Site icon gandeste.org

Poate fi președintele Iohannis acuzat de trădare?

În ultimul an, președintele României a avut o serie de acțiuni care au afectat puternic credibilitatea externă a României. Războiul intern între guvern și președinție a fost dus de Iohannis la nivelul Uniunii Europene, el având sprijinul PPE și al Germaniei. Dacă această strategie părea optimă pentru scopurile opoziției și ale președintelui, acum pe final de an ea se dovedește falimentară.



Episodul ”Londra”
Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri o vizită de stat în Regatul Unit al Marii Britanii în care urma să se întâlnească cu premierul Theresa May. Ajuns la Londra, Iohannis a aflat că premierul britanic nu-și mai face timp să-l întâlnească și nu oferă motive sau scuze pentru acest eveniment. Deci, vizita nu era una de stat ci  doar o întânire făcută în pripă prin care Iohannis spera să evite ca soția sa să ajungă în fața procurorilor de la Parchetul General, domana Iohannis fiind citată într-un dosar.

Dincolo de animozitățile interne, faptul că premierul britanic a anulat întâlnirea cu Iohannis deși președintele României se afla la Londra reprezintă o lovitură foarte puternică pentru imaginea României. Acest eveniment vine într-un context cu totul special:

Teoretic, premierul britanic avea tot interesul să se întâlnească cu președintele statului care urmează să preiea președinția UE, în contextul negocierilor foarte dure pentru Brexit. Dar poate Theressa May a fost informată ori că Iohannis este irelevant, ori că România nu va prelua acum președinția și va fi amânată.

Episodul ambasadei românești în Israel via Berlin

Jerusalem Post, cel mai important ziar din Israel, a dezvăluit că Angela Merkel la convins pe Președintele României să pună capăt demersurilor diplomatice de relocare a reprezentanței diplomatice din Israel. Citând surse occidentale, publicația susține că Merkel a făcut lobby negativ în privința relocării ambasadelor la Ierusalim nu numai în cazul lui Klaus Iohannis, ci și în cazul altor politicieni europeni.

România a început demersurile pentru mutarea ambasadei de la TelAviv la Ierusalim după ce SUA, partenerul strategic al României, a făcut acest lucru. Modul în care a acționat Iohannis, atacât foarte dur decizia Guvernului, a dus la crearea unei tensiuni inutile între București și Tel Aviv.

Denigrarea continuă a României în Uniunea Europeană și apropierea ombilicală de Germania îl transformă pe Iohannis într-o vulnerabilitate. Nu este posibil ca un stat membru UE și NATO cu drepturi depline să aibă un președinte care să se raporteze în primul rând la politica externă a Germaniei și mai apoi să se gândească, dacă e cazul, și la interesele României. Vizita eșuată la Londra, scandalul cu ambasada și criticile constante la adresa Guvernului făcute de la tribuna UE ridică semne serioase de întrebare privind loialitatea față de România a președintelui.

Autor: Alexandru David

Exit mobile version