De asemenea, în repetate rânduri, Foaia Transilvană a afirmat că defrişările masive ale Apusenilor şi sistemul de cotizare ierarhică nu a fost inventat de Traian Mariş, ci doar preluat de acesta de la fostul şef al Direcţiei Silvice, Ioan Morar. Cu toate acestea, până acum, nu am văăzut nici o învinuire adusă fostului şef Morar şi nici vreunui pădurar!
Însă, zilele trecute pe un post TV Naţional, PRO TV, în cadrul emisiunii România te iubesc, un pădurar care recunoaşte că pe sectorul său de pădure din 2.150 de hectare au rămas netăiate cam 100 de hectare face mărturii cutremurătoare despre sistemul mafiot de colectare de bani din Direcţia Silvică Cluj. Atenţie, nu e vorba de aspectel prezentate în Rechizitoriul prin care fostul director al Direcţiei Silvice, Traian Mariş a fost trimis în judecată şi condamnat. Pădurarul vorbeşte cu subiect şi predicat, despre sume exacte, despre un sistem existent de cel puţşin patru ani! Adică inclusiv în perioada în care Ioan Morar se afla la şefia Direcţiei Silvice.
Mărturiile pădurarului sunt cutremurătoare şi în cele ce urmează vă prezentăm doar o serie de fragmente din acestea. Restul le puteţi citi şi viziona în format video AICI
TV: Pai, eu sunt in sistemul asta de 4 ani. Cam asa o mers.
AD: Si un padurar ca dvs la cat timp trebuia sa vina cu cotizatia?
TV: La cat se ridica. In sistem la noi era o cotizatie care era anuala sa nu ai probleme si erau cotizatiile care se faceau la inspectii.
AD: Asta anuala de cat era?
TV : Pe district.
AD: Cam cat era?
TV: 10.000 de euro -15.000…
AD: Si dvs. ati 4 ani ati dat cate 10.000 de euro?
TV: Am dat. Am dat. Deci asta era cotizatie anuala. 10.000 de euro. Da.
AD: Si la care se adaugau si inspectiile?
TV: Si o inspectie…depinde. 60 de milioane. Luau banii si plecau…veneau pe teren, gaseau ceva…si asa mai departe.
AD: Si dvs. de unde luati banii astia?
TV: Din padure. Din padure, nu vedeti?
AD: Si dvs ii luati si ii puneati intr-o pusculita pentru director. Fara sa taiati acte, fara nimic. Si lemnele in padure erau marcate?
TV: Nu.
AD: Se taia la nemaracat?
TV: Da.
AD: Asa, din 2000 de hectare ati ramas cu 100 …
TV: Da.
În orice ţară normală, cu procurori neafiliaţi politic sau grupurilor de interese, a doua zi acel cetăţean ar fi fost căutat şi i s-ar fi luat declaraţii detailate, sub jurământ. În Românai însă, NU! De parcă procurorii nu aud şi nu văd decât ceea ce trebuie sau ceea ce li se dictează. De ce oare nu s-a sesizat nici un magistrat procuror când o ţară întreagă a auzit mărturiile şocante ale pădurarului care povesteşte circuitul mitei şi al taxelor de protecţie care duc la defrişările imense din Apuseni! În alte cazuri nu numai că a început urmărirea penală pe “simţuri” şi “presupuneri” sau “concluzii plauzibile”, dar s-au şi cerut de către procurir arestări preventive pe aceste principii. Acum, când, iată, avem fapte concret, declaraţii publice şi asumate, o declaraţie filmată şi difuzată pe un post TV naţional, nimeni nu se sesizează. Uneori, dosarele penale sunt scoase din pălăria magică a procurorilor cu un rechizitoriu tras de păr. Când trebuie. Alteori, aceaşi pălărie magică refuză să producă un rechizitoriu cu fapte limpezi precum lumina zilei. Când nu trebuie. Să ţină oare acest nu trebuie de implicarea unor nume grele ale politicii clujene şi nu numai în sistemul mafiot al colectării de bani? Să îşi fi cumpărat liniştea Ioan Morar prin ciudata tranzacţie a Hotelului Meridian cedat către o firmă unde acţionarii sunt copii fostului ministru de Interne Ioan Rus şi omul de afaceri Ioan Bene?! Să fie oare vorba şi de alte nume vehiculate precum Ioan Olelelu, Emil Boc sau Florin Stamatian?!
Autor: Mihai Petean
Sursa: Foaie Transilvana