În fine, am mai trecut printr-un episod similar acum câteva luni. Când am vrut să schimb o bancnotă de 20 de euro la un automat bancar, acesta nu mi-a cerut nici un act şi mi-a dat şi o chitanţă minusculă. Când am făcut aceeaşi operaţiune la un ghişeu bancar nu doar că a trebuit să arăt buletinul, ci funcţionarul mi-a cerut şi permisul de conducere, după care am primit o chitanţă enormă. La automat schimbul a durat 60 de secunde, ceea ce a corespuns principiului „Time is money”, la ghişeu 6 minute.
Morala este, evident, cea veche. Băncile abundă de norme de securitate, îşi “cunosc” clienţii cerându-le actele la control şi când depun bani, şi când plătesc telefonul sau curentul, fără a le oferi însă produse elementare. Nu ştiu dacă acest fapt e determinat mai mult de experienţa reglementatorilor ori de normele europene, dar cert este că, în lipsa produselor, normele de securitate nu prea au ce bani să apere.
Iar mai departe pentru că nu se acumulează suficiente economii, care să se transforme în investiţii şi capital întreaga Românie devine – după modelul băncilor – o ţară de paznici. Deja sunt mai mulţi cei care păzesc fabricile decât cei care lucrează în ele. Şcolile sunt şi ele drastic păzite, deşi n-au ce oferi – în lipsa investiţiilor forţa de muncă nu prea se întâlneşte cu tehnologia. În cele din urmă paznicii şi studenţii se întâlnesc la meci unde sunt buzunăriţi şi vegheaţi de jandarmi. Asta chiar dacă e greu de zis din ce activităţi se strâng bani pentru impozite, dacă fiecare-l păzeşte pe celălalt…
autor: Ionut Balan
sursa: jurnalul.ro