Site icon gandeste.org

O lectie de demnitate

Premierul moldovean Vlad Filat a declarat ca prefera ca Chisinaul sa plateasca pentru gazele rusesti conform pretului mediu european, decat sa fie santajat in permanenta de Rusia, dupa cum titreaza Deutsche Welle.

Declaratia survine in contextul in care, incepand cu 1 ianuarie, concernul rus Gazprom a majorat cu 20 % pretul gazelor naturale importate de Chisinau. Avand in vedere bucata de mamaliga amara pe care a trebuit sa o inghita Moscova prin venirea la putere a fortelor liberale, scumpirea nu pare a fi intamplatoare. E binecunoscut modul politic in care Moscova foloseste pretul gazelor pentru a-si apropia sau „pedepsi” partenerii politici.

Ce mi se pare interesant este modul demn in care conducerea de la Chisinau a stiut sa accepte Realpolitik-ul Moscovei: nu vrem sa fim santajati ! O adevarata lectie de verticalitate si demnitate venita tocmai de unde nu s-ar fi asteptat nimeni (poate ar trebui sa invete si cei de la Bucuresti cate ceva din lectia asta?). Felicitari si va tin pumnii fratilor de la Chisinau !

Aud, in schimb, ca lunile ianuarie si februarie vor fi extrem de dificile pentru diplomatia Republicii Moldova. Vizite si contravizite: presedintele Basescu la Chisinau in februarie, adjunctul premierului rus, Igor Suvalov vine tot in ianuarie la Chisinau (ca sa vada probabil cum de nu se „pleaca” moldovenii!) ministrul de externe roman la Moscova si Chisinau, ministrul de externe moldovean la Moscova.

Una peste alta, peste 5 zile avem si alegerile din Ucraina (cu 2 candidati romanofobi in poll-position). O agenda complicata pentru ianuarie-februarie.

Sper doar ca presedintele Basescu sa se abtina macar acuma si sa nu mai dea cu oistea in gard ca in anii precedenti, cand a fost vorba de relatia cu Chisinau si Moscova !

Desi…!

sursa: tashy.ro

Exit mobile version