Site icon gandeste.org

Popi, stripperi, asistente şi balerini

Fost director executiv al AMOFM, Dumitru Pelican a dezvăluit pentru Jurnalul Naţional câteva dintre dedesubturile şi repercusiunile Ordonanţei 37, care a decapitat structurile administrative deconcentrate.

J.N: De ce protestaţi cu atâta vehemenţă faţă de această ordonanţă?

Dumitru Pelican: Ordonanţa 37, una politică şi care a confiscat administraţia, este cea mai penibilă şi odioasă din istoria guvernelor post-decembriste. A fost dată în vinerea mare de Paşti şi a fost publicată în Monitorul Oficial în prima zi lucrătoare. Este doar o gogoriţă electorală, prin care au anulat Legea 188, a funcţionarului public, pentru a-şi pune în pâine clientela politică. Dacă vreţi, a fost vorba despre confiscarea funcţiilor publice.

Aşa-zisul examen a fost de fapt un interviu în care a contat doar recomandarea politică. Perioada de înscriere, conform ordinului fiecărui ministru de resort, era 11 mai, ora 15:00, în care se făcea precizarea expresă că nu se admit întârzieri. Au continuat să se înscrie la o săptămână după termen, chiar cu o zi înainte de examen. Este fals şi uz de fals. Toată clasa funcţionarilor publici aşteaptă decizia Curţii Constituţionale, care, din câte ştim, se va pronunţa la 3 iunie.

Personal, cum aţi procedat?

La Bucureşti e un caz aparte. Deşi premierul a spus că cei cu rezultate pot continua, eu nu m-am prezentat la acest simulacru de examen, întrucât ştiam clar că nu am recomandare şi era sub demnitatea mea să particip. Nici unul dintre cei opt directori adjuncţi de la Bucureşti, din echipa de la AMOFM, n-a avut recomandare, pentru că noi nu am făcut politică.

Mai mult decât atât, sunt cazuri la Sectoarele 1, 2 şi 3, când la trei colegi de-ai noştri adjuncţi, deşi au fost declaraţi admişi, li s-a pus în vedere să renunţe la funcţii, pentru că nu au recomandare politică. Li s-a mai spus că dacă nu vor renunţa vor fi oricum demişi şi vor avea loc alte interviuri. Asta pentru că nu s-a ştiut în Coaliţie că la nivel de Bucureşti sunt şase directori adjuncţi în plus la acele sectoare. La Sectoarele 4, 5 şi 6, unde era clientelă politică, evident că au fost declaraţi respinşi.

Fetele de la ghişeu
Ce se întâmplă cu sistemul?
Trebuie să li se facă ordinele de numire şi, până se duc să-şi omologheze semnăturile la trezorerii, sistemul este blocat. Prin această ordonanţă, nouă ni s-a dat preaviz de 30 de zile, care s-a încheiat vineri. De luni, la nici un serviciu deconcentrat din ţară nu are cine să semneze, întrucât nu s-au semnat nici măcar ordinele de numire. Este un haos, este marea ciolaniadă a prezentei coaliţii, care îşi numeşte directorii de servicii deconcentrate pe criterii politice.

E adevărat că şi celelalte Guverne au schimbat directorii executivi, dar nu pe toţi şi nu şi adjuncţii. Acum, atât Executivul, cât şi adjuncţii lui au fost schimbaţi pe criterii politice. Şi în ţară, totul este blocat la această oră. Sunt oameni care au probleme penale sau care şi-au terminat licenţa anul trecut, iar Legea 188, a funcţionarului public, spunea că trebuie să ai minimum nouă ani vechime ca să poţi obţine funcţia de director. Au scos din ordonanţă aceste lucruri. Guvernul este astfel primul care încalcă legea, politizând după bunul plac şi doar în virtutea faptului că au o majoritate de 72%.

Daţi-ne câteva exemple concrete.

În ciuda a ceea ce solicita Comisia Europeană, ei au politizat pe faţă sistemele publice, arătând că vor echipe ca să-şi pună în practică programele electorale de guvernare. Cu cine? Cu popi? Cu balerini? Cu asistente medicale? Toţi aceştia să fie pe locurile directorilor  coordonatori. Este un caz la Arad, unde se spune că unul dintre directorii numiţi la serviciile deconcentrate a fost dansator la bară şi la inspecţiile sociale a fost adus şi promovat ca inspector social un popă. În proiectul de management scrie că a încercat să construiască o biserică. În zona Iaşi este o asistentă medicală, iar o altă lucrătoare la ghişeu a fost promovată directoare.

Sunt singurele anomalii?

Nu. Au fost cazuri când directorii au venit luni pentru a-şi ridica ordinele, spunând: “Daţi-ne ordinele de numire repede, pentru că trebuie să plecăm în campanie!”. Totul este împotriva legilor europene, iar Guvernul continuă să-şi demareze pe mai departe punerea în practică a acestui ciolan pe care şi-l împart chiar într-un an de criză, când ţara arde şi baba se piaptănă.

Sunt peste 2.200 de oameni în ţară care au apelat la justiţie şi vor câştiga, pentru că legea este clar politică şi abuzivă. Mai mult decât atât, sunt situaţii la APIA (Agenţia de Plăţi în Agricultură), unde ceilalţi directori care au primit Ordonanţa 37 au acţionat rapid, câştigându-şi în instanţă dreptul de a rămâne. Între timp, clientela politică a dat interviurile de mascaradă şi acum sunt câte doi directori. N-are cine să facă plăţi, ţăranii care au de luat subvenţiile de plată n-au de unde să-şi mai primească banii, iar sistemul e blocat.

sursa: jurnalul.ro

Exit mobile version