„Parcurile naționale acoperă doar 1,3% din suprafața țării. Este infim dar ele sunt tot ce ne-a mai rămas din natură în stare pură și sunt esențiale pentru menținerea vieții pe Pământ. Cu toate acestea Romsilva aprobă an de an tăieri în mai bine de două treimi din acești 1,3%. Dacă ministerul nu ia măsuri urgente, atunci în curând nu mai rămâne nimic autentic de protejat”, a spus Gabriel Păun, președinte Agent Green.
„Romsilva nu a acceptat să protejeze de drujbe niciun metru pătrat din Coșava Mică, o pădure virgină de toată frumusețea. O ține forțat fără argumente științifice în afara limitelor parcului național Semenic și în consecință a eliminat-o din cursă pentru UNESCO”, a mai spus Păun. Într-o adresă recentă a Ministerului Mediului către Agent Green se confirmă că din cele 23 de parcuri naționale și naturale administrate de Romsilva timp de un deceniu, doar șapte au un plan de management aprobat, iar bugetele alocate pentru aceste parcuri abia depășesc 2,5 milioane de euro pe an și asta doar pentru a păzi pădurea care e de tăiat. În același timp Romsilva încasează anual cel puțin 15 milioane de euro din lemnul tăiat din parcurile naturale, precum cel din Semenic.
„Doar din Semenic Romsilva a scos de 11 ori mai mulți bani decât a investit pe salarii și operațiuni, deci despre ce vorbim aici? Cu o performanță de șapte planuri de management aprobate din 23, în 10 ani, putem discută despre eșecul perfect când vine vorba de Romsilva la cârmă parcurilor. Iar când vor să abandoneze patru parcuri doar pentru că nu mai aduc suficient profit din tăierile de pădure, atunci devine clar că ei nu au nimic în comun cu protecția naturii”, este de părere Gabriel Păun.
Autor: Georgeta Stanici
Sursa text si foto: Pressalert.ro