Site icon gandeste.org

Obama, plecat în China să salveze joburile americanilor

Prin devalorizarea forţată a monedei naţionale, Beijingul îşi încurajează exporturile, cu preţul pierderii a nenumărate locuri de muncă în America

Nu cenzurarea internetului, nici poziţia chineză privind încălzirea globală, nici înarmarea accelerată a acestei ţări, ci faptul că “mulţi chinezi fură joburile americanilor” este principala problemă pe care Barack Obama a încercat să o rezolve în cadrul vizitei de la Beijing.

Diagnosticul privind cea mai serioasă problemă pe agenda relaţiilor dintre cele două ţări a fost pus de Paul Krugman, laureat Nobel pentru economie, arată The Daily Telegraph. Câtă vreme un dolar face 6,83 yuani, chinezii exportă aproape orice bun necesar consumatorilor americani. Pentru industriaşi, nimic nu mai este rentabil a fi produs în SUA, angajaţii lor ajung în şomaj şi nu-şi mai pot plăti ipotecile, astfel că tot mai multe locuinţe intră în posesia băncilor.

Doar în ultimul an, mai multe case au fost preluate de bănci decât în întreg deceniul de după Marea Criză (1929-1939). Cum americanii nu mai au bani, puţine mai pot fi revândute. Prin urmare, sistemul bancar nu a încetat să acumuleze “active toxice” după criza financiară din 2008. Încă aproximativ şapte milioane de locuinţe riscă să fie pierdute de proprietari.
În aceste condiţii, Obama “trebuie să ridice problema (devalorizării yuanului – n.r.) pentru că nu poţi să-i laşi competitorului, adversarului, un asemenea avantaj”, l-a îndemnat pe preşedinte Christopher Dodd, democratul din fruntea Comisiei bancare a Senatului.

Leacuri diferite contra recesiunii în China şi SUA

Pentru devalorizarea yuanului s-a pronunţat şi preşedintele FMI, Dominique Strauss-Kahn, într-o conferinţă de la Beijing simultană cu vizita lui Obama. “O monedă mai puternică este parte a unui pachet necesar de reforme”, a spus Strauss-Kahn, insistând asupra ideii că şi alţi mari exportatori din Asia se văd nevoiţi să-şi devalorizeze moneda, pentru a rămâne competitivi.
“Dacă yuanul şi alte valute asiatice vor creşte, va creşte puterea de cumpărare”, oamenii vor consuma mai mult, consideră francezul din fruntea FMI. În opinia lui, soluţia la ieşirea din recesiunea globală presupune două evoluţii diferite în cele două mari economii ale lumii. “O cerere internă mai mare în China şi mai multe economii în SUA vor ajuta la reechilibrarea cererii mondiale şi vor asigura o economie globală mai sănătoasă pentru toată lumea”, a declarat Strauss-Kahn. Până în prezent, americanii s-au dovedit unii dintre cei mai “cheltuitori” locuitori ai planetei, iar chinezii reprezintă o naţiune de oameni “strânşi la pungă”.

America nu mai vrea “să crească pe datorie”

Înainte de a sosi la Beijing, în Singapore, Obama a promis că “pe măsură ce economia îşi revine, vreau să iau măsuri serioase de reducere a deficitului pe termen lung al Americii. Creşterea pe datorie nu mai poate alimenta prosperitatea pe termen lung a Americii”. Oficiul pentru Buget al Congresului prevede că deficitul SUA va fi de 1.500 dolari în 2010 şi va urca până la 1.800 miliarde în 2019.
Cea mai eficace armă împotriva creditorilor din Asia (mari rezerve în dolari fiind deţinute de China, Japonia, Singapore etc.) ar fi devalorizarea accelerată a dolarului, o măsură ce i-ar costa enorm pe americani, precum şi popularitatea oricărui preşedinte.
bogdan.munteanu@gandul.info

Exit mobile version