Mă uit la zbaterile unor partide politice, care au pierdut alegerile parlamentare, de a forma un guvern pe baza unei așa-zise ideologii de dreapta. În loc să-și recunoască eșecul și să analizeze cauzele acestuia, vin pe piață cu tot felul de chichițe avocățești, abandonându-și rolul politic. Se pare că nu cunosc nici măcar istoria recentă.
Mă văd nevoit să le-o reamintesc. În anii 1990 – 1998,urmare a propagandei comuniste și feseniste, conceptul dreapta era demonizat și echivalat cu mișcări extremiste și de aceea partidele se fereau să îl utilizeze. PNȚ se declară creștin-democrat fără să își asume dreapta, PNL se declară de centru-dreapta, iar FSN și FDSN (inclusiv PD-ul desprins din FSN) se declarau de centru-stânga. Atunci, în 1997, filiala Iași a partidului Alternativa României, la conferința județeană care s-a desfășurat la Teatrul Luceafărul, și-a asumat în mod explicit că este un partid de dreapta și a solicitat ca întregul partid să își asume această ideologie.
Ulterior, partidul Alternativa României s-a transformat în Uniunea Forțelor de Dreapta și a lansat Manifestul dreptei din România( fundamentat pe principiile conservator-junimiste) Recitind acest manifest, observăm că în fapt programul PSD-ALDE este un program de dreapta. Nu mă refer la faptul dacă este realist, posibil etc. Mă refer la principii. Trebuie să vedem dacă el va fi și pus în practică. Cât privește așa-zisa dreaptă în niciun program nu găsesc aceste elemente.
Nu mă mir pentru ca trebuie sa vedem cât de autentice sunt ele de dreapta. Cu un PD (PDL) care a avut viziunea de pe drumul Damascului și într-o noapte (când au trecut de la socialiști la populari) au aflat că sunt de dreapta și cu un PNL a cărui singură ideologie este anti-PSD-ismul greu mai poți să îi încadrezi. Unde se vorbește în programul lor despre susținerea întreprinderilor românești, despre demnitate în relațiile internaționale, despre idealul reîntregirii naționale, despre rădăcinile creștine ale civilizației românești? Pentru ei redau Manifestul dreptei din România:
1. Dreapta garantează proprietatea fiecărui cetățean și o apără împotriva oricărei agresiuni. Fiecare român trebuie să știe că nimeni nu-l poate deposeda de bunurile sale, multe sau puține, dobândite în mod legal.
2. Dreapta garantează integritatea națională, unitatea statală a României, limba română ca singura limbă oficială pe teritoriul țării. Dreapta reafirmă idealul reîntregirii României.
3. Dreapta militează pentru întârirea autorităţii instituţiilor statului de drept, în mod special în domeniul combaterii infracţionalităţii. Dreapta susţine cetăţeanul împotriva birocraţiei, indolenţei şi corupţiei aparatului funcţionăresc. Exerciţiul autorităţii va porni de la supremaţia legii, egală pentru toţi.
4. Dreapta îmseamnă capitalism. Considerăm că principalul scop al oricărui Guvern al României trebuie să fie prosperitatea cetăţenilor. Dreapta militează pentru tratament egal între investitorii români şi străini, dar şi pentru stimularea investiţiilor naţionale. Întreprinzătorii autohtoni, mici sau mari, constituie principalul pilon al dezvoltării economice. Cei care produc nu vor mai plăti pentru cei care nu poduc, iar ruinarea firmelor care creează profit trebuie să înceteze.
5. Dreapta consideră că singura cale de rezolvare a crizei româneşti este dezvoltarea unei economii bazate pe economia de piaţă, eliberată de presiunile politice şi electorale. O Românie echilibrată politic va fi o Românie liniştită pe plan intern şi acceptată fără rezerve pe plan internaţional. Dreapta susţine libera concurenţă prin care cei mai buni trebuie să învingă. Societatea românească trebuie să-şi selecteze şi să-şi promoveze cum se cuvine valorile umane, să încurajeze iniţiativa şi să respecte asumarea riscului.
6. Dreapta susţine întărirea şi modernizarea armatei naţioale, instituţie care asigură atât paza hotarelor cât şi, prin neimplicarea sa în disputele politice, un climat de echilibru intern.
7. Dreapta garantează fiecărui cetăţean libertatea de a-şi alege confesiunea, conform Constituţiei. Dreapta militează pentru reafirmarea valorilor moralei creştine.
8. Dreapta afirmă identitatea culturală a românilor, militează pentru promovarea valorilor tradiţionale, precum şi pentru integrarea lor în circuitul internaţional. Dreapta respinge orice formă de extremism.
9. Dreapta susţine prezenţa demnă a României în lume printr-o diplomaţie profesionistă, ofensivă şi realistă.
10. Dreapta susține că principalul său dușman este mentalitatea comunistă, menținută în structurile administrative, în structurile economice de stat și în structurile politice. Dreapta îi susține pe toți cei încrezători în forțele lor, pe toți cei care pot contribui la renașterea României.
Autor: Vasile Astarastoae
Sursa: Vasile Astarastoae