Site icon gandeste.org

Obsesia nociva a Puterii

Fiecare vot conteaza. O stiu foarte bine si Geoana si Basescu si de altfel fiecare membru al staff-urilor celor doi. Se fac aliante, se pun la cale strategii, se arunca pe piata munti de promisiuni. Cetatenii au devenit tintele demagogiei celor aflati in cursa electorala. Taberele aflate in acest razboi electoral necrutator incearca sa se plaseze cat mai bine. Tot mai izolat pe scena politica, Traian Basescu declanseaza atacuri peste atacuri la adresa noii majoritati parlamentare. In ecuatie sunt introdusi lideri, moguli, grupuri de interese care ar dori sa continue tunurile financiare asupra Romaniei.

Sa perpetueze privatizarile frauduloase cu miros de jaf national. Parlamentul devine o tinta, sistemul politic, insusi regimul pe care seful statului il patroneaza, devine o tinta. De cinci ani, Basescu ne arata in fiecare zi ce intelege prin sintagma de presedinte-jucator. Fiecare dintre noi am simtit, mai mult sau mai putin, dorinta sefului statului de a se afla in tot si in toate. De a aseza liderii, partidele prin prisma propriilor interese. Tactica acestuia de a imparti clasa politica in buni si rai, printre primii aflandu-se Udrea, Berceanu si Videanu (ordinea este aleatorie) nu reprezinta altceva decat o noua diversiune, care se adauga la altele, multe altele, care au traversat Romania in ultimii 20 de ani.

Basescu vrea cu disperare un nou mandat. Stie foarte bine ca primul a fost un esec rasunator, dar nu pare dispus sa renunte la lupta. Se simte dator fata de el insusi, de partidul pe care l-a afundat in izolare politica, de cei care au luptat pentru realegerea sa si care isi vor cere rasplata.

La randul sau, Mircea Geoana este dispus sa accepte orice compromis pentru a ajunge presedinte. Perceput ca “raul cel mai mic”, liderul PSD promite, promite, promite… Majoritate parlamentara, stabilitate politica, crestere economica. Varianta Johannis a fost acceptata, dincolo de declaratiile oficiale, ca o solutie de moment. PSD nu va accepta mai mult de un an un premier perceput ca omul liberalilor. Inevitabil, divergentele dintre social-democrati si liberali se vor amplifica intr-un timp relativ scurt. Cei ce se afla interesat in aceste zile in aceeasi barca nu vor face altceva decat sa se arunce unul pe celalalt in apele reci ale unui esec previzibil al viitoarei guvernari. PSD nu va accepta sa deconteze balbele premierului Johannis. Se anunta clipe grele, iar Geoana va trebui, in eventualitatea in care va ajunge la Cotroceni, sa multumeasca taberele din PSD si sa le ofere mandatul de premier. Echidistanta nu a existat niciodata la Cotroceni si nici dupa 2009 nu se va regasi in principalul Palat politic al Romaniei. In cazul in care Basescu va obtine un nou mandat, majoritatea creata in aceasta perioada se va surpa ca un castel de nisip. Cum noul premier poate fi tot Johannis, UDMR, posibil chiar PNL, se pot reorienta catre Basescu, din simplul motiv ca in politica niciodata nu trebuie sa spui “niciodata”. Iar liberalii pot sustine ca se gandesc la interesul national, ca toate celelalte partide de altfel… Convine sau nu principalilor actori politici, in ecuatia parlamentara exista doar trei partide importante. La care se adauga si unul mai mic, UDMR. Doua din cele trei partide mari trebuie sa se regaseasca intr-o viitoare formula de guvernare.

Totul, insa, depinde de numele celui care va ajunge la Cotroceni. Daca ne raportam la cei doi finalisti, este greu de crezut ca vreunul dintre ei poate readuce Romania pe drumul cel bun, cat timp amandoi au demonstrat, din plin, cat sunt de competenti, reponsabili si decisi sa combata criza asta blestemata.

Iulian Badea
sursa: cronicaromana.ro

Exit mobile version