Site icon gandeste.org

Pe marginea prăpastiei

Impredictibilitatea sistemului fiscal reprezintă o adevărată bombă cu ceas.

Acest lucru este valabil atât pentru mediul de afaceri autohton, cât şi pentru investitorii străini care intenţionează să-şi deschidă un business în România. Modificarea de azi pe mâine a taxelor şi a impozitelor face, practic, imposibilă punerea în operă a unui plan coerent de dezvoltare pentru o companie. Cu siguranţă, autorităţile ştiu foarte bine toate aceste lucruri, dar le ignoră cu bună ştiinţă.

Spre exemplu, din 23 decembrie 2003, când Codul Fiscal (Legea nr. 571/2003) a fost publicat în Monitorul Oficial, şi până acum, documentul a fost modificat şi completat de peste 40 de ori!!!

Jocul de-a alba-neagra cu modificarea Taxei pe Valoarea Adăugată pe care l-a practicat, în ultimele zile, preşedintele ţării, precum şi ieşirea ministrului de Finanţe care a cântat prohodul taxei unice pot avea efecte devastatoare. Tocmai din cauza sentimentului de instabilitate pe care îl induc în piaţă. Revenirea, în următoarea perioadă, la cota de 19% a TVA, aşa cum vrea şefului statului, sau introducerea impozitului progresiv de la 1 ianuarie 2011, cum îşi doreşte Sebastian Vlădescu, vor inocula ideea că schimbarea oricărui impozit sau taxe stă la cheremul unei oficialităţi a statului şi poate fi operată oricând. În aceste condiţii, niciun investitor străin serios nu va veni în România să-şi plaseze banii.

Iar noi tocmai de acest tip de plasamente avem nevoie în această perioadă, mai ales că investiţiile străine directe în primele cinci luni ale anului au scăzut cu 31,5% faţă de perioada similară din 2009, ridicându-se la 1,4 miliarde de euro. Pentru orice Executiv responsabil, aceşti indicatori ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă serios, iar aplicarea unui set de măsuri pentru încurajarea investiţiilor ar trebui să fie prioritate de grad zero. Altfel, România se va îndrepta către fundul unei gropi din care nu ştiu cine ne va mai scoate.

Lucian Pop
sursa: adevarul.ro

Exit mobile version