Totusi, majoritatea investitorilor au facut greseli majore. Iata cele mai comune patru greseli, dar si ce puteti face pentru a le evita, potrivit Bankrate:
Nu ati avut un fond pentru urgente:
In momentele de prosperitate, ar fi logic sa punem cate un ban la pusculita, dar, de cele mai multe ori, preferam sa cheltuim pe o vacanta frumoasa sau un televizor cu ecran mare. Din aceasta cauza, majoritatea oamenilor s-au trezit in plina recesiune fara posibilitatea de a-si mai plati ratele la case sau masini.
Pentru a evita cheltuielile aiurea, cel mai bine este sa optati pentru un trasfer automat, din contul curent in contul de economii. Majoritatea institutiilor bancare oferaastfel de optiuni, pe care le puteti gestiona singur, prin serviciile de e-banking.
Ati intrat in panica in momentul cand pietele s-au prabusit:
Investitorii pe bursa stiu foarte bine acest sentiment. Valoarea actiunilor a scazut brusc, in urma cu un an, iar piata nu si-a revenit inca. Este foarte important sa nu intrati in panica: un broker bun va poate ajuta in luarea deciziilor, de exemplu.
Nu este indicat sa ascultati mereu stirile despre economie: o multime de asa-numiti analisti isi dau cu parerea si, de cele mai multe ori, nu prea nimeresc adevarul. Cel mai bine este sa urmariti evolutia actiunilor si sa aveti alerte pe e-mail sau telefon privind urcarea/scaderea acestora.
Ati investit prea mult in afaceri considerate sigure:
Exista studii care au demonstrat ca, in momentul cand actiunile sunt in crestere, avem dorinta de a cumpara si mai mult, fara sa ne gandim prea mult.
Din acest motiv trebuie sa exista o diversificare a portofoliului, adica sa nu investiti toti banii intr-o singura companie, chiar daca toata lumea va spune ca este imposibil sa pierdeti (aduceti-va aminte de Lehman Brothers, considerata prea mare pentru a da gres, si totusi…).
De asemenea, pentru a nu afecta veniturile familiei, faceti un fond separat pentru investitii. Astfel, daca actiunile isi pierd valoarea, macar nu veti ramane fara casa si masa.
Nu ati fost atent cand ati luat credite:
Majoritatea nu ne chinuim sa citim ce scrie si cu litere mici pe contractele de credit. Avem impresia ca nu o sa fie chiar atat de scump, insa, cu toate taxele adaugate de banci, ajungem sa ne dam seama ca nu mai putem plati banii inapoi.
Prin urmare, aveti grija nu numai sa cititi absolut tot, dar sa si intelegeti. Puteti cere ajutorul unui expert in domeniu, care va poata explica avantajele si riscurile luarii unui imprumut.
De asemenea, este de preferat sa cereti oferte de la toate bancile, inainte sa va hotarati.
Teodora Bodeanu
sursa: ziare.com