Dacă ați avut dubii că un procent din populația globală seamănă cu zombii, incidentele care au urmat lansării aplicației Pokémon Go v-au convins cu siguranță. În pofida faptului că jocul abia a fost lansat la începutul lunii iulie, am văzut deja un bărbat conducându-și mașina într-un copac și o femeie rămânând blocată într-un cimitir în timp ce vâna micile creaturi îmblănite.
Pe website-ul propriu, Pokémon descrie jocul astfel:
Călătorește între lumea reală și spațiul virtual al Pokémon cu Pokémon GO pentru dispozitivele iPhone și Android. Cu Pokémon GO, vei descoperi Pokémon într-o lume cu totul nouă – a ta! Pokémon GO este creat pe platforma Niantic, Real World Gaming, și va utiliza locații reale pentru a-i încuraja pe jucători să caute pretutindeni, în lumea reală, pentru a descoperi Pokémon… În Pokémon GO, cadrul va fi lumea reală!
Pokémon Go, Google, Departamentul de Stat, CIA și Departamentul Apărării
Compania din spatele Pokémon Go este Niantic Inc., un dezvoltator de software din San Francisco, care a fost înființat în 2010 ca start-up intern la Google. Fondatorul și actualul CEO al Niantic este John Hanke, un individ care are legături atât cu Departamentul de Stat, cât și cu CIA.
Înainte să se mute la San Francisco pentru a studia la Universitatea din California, Hanke a lucrat anterior pentru Departamentul de Stat american în Myanmar. Hanke a mai înființat Keyhole, Inc. în 2001, o companie specializată în aplicații pentru vizualizarea datelor geospațiale. Google a achiziționat compania în 2004, multe dintre aplicațiile dezvoltate de Keyhole având un rol esențial pentru Google Maps și Google Earth. În 2003, societatea de capital de risc a CIA, In-Q-Tel, a investit în Keyhole, această investiție fiind detaliată cu mândrie pe website-ul CIA:
Probabil cea mai familiară tehnologie asistată de CIA este cea pe care mulți dintre noi o utilizează în mod regulat: Google Earth. În februarie 2003, societatea de capital de risc finanțată de CIA, In-Q-Tel, a făcut o investiție strategică în Keyhole, Inc., un pionier în vizualizarea interactivă în 3D a Pământului și creator al sistemului inovator al cartografierii în 3D, EarthViewer. CIA a lucrat îndeproape cu alte organizații ale comunității de intelligence pentru a adapta sistemele Keyhole la necesitățile proprii. Produsul finit a transformat modul în care ofițerii de intelligence au interacționat cu informația geografică și imaginile terestre.
Una dintre celelalte organizații de intelligence cu care a colaborat CIA a fost Agenția Națională de Informații Geospațială (NGA), controlată parțial de Departamentul american al Apărării.
Așadar, avem un fost angajat cam enigmatic al Departamentului de Stat, cu legături cu CIA și Departamentul Apărării, în postura de CEO al unei companii care a creat ceea ce pare a fi un joc prostesc și inofensiv. Ce se întâmplă?
Comercializarea și distribuirea datelor personale
Asemenea atât de multor tehnologii noi în epoca noastră digitală, Pokémon Go adună în mod constant informații despre utilizator, recunoscând ulterior făţiş că va împărtăși aceste date oricui le dorește.
După cum a subliniat James Corbett în articolul său intitulat: „The CIA’s Pokémon Go App is Doing What the Patriot Act Can’t” (Aplicația Pokémon Go a CIA face ceea ce nu poate face Patriot Act), politica privind protecția vieții private a aplicației prevede că Niantic va difuza toate informaţiile pe care le obţine (care vor fi multe) organizațiilor publice și private:
Cooperăm cu funcționari guvernamentali și cu responsabili privind aplicarea legii sau entități private, pentru a impune respectarea legii. Putem dezvălui orice informație despre tine (sau despre copilul tău legitim), aflată în posesia sau controlul nostru, către guvern, autorități de aplicare a legii sau entități private, după cum, în mod unilateral, considerăm că este necesar sau adecvat.
Corbett mai detaliază modul în care jocul îi solicită utilizatorului să ofere acces excesiv la Niantic/CIA/NGA/Departamentul Apărării (incluzând acces la contul de Google al utilizatorilor și la camera video).
Oliver Stone despre Pokémon Go: „totalitarism” și un „nou nivel al intruziunii”
Vorbind în cadrul evenimentului Comic-Con, organizat anul acesta la San Diego, Oliver Stone – cineastul multiplu laureat și regizor al noului film despre Edward Snowden – a avut câteva opinii foarte pătrunzătoare despre noua modă și afacerea în creștere a extragerii datelor. După cum a prezentat publicația Vulture într-un articol recent, Stone a denunțat jocul ca fiind „un nou nivel al intruziunii” și o formă nouă de „totalitarism”:
Am auzit și eu despre asta; este un nou nivel al intruziunii. De îndată ce guvernul a fost luat în vizor de Snowden, în mod firesc corporațiile au început să aplice criptarea, fiind nevoite să facă aceasta pentru a supraviețui, nu? Dar urmărirea profiturilor este uriașă. Nimeni nu a văzut vreodată, în istoria umanității, ceva precum Google – niciodată! Este afacerea cu cea mai rapidă creștere înregistrată vreodată, iar reprezentații săi au investit sume uriașe de bani în ceea ce înseamnă supravegherea; adică, în extragerea datelor.
Stone continuă:
Ei extrag date despre fiecare persoană din această încăpere, despre ceea ce cumperi, ceea ce îți place și, mai presus de toate, despre comportamentul tău. Pokémon Go asta face. Este pretutindeni. Este ceea ce unii oameni numesc capitalismul supravegherii; este cel mai nou stadiu. Veți vedea o formă nouă de, să-i zicem sincer, societate de roboți, în care ei vor ști cum vrei să te comporți, vor face șablonul care să se potrivească modului în care te vei comporta și te vor hrăni. Este ceea ce ei numesc totalitarism.
Prevăzând comportamentul uman
Interesant este că Oliver Stone nu doar că avertizează asupra aspectului comercial al extragerii datelor, ci asupra faptului că, cu cât guvernele și corporațiile private colectează mai multe informații despre cetățenii lumii, cu atât devine mai ușoară anticiparea comportamentului acestora. Totuși, nu numai Stone ne avertizează asupra acestei realități. La începutul anului trecut, comisarul britanic însărcinat cu camerele de supraveghere, Tony Porter, a dezvăluit modul în care informațiile obținute prin intermediul camerelor CCTV pot fi utilizate pentru „a prevedea comportamentul.”
Pe măsură ce înaintăm în secolul al XXI-lea și sunt dezvoltate sisteme algoritmice din ce în ce mai avansate pentru a procesa tsunami-ul de date, agențiile de informații și guvernele vor fi din ce în ce mai capabile să prevadă (și să manipuleze) comportamentul propriilor populații și pe cel al populațiilor altor țări. Suntem deja departe pe această cale, viitorul se va îndrepta către niveluri ale supravegherii mult dincolo de ceea ce a anticipat până și George Orwell; iar lupta pentru confidențialitate în mediul digital fiind, în acest secol, un câmp de bătălie major pentru cei care prețuiesc libertatea.
Pokémon Go seamănă mai degrabă cu un cal troian al CIA și al amplului complex Big Brother de intelligence, securitate și extragere a datelor, decât cu un joc prostesc și nevinovat. Cu toate aceste conexiuni cu Departamentul de Stat, CIA și Departamentul Apărării, nu este de mirare că unele țări iau în considerare interzicerea jocului.
Traducere de Dragoș Moldoveanu după “Pokémon Go, The CIA, “Totalitarianism” And The Future Of Surveillance” de Steven MacMillan, publicat initial pe Activist Post.
Steven MacMillan este un scriitor independent, cercetător, analist geopolitic și editor al The Analyst Report, în special pentru publicația online New Eastern Outlook.
Sursa: Anacronic.ro