În ciuda riscurilor politice asociate cu orice susţinere publică faţă de Vladimir Putin, Buchanan are curajul să spună că preşedintele rus „probabil, are o viziune mai clară a viitorului, decât americanii”, atunci când se poziţionează drept un apărător al valorilor conservative.
Analizând discursul adresat Adunării Federale, publicistul american arată că Putin, fără a menţiona explicit America, atacă „valorile hollywoodiene” pe care Washingtonul le promovează.
„Să vă traduc mesajul”, scrie Buchanan, „… încercarea de a egala căsătoria tradiţională şi căsătoria homosexuală este aidoma încercării de a egala binele şi răul. Aici nu există ambiguitate morală, din contra, lucrurile sunt clare, indiferent dacă sunteţi de acord sau nu”.
Conservatorul american îşi aminteşte de celebra declaraţie al lui Ronald Raegan care a spus că URSS a fost „o confluenţă a răului în lumea contemporană”. Din perspectiva lui Buchanan, rolurile s-au inversat şi acum America a devenit o citadelă a răului global. „O astfel de poziţie nu este lipsită de sens”, susţine publicistul. În opinia lui Buchanan, SUA au trecut printr-un proces de „descreştinare” forţată, impusă de elitele politice în condiţiile în care majoritatea americanilor s-au împotrivit, dar nu au putut rezista presiunii. S-a ajuns într-o situaţie paradoxală în care Putin chiar a devenit unicul lider politic care dă glas năzuinţelor majorităţii tăcute şi conservative a lumii occidentale, majorităţii deziluzionate de o clasă politică care îşi doreşte reformatarea şi dezumanizarea societăţii. Buchanan declară că „Putin nu greşeşte atunci când consideră că poate vorbi în numele majorităţii populaţiei globului” şi îi îndeamnă pe conservatorii americani „să studieze atent” opiniile liderului rus.
Deşi establishment-ul republican s-a grăbit să-l critice pe liderul spiritual al „paleoconservatorilor”, chiar şi oponenţii cei mai vehemenţi recunosc popularitatea crescândă a preşedintelui rus în rândul tradiţionaliştilor americani. Este remarcabil faptul că Buchanan, un ideolog conservativ care s-a format în timpul Războiului Rece, a avut curajul să-şi depăşească prejudecăţile faţă de Rusia şi faţă de Vladimir Putin. La fel, este remarcabil faptul că a ajuns la concluzii asemănătoare cu viziunea prezentată de Vocea Rusiei în articolulPutin este liderul global al conservatorilor. Buchanan consideră că următorul conflict global va fi un conflict în care „conservatorii, tradiţionaliştii şi naţionaliştii tuturor continentelor şi ţărilor luptă împotriva imperialismului cultural şi ideologic al Occidentului decadent”. Se pare că tradiţionaliştii şi conservatorii americani deja au ales partea baricadei şi vor lupta umăr la umăr cu liderul conservatorilor ruşi. Unde se poziţionează tradiţionaliştii şi conservatorii români în această ecuaţie?
Autor: Valentin Mandrasescu
Sursa: Vocea Rusiei