Am spus în repetate rânduri că de când am intrat în NATO, de când ne-am occidentalizat, am uitat nu numai să ne bucurăm, să ne sărbătorim, să vorbim sau să gândim româneşte, ne-am cosmopolit ceva de speriat. Copii nu mai sărbătoresc Dragobetele, se dau în vânt după Sf Valentine, nu mai avem Sânziene, dar avem Halloween, nu mai avem muzică Folk, ne dăm în vând după Rihana, dizeuzele autohtone nu se mai numesc Buculiţe ci Cheeky, nu mai facem cereri pentru încadrare la serviciu, aplicăm, nu mai avem directori, avem manageri, nu mai întreţinem, nu mai reparăm, facem mentenanţă, nu ne mai concentrăm, ne focusăm. Am ajuns atât de disperaţi după preluarea unor concepte, termeni şi expresii străine, suntem atât de dispuşi să uităm tot ce este tradiţional, de dragul pupării ”şefului”, încât am ajuns să “românizăm” direct cuvinte care traduse au cu totul alt înţeles, numai de dragul de a ne da importanţă sau de a crea impresia că vorbim despre ceva “expres”, că stăpânim termeni și noţiuni la care profanii nu au acces.
Nu doar acuma cu criza din Ucraina ci şi cu alte ocazii, s-a pus în discuţie termenul “contingency plan” preluat din domeniul militar, dar nu numai. În adevăratul său înţeles, nu este altceva decât un simplu plan de urgenţă, plan de ieşire dintr-o situaţie ipotetică, deci o variantă de acţiune în situaţia în care evenimentele se desfăşoară pe un curs neplăcut şi asta nu se poate întâmpla numai în plan militar, ci şi medical, financiar, politic, sau de orice altă natură. La noi însă, de când ne-am “cocacolizat” şi “macdonaldizat”, am uitat să mai căutăm înţelesuri reale şi preluăm cuvinte pe care le românizăm, de fapt le schimonosim, le contorsionăm și ne dăm rotunzi.
Cea mai şocantă declaraţie a lui Băsescu
Duminică domnul Băsescu a ieşit pe post să ne spună el ceva despre un astfel de plan pe care până să meargă domnia sa personal la Summit, noi, românii nu îl aveam. “De pe tot flancul estic erau Polonia și ţările Baltice care aveau un plan de contingenţă şi implicit plan de acțiune. Partea de sud a flancului estic reprezentată de Turcia avea de asemenea un plan de acţiune în cazul în care Turcia ar fi fost atacată.”
Acuma nu ştiu dacă domnul Băsescu era băut sau, sau iară s-a scărpinat invers cu beţişorul în ureche, dar să vii pe post cu astfel de declaraţii este pur şi simplu iresponsabil. Nu ştiu acuma, cine a elaborat, întocmit sau aprobat acest plan, dacă este vorba de un plan al NATO sau un plan al armatei române, dar oricui ar aparţine, dacă România are un astfel de plan la 10 ani de la întrarea în NATO şi ne mai numim şi partener strategic al SUA, înseamnă că am fost, suntem şi vom rămâne o ţară de mâna a şaptea. Declaraţia domnului Băsescu este năucitoare iar termenii folosiţi sunt aiuristici.
Să lămurim:
1. Contingency plan înseamnă: a). a course of action to be followed if a preferred plan fails or an existing situation changes.
b) a plan or procedure that will take effect if an emergency occurs; emergency plan.
adică :
a)Un curs de acţiune ce ar trebui urmat dacă un plan de dorit cade,sau o situaţie existentă se schimbă(într-un mod neconvenabil);
b)Un plan sau procedură care se va urma dacă apare o situaţie de urgenţă( nedorită dar posibilă); plan de urgenţă.
Nimic mai simplu și mai aproape de realitate. Și totuși la noi încă se vorbește despre astfel de planuri ca şi cum ar fi vorba de planuri de atac. Să fie clar pentru toată lumea, de cele mai multe ori aceste planuri reprezintă variante de acţiune în cazul în care situaţia se înrăutăţeşte dintr-un motiv sau altul, uneori chiar independent de voinţa cuiva. Acest plan poate fi un plan de evacuare, plan de retragere, dislocare, sau poate fi un plan de întărire, de baricadare, de stabilizare, regrupare, eşalonare, etc saumai multe la un loc, pe variante și direcții de acțiune şi aşa cum am mai spus se poate referi la orice aspect, de la cele militare, operaţionale, până la cele sociale, politice, medicale, etc.
2.În limba română contingență înseamnă “Însușirea de a fi contingent (II); relație între fenomene, evenimente contingente; atingere, legătură exterioară, raport; întâmplare. – Din fr. contingence, lat. contingentia”, nicidecum urgenţă, oricâte stele ar avea cel care vorbeşte despre el. Deci cine spune plan de contingenţă, vorbeşte altă limbă, o limbă a snobilor pe care nu o înţeleg nici românii, nici americanii.
Lingvistic vorbind, domnul Băsescu este paralel şi abureşte lumea, intrând într-o terminologie pe care nu o stăpâneşte în dorinţa de a arăta ce mare scofală a făcut domnia sa la recent încheiatul Summit, cum a protejat el România care până acuma era în fundul gol. Manipulare de cartier. Armata României, în special sub conducerea sa înţeleaptă, a reuşit să devină cea mai prost plătită, echipată, dotată şi întreţinută armată, cu o industrie de război 0,1, fără aviaţie, cu două fregate de mâna a doua care nu pot pleca ambele în misiune pentru că dacă se defectează una nu mai au de unde să ia piese de schimb să o repare, cu un submarin care nu mai funcţionează la parametri optimi şi o infrastructură pentru toate cele 3 categorii de arme, inexistentă. Să nu uităm că la această mare realizare au contribuit substanţial şi cei doi generali de carton Zisu şi Oprea, Tusea şi Junghiul armatei române, sau Lolek şi Bolek.
Totodată aceeaşi armată a României, sub aceeaşi conducere, a devenit cea mai politizată armată din Europa, o armată în care funcţiile de decizie au devenit apanajul nepoţilor, finilor, naşilor, copiilor, vecinilor, rudelor şi clienţilor clasei politice, de cele mai multe ori habarniştii cu acte în regulă, deţinători de diplome de studii luate în sistem Ponta pe la universităţi ecologice biodegradante, habarniști care îşi bat joc de munca celor care au făcut studii militare, chiar dacă şi acestea au devenit tot un fel de anexă, o debara, a învățământului național, ca efect al “marilor transformări” ale învăţământului de stat, care, aşa cum foarte plastic se exprima acelaşi preşedinte, scoate tâmpiţi, -şi completez eu- pe bandă rulantă, pe care îi promovează în funcţii de conducere.
Eroare de exprimare sau trădare?
Acuma să atacăm subiectul și frontal, pe speţă. Domnul Băsescu ne spune că până acuma România nu a avut un contingency plan sau plan de urgenţă şi o să îi spun aşa pentru că plan de contingenţă aşa cum am arătat, este o porcărie lingvistică.
Iată ce afirmă domnul Băsescu cu o inconştienţă incredibilă minţind cu neruşinare : “România şi Bulgaria nu aveau un astfel de plan pentru că erau considerate ţări în afara riscurilor de a fi atacate militar.”
Oameni buni, dragi români, când cineva afirmă că nu a avut în calcul atacarea țării și că nu au existat și nu există planuri de apărare în caz de atac din partea unui vecin sau dintr-o anumită graniţă, ori face parte dintr-o ţară care nu are armată, ori face parte dintr-o ţară fără conducători. De când este lumea și pământul, armata oricărei ţări are asfel de planuri fie că le spune de urgenţă sau de apărare, datoria Statelor Majore pe timp de pace este de a întocmi astfel de planuri, variante, pe orice direcţie, cu atât mai mult din partea unor vecini consideraţi potenţiali inamici.Toţi cei care au făcut armata ştiu că inclusiv până în 89 existau, se întocmeau, analizau, completau, actualizau periodic astfel de planuri, se făceau exerciţii, aplicaţii pe hartă pentru toate variantele, oricât de probabile sau incredibile erau. Iar acuma domnul preşedinte al ţării vine şi ne spune că până acuma România nu a avut un astfel de plan că nu exista riscul de a fi atacată? Am ascultat ceea ce a spus foarte atent. Nu a spus că NATO nu a avut un astfel de plan pentru România, a spus că România şi Bulgaria nu au avut un astfel de plan.
Să reluăm declarația pentru că de aici mai reiese un fapt pur și simplu terifiant pe care domnul Băsescu îl spune cu zâmbetul pe buze: “România şi Bulgaria nu aveau un astfel de plan pentru că erau considerate ţări în afara riscurilor de a fi atacate militar.” REȚINEȚI, ERAU CONSIDERATE ȚĂRI ÎN AFARA RISCURILOR DE A FI ATACATE MILITAR, DAR ACUM ROMÂNIA NU MAI ESTE. Păi pe cale de consecință, dacă România are un plan acuma este pentru că a apărut brusc acest risc de a fi atacată militar. Ce a putut determina această schimbare? Oricât am încerca să fim de..chiori, se vede clar că acest fapt se datorează poziției luate de România în cazul Ucrainei, declarațiilor conducerii de partid și de stat și acceptării scutului antirachetă, a comandamentului NATO și altor facilități acordate de România armatelor SUA. Deci făcând o socoteală simplă, avem un scut care nu ne folosește nouă cu nimic, dimpotrivă reprezintă un factor de risc și un obiectiv, o țintă certă, strategică pentru orice dușman al SUA, și în viitor un Comandament NATO care, la fel, nouă ne va folosi ca o frecție la un picior de lemn, acționând ca un paratrăznet pentru toate tunetele și fulgerele dușmanilor SUA. Să analizeze fiecare cât de folositoare sunt toate astea României și dacă merită să ne lăudăm că avem un” plan de contingență”, sau mai bine spus că am intrat în rândul țărilor cu un grad de risc ridicat de a fi atacată de un potențial inamic al SUA.
Încadrez această declaraţie ca fiind cea mai nereuşită dar şi gravă declaraţie a deceniului care ar putea fi folosită pentru a demostra cel puțin inconștiența conducerii României.
Marea dezamăgire
Cred că totuşi domnul Băsescu a băut ceva înainte de a vorbi, aşa cum singur a recunoscut cu altă ocazie sau se afla încă sub efectul “analgezicelor” servite la Summit şi de fapt a vrut să spună că România nu a intrat în calculele forţelor NATO pentru o intervenţie, deci nu exista un astfel de plan al NATO pentru România, pentru că probabil “marii strategi” din NATO au considerat că toate acţiunile şi declaraţiile reprezentanţilor României faţă de Moskova şi Putin și viceversa, erau declaraţii de dragoste neţărmurită, România fiind sora mai mare a Rusiei, care nu putea fi atacată sub nici o formă. Chiar aşa de ageamii să fi fost generalii sau analiştii NATO? Păi oricum ai lua-o, crezând sau nu această aberaţie, ceea ce reiese este faptul că România, cu toate jertfele de sânge, cu toate misiunile în folosul SUA, cu toate ploconelile preşedinţilor şi premierilor în faţa Marelui Licurici, nu a intrat în calculele „partenerului strategic” dar nu pentru că nu exista pericolul de a fi atacată ci pentru că NU EXISTA INTERESUL AMERICAN PENTRU APĂRAREA ROMÂNIEI, ACEASTA FOST LĂSATĂ RUŞILOR DIN VREMURI ISTORICE, CHIAR ŞI ÎN 89, CHIAR ŞI DUPĂ INTEGRAREA ÎN NATO. Acesta este marele adevăr care reiese din această declaraţie a domnului preşedinte Băsescu. Grav, extrem de grav pentru biata românie, pentru cei care i-au aşteptat pe americani încă de pe timpul lui Burebista, pentru cei care se simţeau protejaţi sub umbrela NATO şi credeau că de când a ieşit curcubeul la Bucureşti, suntem șold lângă șold cu partenerul strategic. Iată cum ies marele adevăruri la iveală., iată cum aflăm că timp de 10 ani, partenerul strategic nici măcar nu a catadicsit să ia în calcul un eventual atac asupra României, deși se găsea la granița de est a imperiului NATO, având ca vecină marea putere sovietică. Mare dezamăgire.
Cu curul în două luntri
Abia de acum, odată cu înfiinţarea acestui comandament, odată cu infiltrarea navelor de război americane în Marea Neagră, cu ocuparea Ucrainei de către occident mai întâi politic, economic, apoi și militar, România va deveni interesantă pentru americani, dar nu pentru că ne iubesc mai mult, nu pentru că vor să ne protejze, ci pentru că au nevoie de o bază de plecare la ofensivă în cucerirea Ucrainei transformată deja în teatru de război, pentru că vor să formeze și să mențină un focar de război în coasta Rusiei și a Europei. Abia acum, când România va deveni și militar nu numai economic, pământ american, marele partener strategic s-a gândit să întocmească un plan pentru apărarea ”României”, după 10 ani de slugărit.Gurile rele însă, spun că ar fi un plan de intervenție în caz că.. România va schimba direcția. Așa cum spunea și domnul Băsescu, nimic nu e gratis, intrarea în război alături, sau mai bine zis pentru partenerul strategic se plătește scump. Păi dacă este aşa, dacă NATO nu a avut un Contingency Plan pentru România până acum înseamnă că noi am fost fii ploii, a avut dreptate cine a spus că ruşii ne ocupau în 4 ore, de fapt nu numai că ne ocupau, dar nici nu intervenea nimeni, pentru că nu exista un plan de intervenţie. Bun aşa! Deci de acum avem un ochi care plânge şi unul care râde, ca Băsescu. Râdem cu un ochi pentru că iată, bun sau rău, viabil sau nu, eficient sau nu, SUA ne-a băgat în plan. Plângem pentru că iată, odată cu instalarea scutului şi a comandamentului NATO si cu intrarea în plan, am intrat și în rahat, dar și pentru că de acum și ruşii ne-au băgat în plan. Așa am fost noi mereu, cu curul în două luntri.
Vin ruşii peste Mazăre
Ne spune domnul Băsescu apoi, ca al doilea punct al intervenţiei sale de pomină, că Poroşenko minte, că România nu a fost niciodată mai apărată ca acum iar Ruşii nu au cum să ajungă în Bucureşti pentru că uite, ne apără americanii. Deci pentru domnia sa, 2000 de americani vor sta scut în faţa câtorva sute de mii de ruşi. Hă, Hă Hă, nice joke! Câte secunde? Şi totuși tot domnia sa se contrazice singurel când spune că: „în urma anexării Crimeei, flota de la Sevastopol se află la numai 160 mile marine de coasta română. Acolo se află crucişătorul Moscova, una dintre cele mai bine pregătite nave. Sunt nave care în şase ore pot fi pe coasta Mării Negre”.Auuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!Doare!! Păi domnule prezident dă-o în mă-sa, cu cratimă, de treabă, ori vin în şase ore la Constanţa şi de acolo cu un car alegoric condus de specialistul Mazăre până la Bucureşti, ori nu ? Mă întreb pe cine va mai întruchipa cu această ocazie mister Mazăre, pe Ivan cel Groaznic? I s-ar potrivi mai bine Rasputin, că tot are cam aceleaşi apucături. Deci ce fac ruşii, pot să vină sau nu, că uite, aşteaptă oamenii la coadă la agenţiile de turism, că o parte din Ladele cu care au venit în 89 au rămas în România.
Poveşti de adormit conştiinţe
Vă informez domnule preşedinte, şi o dată cu dumneavoastră pe toţi consilierii dumneavoastră prezenţi, foşti şi viitori, că un război nu începe cu declaraţie de război, asta era pe vremea lui Don Quijote, ci cu euromaidane, cu tulburări stradale, cu „apărători ai democrației”, cu ocuparea avanposturilor, iar România, graţie slugărniciei dumneavoastră a devenit avanpostul oricărei agresiuni din Est şi primul stat lovit. Şi înainte de ocuparea avanposturilor va începe războiul radiolectronic poate meteorologic, poate combinat în aşa fel încât toate sistemele de transmisiuni, codificate sau nu, să fie inoperabile.Vă amintesc numai efectul celor două mici avioane ruseşti asupra marinarilor americani pe marea navă Donald Cook, înzestrată cu marele sistem AEGIS. Ca titlu informaţiv, puteţi să spuneţi câţi americani au cerut să plece acasă după ce s-au văzut ridiculizaţi de Chibiny sau HIBINI, oricum i-aţi spune? Nu se poate să nu ştiţi, tocmai dumneavoastră care muriţi în fundul americanilor, la figurat. În momentul când veţi apăsa pe tasta pe care i-aţi recomandat-o lui Antonescu şi veţi auzi ceea ce auzim o parte din români când vrem să vorbim cu prietenii, puteţi să vă pupaţi augustul fund de Good bye şi să lăsaţi locul la Cotroceni oricui va dori să îl ocupe, dacă va mai dori cineva, căci România va fi în situaţia în care s-a găsit când a preluat-o Ion Antonescu. Îmi e teamă că un al doilea Ion Antonescu încă nu s-a născut şi chiar dacă s-a născut, nu va vrea să păţească ce a păţit celălalt. Domnule preşedinte, dacă după ce ieşiţi la pensie vreţi să vă ocupaţi de altceva în afară de dat declaraţii demne de cei pe care îi scoate învăţământul românesc, vă recomand să vă apucaţi de scris poveşti pentru adormit. Nu scrieţi „pentru copii”, pentru că ar fi posibil ca unii să fie mai precoci decât augustele fiice şi mai isteţi decât cei ce se uită în gura dumneavoastră. Cartea să se intituleze: „Poveşti pentru adormit conştiinţe”. Aţi avea ceva succes, primul pas a fost făcut cu acest plan de contingenţă. HĂ HĂ HĂ!
Vocea specialistului
După domnul preşedinte, spre uimirea mea, l-am văzut tot Duminică seara ieşind pe post şi vorbind despre planul de contingenţă şi pe un fost Şef de Stat Major al Armatei, unul din puţinii care încă nu a fost condamnat dar timpul nu e pierdut,( dosare penale are şi el şi probabil se vor reactiva odată cu căderea Băsescului). Trebuie să spun că exceptând legătura sa prea sticky cu Traian Băsescu, am avut despre domnia sa, domnul general Degeratu o părere favorabilă, i-am apreciat mereu calmul, seriozitatea, ştiu că este un om pregătit, şcolit cum se spune la noi în armată, nu a băut cerneala ca alţii când a făcut şcoala, a scris cu ea. Dar de data asta m-a dezamăgit nu numai politic ci şi să spunem tehnic. Mergând pe aceeaşi linie a importului de cuvinte şi americanizarii limbii române, domnia sa, ca specialist a încercat să detalieze, să explice inexplicabilul, această mare porcărie a noii limbi de lemn. Ruşinică domnule Degeratu, ruşinică. Măcar să fi stat în banca domniei voastre, nu trebuia să faceţi pentru Băsescu, ce face el pentru licurici. E jenant, vă puteţi murdări uniforma. Vă rog eu mai multă atenţie către limba şi armata română şi lasaţi-i în plata domnului pe politruci că ăştia ne-au distrus armata şi înainte şi acuma.
Moldovenii nu vor NATO
Citesc prin presă că premierul Moldovean Iurie Leancă a anunţat că Moldova doreşte să rămână neutră şi nu intenţionează în acest moment să adere la NATO. Să cazi din picioare şi alta nu. Acum un an, opţiunile erau altele, Ucraina nu prea voia, iar Moldova se arunca înainte. Se pare însă că experienţa Ucrainei i-a vindecat pe moldoveni, care nu vor să devină şi ei, ca şi Ucraina, ca şi România, bătaia de joc şi teatrul de război a celor două mari puteri. Asta da lecţie, bravo Leancă, felicitări Moldovei, dacă asta e voinţa moldovenilor. Îmi e teamă însă că această decizie sau declaraţie nu prea e pe placul SUA, nici al lui Băsescu şi parcă văd că o să asistăm la răcirea relațiilor ”patrioților” de la conducerea României cu Moldova, apoi la un nou euromaidan pentru că totuşi nu cade bine nici strategic nici tactic pentru americani această decizie. Ce a facut NATO pentru Moldova, cand Armata a IV- a a intrat in Moldova, ca sa faca si Moldova pentru NATO acuma? De ce nu a sărit NATO de cur în sus atunci, când a fost ocupată Moldova cum sare acuma cand Ucraina are razboi civil indus? Acuma Moldova e buna pentru NATO că stă in coasta Rusiei, dar cand Rusia stătea în coasta Moldovei, ce a facut NATO pentru ea? Doamne ajută biata Basarabie, prea mult încercată şi prea des vândută !
Referinte:
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-18056382-18-30-traian-basescu-sustine-declaratie-presa.htm
Autor: Marin Neacsu
Sursa: In cuiul catarii