Un alt avion din Rusia a aterizat pe 28 iulie pe aeroportul international de la Marculesti. Doua camioane mari au incarcat “marfurile” si au plecat in directii necunoscute. Concomitent, in Transnistria au inceput manevrele militare pentru intimidare.
Autoritatile de la Chisinau au refuzat sa confirme daca au primit arme trimise de Vladimir Putin pentru a reprima revoltele ce vor avea loc dupa alegerile de astazi, care vor fi fraudate din nou. Aeroportul de la Marculesti a fost impanzit de politisti si agenti ai Serviciului de Informatii si Securitate, arata si UNIMEDIA. Un alt avion cu “marfuri” secrete a aterizat tot acolo pe 22 iulie. Tinerii din Alianta Moldova Noastra au participat la Marsul antifrauda pe 27 iulie la Chisinau, cerand autoritatilor sa nu mai falsifice rezultatele votului. Mai multi observatori straini, inclusiv din Rusia si din Belarus, au fost siliti de militie sa plece acasa chiar in ajunul alegerilor. Militienii clanului Voronin au arestat 11 observatori din Georgia si au explicat ca “puteau sa creeze unele probleme”. Autoritatile de la Tbilisi au transmis un comunicat de protest la Chisinau.
Voronin se pregateste sa fuga
Romanian Global News informeaza ca Serviciul de Informatii Externe al Rusiei (SVR) a transmis pe 23 iulie catre Igor Smirnov de la Tiraspol sarcina sa organizeze fuga “in deplina siguranta” prin Transnistria a lui Vladimir Voronin si a 18 demnitari ai regimului de la Chisinau, daca Partidul Comunistilor nu se mai mentine la putere dupa 29 iulie. Agentii din Transnistria si din Rusia vor interveni in forta chiar si in afara teritoriului transnistrean pentru a-i crea coridor de fuga lui Voronin si supusilor lui. SVR a avertizat ca Armata Nationala a Moldovei ar putea deveni ostila regimului Voronin, iar Tiraspolul trebuie sa fie pregatit pentru descurajare. La Tiraspol au venit mai multe detasamente ale fortelor speciale GRU (Serviciile de Informatii ale Armatei Ruse), care au efectuat deja misiuni de recunoastere la Chisinau si in alte orase. Agentii GRU vor intreprinde misiuni de diversiune contra Armatei Nationale a Moldovei si a unitatilor Ministerului de Interne, care ar putea deveni ostile lui Voronin. Diversiunea rusa este pregatita in detaliu si seamana foarte mult cu operatiunea din decembrie 1989 de la Timisoara si Bucuresti. Pentru abaterea atentiei, militienii transnistreni au inconjurat satul Corjova, unde s-a nascut Vladimir Voronin si unde oamenii ar vrea sa participe la alegeri. Se aude la OSCE?
Un vot pentru ultima sansa
Autoritatile spun ca au pregatit 1.987 sectii de votare, unde se afla inscrisi 2.683.533 de cetateni cu drept de vot. S-au cheltuit (oficial) 31 de milioane de lei moldovenesti. Campionul spagilor electorale a devenit acum Marian Lupu de la Partidul Democrat. Chipurile, nu mai este Voronin. Premisele fraudarii se vad la tot pasul. Basarabenii din strainatate nu pot vota, decat intr-un numar redus la unele reprezentante. Tinerii care au plecat la studii si care s-au intors in vacanta in localitatile natale pot vota la domiciliu numai daca au aprobare de la primaria locala, obtinuta pana pe 25 iulie. Ei au avut in acea perioada sesiune de examene si nu puteau sa umble dupa hartii. Andrei Sumleanski, adjunctul ministrului de interne, le-a ordonat militarilor din subordine sa voteze pentru Partidul Comunistilor. “Veti fi de-mobilizati mai devreme. Votati in favoarea PCRM. Va ordon!”, a strigat Sumleanski, citat de “Ziarul de Garda”. Unii observatori chiar cred ca vom asista la rezultate apropiate intre cele doua forte politice principale din Basarabia. Afectiunea unei parti a populatiei fata de comunisti este motivata si cultivata ca Opozitia nu va mai plati salariile si pensiile. Desigur, o prostie, dar oamenii au trait o experienta amara pe vremea guvernelor Muravschi-Sangheli-Braghis, care totusi nu au nicio legatura cu noii lideri ai Opozitiei.
Marian Lupu, o supapa de purjare
Metodele folosite de regimul Voronin vor fi aceleasi ca la 7 aprilie: interdictii, diversiuni, provocari, presiune, instigare si reprimare brutala. Sergiu Mocanu, un consilier care l-a tradat pe Voronin, arestat pe 7 aprilie pentru o pretinsa “uzurpare a puterii de stat”, este arestat la domiciliu. El a spus ca Valentin Zubic, adjunctul ministrului de interne de la Chisinau, i-a cerut sa acuze Romania de implicare in organizarea revoltelor si copiii lui vor fi eliberati. “Am ajuns la Zubic sa-mi propuna direct o tranzactie ca, daca eu recunosc implicarea Romaniei in evenimentele din 7 aprilie, copiii mei, care stau pe teritoriul Ambasadei Romaniei, or sa fie liberi”, a relatat Mocanu, care trebuia sa ramana arestat mai departe. Defectarea lui Marian Lupu de la comunisti la Partidul Democrat a fost gandita ca o supapa de purjare a presiunii sociale. Unii oameni mai putin informati vor crede ca se schimba ceva in lumea comunistilor si vor vota cu Lupu care, dupa alegeri, va face front comun tot cu Voronin, care a insinuat ca ar fi impotent. Taranii din Basarabia sunt tinuti fara surse de informare, avand in vedere ca Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat si Asociatia Moldova Noastra nu au avut acces la televiziunea publica Moldova 1, iar postul rusesc Pervii Kanal il sustine tot pe Voronin. Rusia a oferit un credit de 500 de milioane de dolari pentru Republica Molotov. China a plusat si anunta un credit de un miliard de dolari, iar Romania paseste pe varful destelor in propria ograda. In acest timp, Comisia Europeana se multumeste sa transmita, printr-un purtator de cuvant, ca alegerile din R. Moldova vor fi “un test crucial”.
Comunistii „sunt gata sa piarda alegerile“
Asa a spus Mark Tkaciuk, ex-consilierul lui Voronin. El a vrut sa zica insa ca partidul lui este pregatit sa piarda. “Partidul Comunistilor are o bogata experienta a alegerilor pierdute. Am pierdut ultimele alegeri locale, inclusiv in Gagauzia, unde am pierdut de doua ori. Noi toata vremea pierdem in Chisinau. Daca vom pierde, noi cu siguranta nu vom merge sa spargem geamurile, sa distrugem Primaria Chisinaului”, a spus Tkaciuk. Nici PDSR-PSD din Romania, care il sustine deschis pe Marian Lupu, nu a castigat niciodata la Bucuresti. “De ce Opozitia nu protesteaza cand liderul tarii vecine (Traian Basescu – n.red.) declara ca nu va semna tratatul de frontiera?”, intreaba consilierul de Buhusi. Care sa fie motivul pentru care indivizi din aceeasi casta cu el sar ca arsi cand pomeneste cineva de unirea Basarabiei cu Romania? Tkaciuk a absolvit Facultatea de Istorie de la Chisinau si si-a dat doctoratul la Sankt-Petersburg cu teza “Getica. Geneza si transformarea culturala in spatiul carpato-danubian. Secolele VII-II i.e.n.” Ce va fi retinut el despre originea romanilor, a dacilor liberi?
Viorel Patrichi
>sursa: gardianul.ro