Conform acestor cifre, Patriarhia Română (Administraţia Patriarhală) a realizat un profit net de aproape 28 milioane de lei, la venituri totale de peste 87 de milioane de lei.
Administrația Patriarhală a realizat în 2011 cheltuieli de 59.125.434 de lei, după ce în 2010 cheltuise 61.285.218 de lei.
Veniturile din 2011, de peste 87 de milioane de lei sunt cu aptoape 60 de milioane de lei mai mari decât anul anterior, când Patriarhia realizase venituri de 27.285.500 de lei.
Ca o comparație, dacă Administraţia Patriarhală ar fi o companie privată atunci ar fi de talia McDonald’s România, care a făcut un profit brut de 22.268.012 de lei, cu peste 5 milioane de lei mai mic decât Patriarhia Română.
Patriarhia Română este formată din totalitatea Mitropoliilor, Arhiepiscopiilor şi Episcopiilor de pe tot cuprinsul României, plus comunităţile din diaspora, care la rândul lor sunt formate din parohii. Administraţia Patriarhală, cu sediul în Dealul Mitropoliei, este cuprinsă din:
Cancelaria Sfântului Sinod
Sectorul teologic-educaţional
Sectorul social-filantropic
Sectorul economic-financiar
Sectorul patrimoniu cultural
Sectorul relaţii bisericeşti şi interreligioase
Sectorul comunităţi externe
Sectorul comunicaţii şi relaţii publice – Centrul de presă BASILICA
Sectorul Stavropighii şi centre sociale
Biblioteca Sfântului Sinod
Atelierele Institutului Biblic
Editura şi Tipografia Institutului Biblic
Sectorul Pelerinaje
Sectorul Monumente și Construcții Bisericești
Nici Arhiepiscopia Bucureștilor nu stă rău. În 2011, AB a realizat un profit de 1.208.080 de lei, după ce a încasat venituri de 34.776.760 de lei și a cheltuit 33.568.680 de lei. Ce e drept, în 2010, excedentul financiar al Arhiepiscopiei Bucureștilor fusese de 6.727.457 de lei, cu peste 5 milioane de lei mai mult decât în 2011.
BASILICA TRAVEL, firma prin care Patriarhia Română organizează pelerinaje, și-a triplat profitul în 2011, ajungând de la un profit de 10.818 de lei în 2010 la unul de 37.140 de lei.
Arhiepiscopia Romano Catolică București nu și-a mai depus bilanțul din 2009.
350
de milioane de lei au fost veniturile raportate pentru 2010 de Patriarhie și de episcopiile, arhiepiscopiile ori mitropoliile din cadrul BOR
80
milioane de lei a fost profitul brut total înregistrat în 2010 de principalele eparhii din România (ortodoxe, catolice, protestante și neo-protestante)
mai multe detalii aici:
Biserica – cifră de afaceri de sute de milioane de euro
RĂSPUNSUL PATRIARHIEI ROMÂNE
Așa cum era de așteptat, Biroul de Presă al Patriarhiei Române a trimis o informare în care să ne atragă atenția că “inducem o atitudine ostilă faţă de Biserică, instituţia poporului român care se bucură constant de cea mai mare încredere din partea românilor din ţară şi străinătate”.
Redăm mai jos INTEGRAL punctul de vedere al Patriarhiei Române
Referitor la articolul intitulat Patriarhia Română, profit mai mare decât McDonald`s România, publicat sub semnătura domnului Valentin Vioreanu în săptămânalul Capital din 17 iulie 2012, precizăm:
Din dorinţa de a se remarca cu orice preţ, autorul articolului prezintă datele financiare depuse conform legii de Administraţia patriarhală la Ministerul Finanţelor Publice, fără însă a corela veniturile cu cheltuielile şi investiţiile Patriarhiei Române. Mai mult, jurnalistul de la Capital dezinformează în ceea ce priveşte cheltuielile Patriarhiei Române din anul 2010, care au fost de peste 61 de milioane de lei, conform bilanţului contabil, iar nu de aproape 35 milioane de lei, aşa cum se menţionează în articol. De altfel, domnul Valentin Vioreanu nu a manifestat nici măcar minima curiozitate profesională de a întreba Patriarhia Română despre destinaţia sau felul în care au fost cheltuite sumele menţionate.
Dacă ar fi avut decenţa impusă de deontologia profesională, jurnalistul săptămânalului Capital ar fi aflat că veniturile menţionate nu se găsesc într-un cont special şi nu au intrat în buzunarele cuiva, ci au fost folosite pentru plata salariilor integrale din fonduri proprii a două treimi din angajaţii Patriarhiei Române şi a utilităţilor din ce în ce mai costisitoare, pentru întreţinerea şi restaurarea imobilelor aflate în patrimoniul Patriarhiei şi pentru susţinerea multiplelor activităţi social-filantropice, cultural-misionare şi educaţionale desfăşurate permanent. În acest sens, doar constatăm faptul că domnul Valentin Vioreanu nu a manifestat acelaşi interes profesional pentru informaţiile statistice date publicităţii la începutul acestui an de Patriarhia Română în legătură cu opera social-filantropică a Bisericii, publicate de principalele agenţii de presă din România.
Dacă ar fi acordat atenţia cuvenită acelor informaţii statistice, ar fi aflat că în cuprinsul Patriarhiei Române funcţionează peste 700 instituţii social-filantropice destinate tuturor categoriile sociale defavorizate pentru susţinerea cărora în anul 2011 au fost cheltuiţi peste 54.000.000 lei. De aceea, termenul profit este impropriu cultelor religioase, deoarece la sfârşitul fiecărui an sumele rămase necheltuite sunt transferate pentru susţinerea activităţii, proiectelor şi programelor Bisericii aflate în derulare pe anul următor. Ca atare, comparaţia cu McDonald`s România este ridicolă şi tendenţioasă.
În acelaşi timp, menţionăm faptul că Centrul de Presă BASILICA a Patriarhiei Române (Televiziunea şi Radioul TRINITAS, publicaţiile LUMINA şi agenţia de ştiri BASILCA) nu sunt susţinute financiar de la bugetul de stat sau din publicitate ca instituţiile media publice şi particulare, ci din donaţii ale Arhiepiscopiei Bucureştilor şi ale altor eparhii, precum şi din venituri ale Patriarhiei Române. Între acestea menţionăm pe cele realizate de Agenţia de pelerinaje BASILICA TRAVEL, care în mod semnificativ poartă acelaşi nume ca şi Centrul de Presă BASILICA.
Precizările menţionate mai sus sunt valabile şi în cazul Arhiepiscopiei Bucureştilor, ca de altfel şi al celorlalte eparhii din cuprinsul Patriarhiei Române. Menţionăm în mod special că o parte din veniturile acestora sunt reprezentate de stocurile de lumânări şi alte obiecte religioase încă nevândute la parohii şi mănăstiri pentru care există facturi neîncaste, dar care sunt considerate venit în evidenţele contabile ale Ministerului Finanţelor Publice.
În concluzie, recomandăm domnului Valentin Vioreanu mai multă documentare când abordează astfel de subiecte care prezentate în mod incomplet şi tendenţios contribuie la inducerea unei atitudini ostile faţă de Biserică, instituţia poporului român care se bucură constant de cea mai mare încredere din partea românilor din ţară şi străinătate.
BIROUL DE PRESĂ
AL PATRIARHIEI ROMÂNE
Ce avem noi de răspuns PATRIARHIEI ROMÂNE:
1. În ceea ce privește acuzația că nu ne-am manifestat nici măcar minima curiozitate de a întreba Patriarhia Română despre destinaţia sau felul în care au fost cheltuite sumele menţionate, precizăm că articolul la care vă referiți nu se dorește a fi o analiză de amploare asupra bugetului Patriarhiei. Ca gen jurnalistic, vorbim despre o simplă știre care informează asupra unor date culese de pe site-ul Ministerului de Finanțe.
2. “Jurnalistul săptămânalului Capital ar fi aflat că veniturile menţionate nu se găsesc într-un cont special şi nu au intrat în buzunarele cuiva, ci au fost folosite pentru plata salariilor integrale din fonduri proprii a două treimi din angajaţii Patriarhiei Române şi a utilităţilor din ce în ce mai costisitoare, pentru întreţinerea şi restaurarea imobilelor aflate în patrimoniul Patriarhiei şi pentru susţinerea multiplelor activităţi social-filantropice, cultural-misionare şi educaţionale desfăşurate permanent”.
Precizăm că în știrea de mai sus nu scrie nicăieri și nici nu există vreun pasaj care lasă să se înțeleagă faptul că banii au intrat în buzunarele cuiva. De asemenea, nu am făcut nicio presupunere potrivit căreia banii obținuți s-ar duce în altă parte decât cele menționate de Sfințiile Voastre.
3. “Termenul profit este impropriu cultelor religioase, deoarece la sfârşitul fiecărui an sumele rămase necheltuite sunt transferate pentru susţinerea activităţii, proiectelor şi programelor Bisericii aflate în derulare pe anul următor”.
Știm că termenul “profit” nu dă bine pentru o organizație Divino-Umană. Dar din punct de vedere economic, din punct de vedere contabil și financiar, diferența dintre cheltuieli și venituri poartă numele de profit dacă este o sumă mai mare decât ZERO sau pierdere dacă rezultatul este negativ. Repetăm, nu am negat și nu am acuzat că sumele sunt cheltuite într-un scop sau în altul. Capital doar a informat cu privire la aceste sume.
4. “Comparaţia cu McDonald`s România este ridicolă şi tendenţioasă”.
Capital nu și-a propus să compare Patriarhia Română cu o companie privată. Am dorit doar să ilustrăm într-un fel care este nivelul profitului înregistrat de Administrația Patriarhală, astfel încât cititorul să-și facă cât de cât o imagine asupra acestui profit. Este ceea ce în teologie poate fi echivalat cunoașterii catafatice, care, așa cum știți și Sființiile Voastre mai bine decât mine, poate fi considerată oarecum incompletă decât cea apofatică.
5. “În acelaşi timp, menţionăm faptul că Centrul de Presă BASILICA a Patriarhiei Române (Televiziunea şi Radioul TRINITAS, publicaţiile LUMINA şi agenţia de ştiri BASILCA) nu sunt susţinute financiar de la bugetul de stat sau din publicitate ca instituţiile media publice şi particulare, ci din donaţii ale Arhiepiscopiei Bucureştilor şi ale altor eparhii, precum şi din venituri ale Patriarhiei Române”.
Precizăm că nu am scris absolut nicăieri în text că Centrul de Presă BASILICA a Patriarhiei Române (Televiziunea şi Radioul TRINITAS, publicaţiile LUMINA şi agenţia de ştiri BASILCA) ar fi susținute financiar de la bugetul de stat sau din publicitate.
sursa: capital.ro