Site icon gandeste.org

Opriți istoria, vreau să cobor!*

Comunismul de timp sovietic a dispărut în anii ”90, dar, de atunci, asistăm și la o schimbare constantă a democrației. Dacă în perioada cortinei de fier existau două mari forțe care își împărțeau sferele de influență, în acest moment lucrurile sunt total diferite. Lumea tinde spre multi-polaritate, iar state precum China, India și Turcia împart zonele de influență cu SUA, Rusia și marile puteri europene.

Pe lângă actorii statali, a crescut exponențial puterea companiilor multinaționale. Dacă înainte de 1990 aceste mari companii susțineau politica statelor din care făceau parte, deoarece era nevoie de o administrație puternică împotriva blocului comunist, acum situația s-a schimbat și multinaționalele depășesc, de multe ori, ca pondere puterea statului din care fac provin (exemplul companiilor de armament belgiene).

Democrația se transformă

În acest moment asistăm la mai multe tipuri de ”democrații”, majoritatea cu rezultate dezastroase pentru propriii locuitori.

De ce nu mai funcționează exportul de democrație?

Se vorbește tot mai des de eșecul democrației, care este, fără doar și poate, un sistem politic cu multe lacune, care a fost aplicat, de multe ori, prost dar în acest moment nici nu există alte soluții viabile.

Trebuie însă precizat că forma de democrația trebuie să țină cont de specificul local. Același sistem nu poate fi aplicat în Germania, Grecia, Turcia și China, deoarece mentalitățile și raportarea la autoritate este foarte diferită. În această fază a dat greș exportul de democrație american și european. Statele Unite au dorit să impună democrația americană, în primă fază, în America de Sud, în state foarte puțin dezvoltate, unde companiile multinaționale au profitat de guvernele corupte, sau în statele din Orientul Mijlociu unde ideea de democrație este total incompatibilă cu specificl național. În aceeași fază este acum Uniunea Europeană. Același sistem nu poate funcționa și pentru Marea Britanie și pentru Grecia, Bulgaria și Belgia, deoarece nu toate pornesc de la același nivel de dezvoltare sau același tip de cultură.

Se pare că civilizația a ajuns într-un punct mort. Contestăm democrația, cu toții suntem conștienți că este departe de a fi un sistem perfect, dar soluții nu există. Mixul chinezesc între liberalism și comunism duce la creștere economică și stabilitate dar și la exploatarea propriilor locuitori. Liderii populiști, pe modelul Vladimir Putin sau Recep Tayyip Erdoğan sunt, în cel mai bun caz, soluții de moment care asigură stabilitate și prosperitate pe termen scurt. În aceste condiții, este modelul de democrație occidental singura soluție viabilă?

* Claude Lelouche, regizor francez – citat:  ”opriți planeta, vreau sa cobor”.

Autor: Cristi Rosu

Cristi Roșu este masterand al Facultății de Filosofie, Universitatea din București, la specializarea Studii de dezvoltare internaţională şi etica relaţiilor internaţionale. Este interesat de teoria relațiilor internaționale, filosofia conflictului și teoria jocurilor.

Exit mobile version