‘Războiul nu a fost alegerea noastră. El ne-a fost impus din afară’, le-a spus Poroşenko ziariştilor, după întâlnirea pe care a avut-o cu cancelarul german Angela Merkel, aflată în vizită de-o zi la Kiev.
Potrivit Reuters, Poroşenko a spus că Ucraina şi Uniunea Europeană şi-au coordonat şi pus de acord poziţia pe care o vor avea la 26 august la reuniunea de la Minsk, în Belarus, la care va participa şi preşedintele rus Vladimir Putin. El a confirmat totodată că în septembrie va convoca parlamentul pentru a ratifica acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană.
Şeful statului ucrainean le-a declarat ziariştilor că Angela Merkel a promis 500 de milioane de euro pentru reconstrucţia regiunilor estice ale Ucrainei, grav afectate de la începerea conflictului.
Poroşenko a mai spus că Ucraina va conlucra cu Europa pentru a face tot ceea ce este cu putinţă pentru a obţine pacea, dar nu cu preţul suveranităţii, a integrităţii teritoriale şi a independenţei Ucrainei. Preşedintele ucrainean şi-a exprimat convingerea că va fi din nou pace în estul ţării imediat ce ‘mercenarii străini’ înarmaţi vor fi eliminaţi.
La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a declarat că ‘integritatea teritorială’ a Ucrainei este obiectivul politicii externe germane şi a anunţat totodată măsuri financiare menite să ajute sectoarele energetic şi al alimentării cu apă din Ucraina şi să îmbunătăţească situaţia refugiaţilor.
Cancelarul german a pledat pentru un acord de încetare a focului complet în Ucraina şi a insistat ca Moscova să se implice în planul de pace alături de Kiev, apreciind că succesul nu este posibil dacă doar o singură parte este interesată de soluţia diplomatică. ‘E nevoie de ambele părţi pentru a avea succes. Nu se poate obţine pacea pe cont propriu. Sper ca discuţiile cu Rusia să ducă la rezultate’, a spus Merkel. ‘Planurile sunt pe masă… acum a venit vremea faptelor’, a insistat cancelarul german.
Merkel, care şi-a asumat rolul de mediator în conflictul care durează deja de luni bune, este de părere că principalul obstacol în calea unui acord de încetare a focului între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi care se înfruntă în estul Ucrainei este lipsa de controale de-a lungul frontierei dintre Ucraina şi Rusia. Ea consideră că, pentru a obţine un armistiţiu real, este nevoie să se ajungă la un acord între Rusia şi Ucraina pentru ca frontiera să fie monitorizată cu ajutorul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Ţările occidentale susţin că au dovezi nenumărate potrivit cărora, de-a lungul frontierei comune, sunt transportate ilegal arme dinspre Rusia către rebelii proruşi, însă Moscova a negat aceste acuzaţii în repetate rânduri.
Găsirea unei soluţii diplomatice este o prioritate, dar trebuie găsită o soluţie care să fie acceptată de toţi, a avertizat Merkel, salutând totodată deschiderea manifestată de Poroşenko în ceea ce priveşte descentralizarea, deschidere pe care a calificat-o ca fiind un semn bun.
În ceea ce priveşte Rusia, Merkel spune că pentru moment adoptarea de noi sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse nu se află printre priorităţi, dar a menţionat că nici nu le poate exclude pe viitor, în cazul în care situaţia în regiune se va înrăutăţi.
Totodată, cancelarul german a apreciat că nimic nu a făcut-o să-şi schimbe opinia potrivit căreia anexarea Crimeii de către Rusia a fost un lucru rău şi nu a fost uitat. ‘Ceea ce s-a întâmplat (anexarea Crimeii de către Rusia) este o încălcare a integrităţii teritoriale. Dacă o recunoaştem, asta va afecta întreaga Europă, va altera coexistenţa paşnică în Europa’, a explicat cancelarul german. De aceea ‘este atât de necesar respectarea principiului integrităţii teritoriale’, a adăugat Angela Merkel, în opinia căreia ‘trebuie păstrat (controlul asupra) Lugansk-ului şi Doneţk-ului’, scena unor lupte intense între forţele armate ucrainene şi miliţiile separatiste proruse.
Autor: Robert Georgescu
Sursa: Obiectiv.info