Site icon gandeste.org

Papa le pregasteste o pilula amara bancherilor

Papa Benedict al XVI-lea se pregateste sa se adreseze sustinatorilor ferventi ai pietei libere si capitalismului global. Ce are de spus Benedict nu le va pica bine bancherilor.

In umratoarele zile, Suveranul Pontif ar trebui sa semneze o noua scrisoare enciclica, care se va numi Caritas in Veritate (Caritate in Adevar) sau, in traducerea editorialistilor publicatiei The Guardian, “Adevaruri neplacute pentru bancheri”.

Ar fi o schimbare incurajata de multi catolici, care cred ca mostenirea Papei Ioan Paul merita daca nu schimbata, macar adusa “la curent” cu vremurile.

Credinciosii simt nevoia ca Vaticanul sa vina cu o viziune economica mai coerenta, in conditiile in care predecesorul lui Benedict, un infocat opozant al comunismului, nu a criticat din acest motiv atitudinile dictatoriale si corupte ale liderilor “lumii libere”.

Se simte nevoia unui suflu nou in pozitia Bisericii Catolice fata de economia globala. Teologii asteapta de la Benedict un ton dur la adresa bancherilor si celor responsabili pentru actuala criza economica.

Nu se stie exact ce va spune noua scrisoare enciclica, insa in februarie, cand se straduia sa redacteze textul, Papa a lasat sa transpara cateva ganduri care rezoneaza cu opinia generala.

“Este de datoria Bisericii sa denunte erorile fundamentale care au fost acum relevate prin colapsul marilor banci americane. Lacomia umana este o forma de idolatrie. Trebuie sa o denuntam cu curaj, dar si concret, deoarece marile mustrari nu sunt de ajutor decat daca sunt sustinute de o familiarizare cu realitatea”, spunea cu cateva luni in urma Suveranul Pontif.

Ar fi una din putinele lui lucrari care abordeaza si un subiect economic (printre altele), insa este binecunoscut faptul ca Pontiful sustine cu tarie faptul ca economia fara o fundatie etica sau religioasa este destinata colapsului.

Mai mult, Benedict nu s-a aratat niciodata impresionat de angajamentul Statelor Unite fata de “piata libera” sau de strategiile globale de expansiune ale Washingtonului.

Pontiful pare a crede ca ambitiile globaliste ale Americii si catolicismul nu fac casa buna impreuna – in 1985, cu mult inainte de a deveni Papa, a amintit vorbele presedintelui nationalist american Theodore Roosevelt: “Crde ca asimilarea tarilor latino-americane la SUA va fi un proces lung si dificil, atata vreme cat aceste tari raman catolice”.

Un alt indiciu care prevesteste tonul viitoarei scrisori a Papei poate fi gasit in opiniile profesorului german Ernst-Wolfgang Böckenförde, stimat de Suveranul Pontif. Böckenförde cere Bisericii Catolice sa ia o atitudine mai puternica impotriva capitalismului, care trebuie refacut de la fundatii, avand in vedere ca este un sistem inuman.

Böckenförde sugereaza ca actuala criza prezinta o oportunitate minunata pentru cei care se opun acestui sistem: “Actuala prabusire evidenta a capitalismului, ca urmare a expansiunii sale nelimitate si aproape necontrolate poate si trebuie sa permita doctrinei sociale a Bisericii o contestare radicala a acestui sistem”.

Indiferent daca Benedict va urma indeaproape sfaturile lui Böckenförde si va cere o revizuire a capitalismului, sau se va limita la o critica a idolatriei banului, Wall Street-ul nu va citi cu placere ce are Pontiful de spus.

Ana Ilie
sursa: ziare.com

Exit mobile version