum, probabil că există deja prea mulţi oameni pe această planetă”, a spus consilierul american Nina Fedoroff, profesor de biologie moleculară şi deţinătoarea unei Medalii Naţionale pentru Ştiinţă (cea mai mare distincţie ştiinţifică din SUA), pentru BBC .
Populaţia Terrei numără în momentul de faţă 6,5 miliarde de oameni, cu o creştere netă zilnică de 218.030, urmând să crească rapid până la 7 miliarde, potrivit Biroului Recensământului din SUA. În plus, pentru 2040, se estimează 9 miliarde de suflete.
În aceste condiţii, consilierul ştiinţific subliniază faptul că oamenii trebuie să devină mult mai eficienţi în gestionarea “pământurilor sălbatice” şi mai ales a resurselor de apă, pledând pentru folosirea recoltelor modificate genetic.
Dr. Fedoroff , care a scris o carte despre mâncărurile modificate genetic în 2004, este de părere că criticile pe marginea porumbului, grâului şi orezului supuse bioingineriei aparţin unor vremuri de mult apuse.
“Acceptăm exact aceeaşi tehnologie (n.r. – folosită pentru mâncărurile modificate genetic) în medicină, dar în ceea ce priveşte producerea mâncării, vrem să ne întoarcem în secolul XIX. Nu am merge la doctor să-i spunem «Tratează-mă aşa cum doctorii îi tratau pe oameni în secolul XIX», însă cerem acest lucru când vine forma de producţia de mâncare.”
Cel mai intens populate naţiuni
China – 1,33 miliarde
India – 1,16 miliarde
SUA – 306 milioane
Indonezia – 230 de milioane
Brazilia – 191 de milioane
Ionut Dulamita
sursa: cotidianul.ro