Suntem intr-o criza economica determinata de o clasa politica corupta si cu instincte autoritare. Romania a ajuns intr-o situatie economica deplorabila din cauza modului agresiv in care se face politica si nu se rezova criza economica cu actuala clasa politica sau cu alte partide politice care adopta acelasi stil de politica.
Cum functioneaza politica post revolutionara si unde ne duce?
Structurile de relati din comunism, au devenit mafiote, au provocat fenomenul de “hemoragie” a avutiei in proprile buzunare si au acaparat puterea si partidele politice. Partidele FSN-iste au imprimat vietii politice un caracter de “razboi total”, nedemocratic cu o agenda diferita de a societatii. Pentru a domina si a “incaleca” societatea ele au utilizat strategiile luptei pentru putere, dezbinarea si manipularea sociala. Am mai scris si o repet, desi pe unii care citesc frecvent blogul o sa-i irite repetarea obsedanta a acelorasi idei. Politica romaneasca abordata ca o lupta pentru putere si nu ca o competitie de oferte cu masuri pentru interesul societatii. au determinat partidele sa se organizeze pe principii militare, pentru ca obiectivul era distrugerea adversarilor pentru a-i elimina din viata politica. Se menajeaza adversarii care pot fi santajabili.
Nu trebuie sa ne miram ca societatea se indreapta spre o forma de autoritarism, pentru ca partidele cu o functionare interna autoritara, ajunse la guvernare, vor imprima puterii si institutilor statului cultura lor manageriala, iar lupta pentru putere duce la dictatura.
Trebuie resetat modul de a face politica in partide si intre partide.
– in partide este necesar sa existe mai multa democratie si participare la dezbateri
– inte partide trebuie sa existe competitie cu programe care sa contina solutii.
Viata sociala depinde de calitatea solutilor/progamelor partidelor politice, iar calitatea programelor depinde de cat de preocupate sunt partidele de evolutia societatii, a vutiei globale.
Interesul partidelor pentru binele social se vede in calitatea conectarii lor la societate, conectare care se realizeaza prin schimbul de idei si participarea la decizie a membrilor sai si a simpatizantilor. Un partid care nu preia de la cetateni problemele si propunerile nu este interesat de soarta electoratului.
Cand nu exista comunicare si dezbateri nu poate fi vorba de democratie, si Romania are nevoie de partide democratice.
Avem nevoie de “altfel de politica”, sa renuntam la politica reprezentativa pentru una participativa. Reprezentantii sa promoveze in legislativ sau adminstratie propunerile partidelor discutate in interior si cu simpatizantii.
Se poate imprima prin lege o revolutie/schimbare politica.
Ca adept al ideii ca fenomenele se rezolva prin adoptarea de reglementari, cred ca si partidele politice se pot democratiza prin lege, dupa principiul comunist “daca nu sti te invatam, daca nu poti de ajutam, daca nu vrei te obligam”.
- Se poate adopta o lege prin care sa se impuna partidelor indicatori de perforamanta democratica, in urma carora sa fie declarate democrate sau nedemocrate, sau avand un anumit grad de democratie, care sa conteze la rezultatul alegerilor.
- Partidele nedemocrate sa nu poata participa la alegeri, cele cu un grad scazut de democratie sa poata participa la alegeri, dar sa fie penalizate cu un anumit numar de locuri.
- Indicatorii sa fie cuantificabili si stabiliti prin lege, pentru a putea fi utilizati sa se apere de abuzuri. Activitatea partidelor politice sa fie monitorizata si evaluata de justitie.
Pe baza indicatorilor justitia acorda periodic (de doua ori pe an sau anual) un punctaj care poate fi contestat la CSM. - Sistemul de indicatori si punctajul democratiei sa reflecte: cum se intocmesc listele de candidati, de catre conducere sau prin alegeri interne, de numarul decizilor importante adoptate prin referendum sau congrese, de felul cum voteaza in organele centrale reprezentantii, respectiv au mandat sa ia decizii sau se prezinta cu rezultatul votului din teritoriu care se centalizeaza, de cate intruniri s-au tinut cu membrii si cu simpatizantii, de numarul propunerilor preluate de conducere si analizate etc..
- Falsificarea sau denaturarea evaluarii si tentativa sa se pedepseasca cu condamnare privata de libertate de 5-10 ani, confiscarea averii, interdictia de a mai profesa in justitie si anularea dreptului la pensie pentru anii de functionare in justitie.
- Democratia costa si atunci finantarea partidelor sa se faca de la buget, proportional cu numarul parlamentarilor. Una din sursele de fiantare sa fie prin desfintarea cabientelor palmentarilor din teritoriu si transferarea sumelor la filialele locale ale partidelor. Justificarea finantarii de la buget este ca partidele sau nu fie nevoite sa apeleze la finantarea capitalului privat si astfel sa-si creeze obligatii. Este in logica adoptarii salarilor mari la magistrati.
- Parlamentarii sunt reprezentanti ai partidelor si partidele reprezinta electoratul in Parlament sau in consilile locale. Ca o consecinta sa se renunte la sistemul uninominal, pentru ca parlamentarii nu rezolva probleme de interes local, ei adopta legi care se aplica la nivelul intregii tari, deci si solutile trebuie sa fie unitare la nivel de partid. In campanie sa se discute comparativ solutile/programele partidelor. La retragerea sprijinului politic unui parlamentar de catre partid, acesta sa piarda mandatul, asa cum se intampla la consilierii locali, locul lui urmand sa-l ocupe urmatorul pe lista.
- Sa se adopte un cod de conduita al alesilor, respectiv sa se sanctioneze migrarea parlamentara, pentru ca ea este imorala si modifica vointa electoratului. Daca se adopta peirdera mandatului la retragerea sprijinului politic, nu mai e necesara sanctionarea migrarii parlamentare.
De fapt nu e o democratizare cu forta, pentru ca partidele nu sunt obligate sa devina democrate. Ele se supun unei evaluari si participarea la alegeri este conditionata de evaluare.
De ce este nevoie de o democratizare prin lege?
Pentru ca societatea civica romaneasca nu are cultura si maturitatea celor din tarilor dezvoltate si democrate, si in lipsa unei societati civile putem recurge la justitie, care sa oblige politicul sa adopte un comportament democratic. Justitia teoretic nu este subordonata politic, deci ar putea rezolva probelma si nu se interfereaza cu legislativul pentru ca ea vegheaza la respectarea legii, pe care nu justitia o adopta.
O singura problema avem, cine sa pretinda si sa oblige pe politicieni sa adopte o asemenea lege!
sursa: decantare.wordpress.com