Într-un interviu acordat publicaţiei Wall Street Journal, economistul a subliniat paradoxurile cu care se confruntă capitalismul în această perioadă de criză.
Astfel, companiile nu mai angajează pentru că are exces de producţie, iar cererea de pe piaţă este absentă. Cu toate acestea, dacă nu angajezi muncitori, nu există destule venituri, nu există destulă încredere a consumatorilor, nu există destul consum şi, prin urmare, nu există cerere pe piaţă.
“În ultimii trei ani această situaţie s-a înrăutăţit pentru că am avut de-a face cu o distribuţie a veniturilor de la muncă către capital, de la salarii către profituri”, consideră economistul. Banii folosiţi în mod normal pentru gospodării, au ajuns acum să fie folosiţi pentru salvarea companiilor, aceasta ducând la o înrăutăţire a cererii.
“Karl Marx a avut dreptate: la un moment capitalismul se poate autodistruge. Nu poţi continua să muţi veniturile de la muncă la capital fără să nu ai parte de exces de capacitate şi de lipsă de cerere. Am crezut că pieţele funcţionează, dar nu funcţionează, iar aici intervine raţionalitatea individuală. Orice firmă vrea să supravieţuiasă şi să se dezvolte şi face asta prin reducerea costurilor muncii. Dar aceste costuri ale muncii se oglindesc în consum şi din acest motiv este un proces autodistructiv.
Nu suntem încă acolo, la autodistrugerea capitalismului, dar avem prea multe datorii şi nu putem rezolva problema prin intermediul lichidităţii, este de părere Roubini. Dacă toată lumea economiseşte mai mult şi cheltuie mai puţin, atunci reintrăm în recesiune.
“Şi dacă nu reuşeşti să îţi revii, atunci este nevoie de o astfel de distrugere, pentru gospodării, pentru guverne, pentru instituţii financiare… Iar noi nu facem asta. Creăm gospodării zombi, bănci şi guverne zombi.
sursa: Adrian Voicu
sursa: zf.ro