Site icon gandeste.org

Pe în-țe-le-sul pre-șe-din-te-lui

In secolul XVII, în jurul anului 1670, 39 de profesori francezi, coordonați de Pierre Huet, au alcătuit o colecție din clasicii latini mult simplificată, astfel încât să poată fi școlarizat mai ușor fiul lui Ludovic al XIV-lea, care se pregătea să devină viitorul rege Ludovic al XV-lea.



S-a considerat că nu poți încărca memoria unui viitor conducător cu chiar tot conținutul unor cărți. Studiul aprofundat, temeinic, era, se pare, și atunci, destinat doar oamenilor de rând.

Viitoarele sau prezentele vârfuri trebuie ținute departe de cunoașterea aprofundată. Colecția s-a numit “Ad usum Delphini“ (“Pentru folosința delfinului“) și a rămas în istorie drept expresie peiorativă, referindu-se la lucrurile coborâte în faza maximă de simplificare, pentru a fi înțelese și de către conducătorii ocupați.

Textul ce urmează poate fi numit “Ad usum Praeses“ (“Pentru folosința președintelui“) și, pentru a fi înțeles de către destinatar, este scris în limba română apăsată, transcrisă fonetic.

Dom-nu-le pre-șe-din-te,

Am să în-cep in-te-ro-ga-tiv: vă sti-mu-lea-ză tra-ge-di-i-le, vă im-pul-si-o-nea-ză dra-me-le, vă a-trag ca-da-vre-le?

De ce, dom-nu-le pre-șe-din-te, este me-reu ne-vo-ie să moa-ră oa-meni pen-tru ca po-po-rul să va-dă că sun-teți viu? De ce ați a-vut ne-vo-ie de în-că o moar-te vi-o-len-tă pentru a vă prin-de că sis-te-mul e de-fect?

Sun-teți pre-șe-din-te de pa-tru ani și ju-mă-ta-te. Ați a-vut la în-de-mâ-nă toa-te pâr-ghi-i-le pen-tru a a-fla ce se în-tâm-plă în ța-ră. Co-or-do-nați ser-vi-ci-i-le. E-le ar tre-bu-i să vă in-for-me-ze, să vă spu-nă ce se în-tâm-plă. Ori nu v-au spus, ori nu ați as-cul-tat. Dar da-că, dom-nu-le pre-șe-din-te, nu pu-teți a-si-mi-la re-a-li-ta-tea în pa-tru ani și ju-mă-ta-te, e greu de cre-zut că sun-teți apt pen-tru un nou man-dat.

Și, dom-nu-le pre-șe-din-te, de ce nu ve-ri-fi-cați in-for-ma-ți-i-le pe ca-re vi le stre-coa-ră con-si-li-e-rii în dis-cur-suri? Să nu fi ști-ut că mo-di-fi-că-ri-le la co-duri nu e-rau în vi-goa-re? Că le-gi-le jus-ti-ți-ei nu au le-gă-tu-ră cu co-dul pe-nal sau co-dul de pro-ce-du-ră pe-na-lă? Ști-ați, dom-nu-le pre-șe-din-te, că le-gea nu in-ter-zi-cea in-ter-ven-ția for-țe-lor de or-di-ne? Da-că nu ști-ați, de ce nu ști-ați?

Și, dom-nu-le pre-șe-din-te, chiar da-că a-veți drep-ta-te, iar re-fe-ren-du-mul ce-rut de Dăn-ci-lă e i-nu-til, nu sun-teți dom-ni-a voas-tră în-drep-tă-țit să vor-biți des-pre “re-fe-ren-du-muri ab-sur-de“, du-pă ce re-fe-ren-du-mul dum-nea-voas-tră a dus doar la ches-ti-uni ne-con-sti-tu-ți-o-na-le.

Fa-ceți un e-fort, dom-nu-le pre-șe-din-te! Con-cen-tra-ți-vă! Și în-că ce-va: da-că vreți să pă-reți em-pa-tic, nu fu-giți la ma-re când în-că nu vi s-a us-cat sân-ge-le pe dis-curs!

Autor: Pa-trick An-dré de Hi-lle-rin

Sursa: Libertatea.ro

Exit mobile version