“Cel mai important detaliu pe ziua de azi, 24 ianuarie, din Chișinău: protestatarii au alungat poliția acasă, iar ordinea a fost asigurată de o mie de veterani ai războiului pe Nistru, în frunte cu un general de război. Pentru prima dată, de la protestele din Chișinău au lipsit provocările și provocatorii despre care au profețit comentatorii plătiți. Veteranii motivând decizia lor de a asigura singuri protecția prin faptul că provocatorii provin din rândurile poliției. Zeci de mii de oameni (după unii 100.000) de toate culorile politice au mărșăluit fără poliție, fără nici un incident. Poliția a fost, cel puțin în piață, abolită. Președenția nu răspunde la telefon, la fel și Guvernul a dispărut. Puterea e în mâna poporului și treaba se îngroașă. Nu este nimeni la Bruxeles sau la Washington să dea un telefon unde trebuie ca să nu se ajungă la ceva rău?”, scrie părintele Baștovoi.
Unul dintre cei mai apreciați preoți ai Bisericii Ortodoxe, părintele Savatie Baștovoi, de la Mânăstirea Noul Neamț din Moldova, și o voce influentă pe ambele maluri ale Prutului vorbește în termeni duri despre stabilitatea salutată de Klaus Iohannis după învestirea noului Guvern al Republicii Moldova.(…)
Stabilitatea clamată de Iohannis este “stabilitatea a 57 de deputați, dintre care 21 au fost cumpărați în direct, fără nici o exagerare, cu cîteva zile înainte de investirea Guvernului”, spune părintele Savatie Baștovoi, concluzionând: “Klaus Iohanis a pus toți banii pe cartea stabilității, neștiind, probabil, ca Stabilitatea a fost vreme de 8 ani sloganul Partidului Comuniștilor din Moldova.”
Iată mai jos textul integral:
”Stabilitatea” pe care o salută Klaus Iohanis prin investirea noului Guvern la Chișinău nu este stabilitatea Republicii Moldova și nici măcar stabilitatea Guvernului moldovenesc, ci este ”stabilitatea” a 57 de deputați, dintre care 21 au fost cumpărați în direct, fără nici o exagerare, cu cîteva zile înainte de investirea Guvernului.
De unde au fost cumpărați? – de la comuniști și de la Filat, expremierul care e acum închis.
De cine au fost cumpărați? – de cel care l-a cumpărat pe Lupu de la comuniști pentru a-l face președintele Partidului Democrat din Moldova, partid care are aceeași siglă cu PSD-ul lui Iliescu și care va asigura acum ”stabilitatea” în această parte a Europei.
Prin urmare, o ”majoritate parlamentară” sub egida unui partid cu lider cumpărat de la comuniști, reînnoită și adăogită cu mai mult de jumătate de alți deputați comuniști, ridicată la cota necesară de ”stabilitate” prin alți șapte cumpărați de la partidul lui Filat în timp ce acesta stă la pușcărie (dovadă de devotament camaraderesc) – aceasta este chezășia ”stabilității” salutată de Klaus Iohanis.
Cu stabilitatea e clar.
Dar ce facem cu restul poporului ”instabil”? Ce facem cu o țară în care 57 de deputați ”stabili”, a căror singur rost este să asigure cadrul necesar pentru accesarea unor noi datorii de la Banca Mondiala si FMI, se vor ciocni de fiecare dată cînd ies și intră în parlament de mulțimea ”instabilă” care le cere de mîncare? Le punem căști, îi înarmăm cu scuturi, ca pe niște adevărați ostași ai ”stabilității”?
Avînd în vedere componența majorității parlamentare, despre a cărei legitimitate ar fi trebuit să se pronunțe Curtea Constituțională (cu singura mențiune că și ea e ”stabilizată” după aceeași schemă), este alcătuită din persoane cumpărate la propriu, cu istorie de migrare ideologică, politică și morală, oare nu este mare riscul ca toți cei 57 să poată fi cumpărați de Kremlin, să zicem? E mai ușor să cumperi 57 de deputați decît un popor întreg, mai ales cînd cei 57 stau în mîna unui singur om pe care, dacă nu-l cumperi, îl poți convinge să dispară.
PS: La asta m-am referit cînd am zis, adineauri, că România a susținut în ultimii 25 de ani proiecte păguboase la Chișinău, finanțate din banii bieților români, care au motive să fie supărați pe basarabeni din această cauză. Dar, frați români, credețin-ne că nici noi nu ne-am bucurat de acei bani – întotdeauna au existat cei mai ”stabili” ca noi.
Klaus Iohanis a pus toți banii pe cartea stabilității, neștiind, probabil, ca Stabilitatea a fost vreme de 8 ani sloganul Partidului Comuniștilor din Moldova.”
La câteva ore, Părintele Savatie Baștovoi revine cu o altă postare în care afirmă tranșant că “ceea ce se întîmplă acum la Chișinău e un scenariu pentru unire regizat afară. Totul este hotărît, doar că nimeni nu vrea să-și asume responsabilitatea pentru o Moldova devastată. Această responsabilitate va reveni României”.
Republica Moldova este pe butuci, e ca o mașină găsită dimineața cu roțile furate, iar cineva încearcă să împingă această mașină fără roți Rusiei și apoi este indignat că Rusia nu o vrea. Să o ia cine vrea, cine are nevoie, afirmă părintele în comentariul său de pe Facebook:
“Este pentru prima dată cînd mă ciocnesc de un val mare de români care se arată sincer interesați de ce se întîmplă la Chișinău. Aceasta este adevărata unire – să vorbim aceeași limbă în deplină cumpătare.
Nu noi facem unirea, dar noi o putem întreține
.
Ceea ce se întîmplă acum la Chișinău e un scenariu pentru unire regizat afară.
Republica Moldova e pe butuci, e ca o mașină găsită dimineața cu roțile furate, așa cum își găsesc tot mai mulți moldoveni mașinile dimineața în Chișinău. Cineva încearcă să împingă mașina fără roți Rusiei și e indignat că Rusia nu o vrea. Să o ia cine vrea, cine are nevoie.
După declanșarea nebuniei din Ucraina, Rusia nu a mai comentat declarațiile de unire de la Chișinău, nu a comentat nici declarațiile lui Băsescu, nu a mai comentat nimic în legătură cu Moldova, oricît de tare și-ar fi dorit asta cei obișnuiți să jongleze cu binomul ”Rusia-Occident”.
Rusia are mari probleme la nivel mondial, iar noi sîntem o problemă înghețată. Rusia a cedat Chișinăul în schimbul Transnistriei. Totul este hotărît, doar că nimeni nu vrea să-și asume responsabilitatea pentru o Moldova devastată. Această responsabilitate va reveni României.
Desigur, o parte din oamenii din piață se tem de unire în virtutea temerilor din anii 90, cum că românii le vor lua apartamentele și îi vor alunga în Rusia. Oamenii se tem unii de alții, mai bine zis de fantomele propagandei.
Fiți buni și nu aderați la nici o extremă. Lupta cu Rusia, ca și lupta cu România, sînt himere. Ceea ce se poate face împreună pentru salvarea acestui popor este mult mai important.”
Autor: Anca Apostol
Sursa: Active News