Site icon gandeste.org

Opriți masacrul pădurilor! Suceava se află pe primul loc în țară la defrișări!

În zece ani, România riscă să rămână fără păduri! O demonstrează un studiu Greenpeace care avertizează că-n fiecare an dispar 28 de mii de hectare de pădure şi că la fiecare oră sunt retezate trei hectare. Pe locurile mutilate de nesăbuinţa şi lăcomia unor indivizi nu se mai plantează nimic. Şi în fiecare secundă, aurul verde ne alunecă printre degete şi îngraşă vistieria mafiei lemnului. Într-un clasament al judeţelor cu cele mai multe defrişări, Suceava e pe primul loc. (primatv.ro)

Costel Girigan, şeful ITRSV Suceava! În mandatul lui, Bucovina a rămas fără păduri!

Demersul nostru jurnalistic are la bază următoarele axiome:

În Suceava, în 2012, an electoral, s-au tăiat şi valorificat aproximativ 400.000 mc de răşinoase!
Potrivit Codului Silvic şi al legilor specifice în vigoare, dacă eşti proprietar de pădure, poţi să tai, fără avize suplimentare, cel mult 5mc/ha/an!
Preţul unui metru cub de lemn ajunge, la poarta fabricii, la 230 RON!
Şefii de Ocol sunt numiţi politic! Spăgile care se dau pentru aceste posturi sunt de ordinul zecilor de mii de euro!
Bătălia pentru controlul pădurilor din Suceava este una în care nu se iau “prizonieri”!
Dacă nu poate fi tăiată, pădurea nu are nici o valoare!
Marii intermediari şi proprietari de pădure sunt singurii care primesc avizele şi autorizaţiile necesare, pentru tăiere, a se citi defrişare! Există, este adevărat, şi excepţii izolate de la regulă!
Preţul unui hectar de pădure este de 12.000 RON!
Dintr-un hectar de pădure, băieţii deştepţi valorifică, la ras, 350 – 400 mc de lemn! Profit…aproximativ 12.000 euro/ha!
Parte din licitaţiile organizate de Direcţia Silvică Suceava sunt dedicate anumitor agenţi economici! S-a cumpărat lemn şi la 73 RON mc!
Când licitaţia nu este aranjată, se licitează chiar şi peste preţul de vânzare al lemnului debitat, important este să intri în pădure şi să începi să tai!
Cât şi cum…de asta se ocupă cei care avizează operaţiunile!
Pădure nu mai este, ITRSV Suceava se acoperă de hârtii!
Inspectorii ITRSV nu urcă în pădure să verifice marcarea făcută de şeful de district!
Protejaţii ITRSV şi ai Ocoalelor Silvice fac zeci de miliarde de lei anual…ceilalţi, micii proprietari de pădure, stau pe la uşile ocoalelor silvice pentru a li se marca şi lor, pentru tăiere!
Şeful de canton, şeful de district, şeful de Ocol, inspectorii ITRSV, TOŢI, ABSOLUT TOŢI, câştigă bani negri din exploatarea nelegală a lemnului!
Se marchează haotic şi se taie în câteva zile…este important să nu se dovedească marcarea ilegală pe picior!
Se face comerţ cu acte false de provenienţă a lemnului! Firme fantomă furnizează băieţilor deştepţi zeci de facturi pentru a masca originea ilegală a lemnului!
Capii sistemului ţin sub teroare orice funcţionar care ar avea curajul să vorbească!
Sistemul ticălos funcţionează sub “atenta supraveghere” a celor care ar trebui să vegheze la respectarea legii!
Ce fac Prefectura, Consiliul Judeţean, Poliţia, DIICOT, SRI şi toate structurile specializate pentru anihilarea acestui fenomen? Iată o întrebare la care nu am găsit răspuns!
De ce Costel Girigan, inspectorul şef al ITRSV Suceava, creaţia lui Gheorghe Flutur, fost şef al Direcţiei Silvice Suceava, abia apoi ministru al Agriculturii, ocupă această poziţie de peste 8 ani de zile, în condiţiile în care, în mandatul său, pădurile Sucevei au fost, pur şi simplu, decimate? Iată cea de a doua întrebare la care nu am găsit răspuns!

Potrivit Greenpeace, în România se taie, în fiecare oră, 3 hectare de pădure! Harta defrişărilor violente, realizate în ultimul deceniu, poziţionează Suceava, de departe, pe primul loc! DETALII, AICI!

Toţi cei implicaţi în acest fenomen ştiu despre ce este vorba, recunosc ca adevărate enunţurile de mai sus! Toţi vorbesc şoptit, pe la colţuri! Este momentul să spunem lucrurilor pe nume!

Asta şi facem, încercăm şi noi, românii, să înţelegem fenomenul…în profunzime! Am mai scris despre păduri AICI şi AICI! Dar, sa incepem…

Prima temă, Ocolul Silvic Pojorâta!
Şef de ocol este un anume Irimescu, un pădurar tânăr care are în administrare mii de hectare de pădure! Activităţile curente ale unui şef de ocol silvic nu interesează, în cazul de faţă! Ciocanul de marcat, magicul ciocan de marcat, a fost folosit, în povestea pe care o prezentăm în continuare, de către şeful de district Baboi! Nici unul, nici celălalt, nu au binevoit să-şi onoreze promisiunea de a vorbi, despre marcările din cazul Herman Prod, în faţa camerei de filmat! În ziua stabilită pentru întâlnirea cu ziaristul, cei doi au fugit în munţi, iar telefoanele mobile au fost închise!
Herman Prod, societatea de care am pomenit mai sus, se află în proprietatea şi administrarea unui domn care răspunde la numele de Ilie Şalvari! Mare proprietar de păduri, Şalvari a cumpărat, în nume propriu, peste 95 de ha de pădure, iar în numele societăţii Herman Prod, puţin peste 45 de ha! Deci, proprietarul nostru deţine, cu acte în regulă, aproximativ 140 ha de pădure, afiliată Ocolului Silvic Pojorâta!
Din cele 140 de ha, Şalvari a tăiat, deja, la ras, aproape 90 de ha şi nu a împădurit nici măcar un singur hectar, deşi legile prevăd cu stricteţe acest lucru! În anul 2011, proprietarul nostru a debitat, din proprietatea lui, peste 10.000 mc de lemn, iar în 2012 puţin peste 6.000 mc! Depozitul de cherestea şi rezerva de lemn din fotografii sunt relevante pentru afacerea Herman Prod! Peste 1.000 mc cherestea şi 1300 mc de lemn! Felicitări, bravo lui, bani să iasă!

Ei bine, în perioada în care noi am început această anchetă jurnalistică, firma domnului Şalvari avea aprobate pentru tăiere două partizi, una de 750 mc, iar cealaltă de doar 500 mc, în valea Chilia.
Autorizaţiile erau valabile doar pentru arbori rupţi, căzuţi sau atacaţi de insecte! După obţinerea aprobărilor necesare, omului de afaceri i s-au marcat mai mulţi arbori, toţi unul şi unul, sănătoşi şi foarte buni pentru cherestea!
Inginerul Baboi de la Ocolul Silvic Pojorâta marcheză, fără nici un fel de stres, aşa cum se practică în zonă, iar Şalvari obţine avizele finale de la ITRSV, de la un inspector, cu numele Duca Cristian, subordonat de-al distinsului domn Girigan! Despre Duca nu vă putem spune mare lucru, nu este de găsit, nu-l cunoaştem, nu ştie nimeni unde este, are toate telefoanele închise de cel puţin 2 săptămâni!

După obţinerea avizelor finale, Şalvari întră cu drujbele şi tractoarele în pădure! Începe măcelul! Ei bine, iarna nu a fost de acord şi ultima ninsoare a lui martie îl obligă pe Şalvari să se retragă! Moment în care, la noi, sună telefonul…
Ne-am urcat în maşini şi am făcut drumul Bucureşti-Suceava în doar câteva ore! Era primul moment în care puteam obţine mult râvnitul trofeu al ziaristului de investigaţii: obţinerea dovezii! Şi, l-am obţinut! S-a marcat ilegal pe picior, într-o partidă aprobată pentru “accidentale şi căzături”, aşa cum se spune în jargonul lor, al pădurarilor!

Întâlnirea cu şefii…

Am coborat din pădure şi ne-am oprit la Ocolul Silvic unde şeful, tânărul Irimescu, nu prea pricepea ce dorim de fapt! A aflat foarte repede, în momentul în care am completat cererea de “reconstituire în partidă”! Ca să înţelegeţi cu toţii, rezolvarea unei asemenea cereri presupune deplasarea în teren şi evaluarea imediată a modului în care s-a marcat şi tăiat pădurea! Şi, în cerere am trecut exact ce ne interesa, adică, pentru conformitate, parcelele UA – 161 şi UA – 84! Irimesc rămâne năucit, la fel avea să reacţioneze şi şeful lui, Sorin Ciobanu, boos-ul cel mare!
(Sursa a livrat informaţia completă, mulţumesc tare mult, sigur citeşte şi ea!)

Lăsam cererea la Ocolul Pojorâta şi fugim la Suceava, la Direcţia Silvică! Nu aveam încredere în nimeni, lucru care avea să se probeze câteva zile mai târziu! Ne primeşte Directorul Direcţiei Silvice, Sorin Ciobanu, povestim speţa şi cerem ajutor! Reconstituirea în partidă trebuia făcută repede, foarte repede! Proprietarul nu trebuia să taie arborii marcaţi în verde, arborii sănătoşi, arborii marcaţi ilegal! De ce? Pentru că este aproape imposibil să demonstrezi, în faţa unei cioate, dacă arborele tăiat era sănătos sau nu!

Ciobanu ne asigură de tot “concursul” lui, motiv pentru care cei numiţi de el în aşa zisa comisie de reconstituire în partidă au ajuns în teren după vreo 5 zile de la depunerea cererii noastre! Suntem convinşi că banuiţi, Şalvari a tăiat tot ce era marcat! A primit timpul necesar! Problema a fost, în imaginaţia lor, rezolvată!
Comisia numită de Ciobanu nu a finalizat raportul! Durează, aşa cum durează, probabil, şi ştergerea tuturor urmelor de la Ocolul Pojorâta!
Degeaba, domnilor! De data asta am ajuns înaintea voastră!

Deşi am insistat să fim şi noi invitaţi la procedura de reconstituire, dorinţa noastră a fost ignorată! Ei se verifică pe ei! Tipic românesc!
Cazul Pojorata este primul dintr-o serie mult mai lungă! Adam Crăciunescu, directorul general Rosilva, ne-a asigurat de sprijinul său! Mai devreme sau mai târziu, un corp de control trebuie să poposească, pe termen lung, şi la Suceava!
Pădurile sunt principala sursă ilicită de venit! Iar ITRSV este instituţia care ştie exact ce se întâmplă în pădurile Sucevei! Oamenii au început să vorbească, iar dinastia Girigan începe să se clatine! Vor urma alte şi alte cazuri, din alte şi alte ocoale silvice! Vom publica documente, cifre, fapte!

Astăzi ne oprim aici, cu rugămintea decentă, faţă de cei care se ştiu implicaţi în cel puţin una din “poveştile” de succes ale tăierilor ilegale de păduri…domnilor, nu ne mai abordaţi! Nu suntem de vânzare! Vă pierdeţi timpul şi vă distrugeţi nervii! De această dată, pentru unii dintre voi, poveştile financiare de succes se vor transforma într-un coşmar!

Aşteptăm, cu deosebită curiozitate, rezultatul controlului ordonat de Sorin Ciobanu la Ocolul Pojorâta! Apoi, mutăm din nou! În primăvara asta avem un pic de treabă! Încercăm să le stricăm jucăria de făcut bani! Sperăm să reuşim!
PS: Bătrânul din film este din comuna Slatina, judeţul Suceava, şi se plânge de modul în care primarul lui, Ilie Gherman, a tăiat “ras” peste 500 ha de pădure fără să dea socoteală nimănui, nici măcar domnului Girigan! Oare? (Cătălin Dumitriu – jurnalonline.info)

Exit mobile version