Site icon gandeste.org

Neoliberalismul contraatacă

America liberală i-a declarat război mult prea conservatorului Trump. Termenii de mai sus sunt, însă, mult prea ideologici.

În fapt, establishment-ul (ceea ce noi numim Sistemul) deschide zilnic noi fronturi contra președintelui SUA, considerat antisistem. Este urmărită o linie de acuze care ar putea duce la anchetarea președintelui. De pildă, pentru tentativă de obstrucționare a justiției. Este acuzația proferată de fostul șef al FBI, recent demis de Trump. Ar fi un caz de tipul „cuvântul meu contra cuvântului tău“, căci șeful FBI vorbește despre o discuție între patru ochi.

Acum putem înțelege mai bine de ce Traian Băsescu a fost susținut de establishment-ul european și american, în 2012. Exact din aceleași motive (întrebare pe dos) pentru care Trump este, acum, atacat zilnic. Trump are opțiuni contrare neoliberalismului. Băsescu era un neoliberal fără rezerve.

Ce este neoliberalismul? – asta e întrebarea. Există fel de fel de definiri. Cea mai sofisticată: fundamentalism de piață. Cea mai populistă: ideologia globalizării. Cea ușor de înțeles: neoliberalismul este situația în care puterile economice dictează puterilor politice. Cea adevărată: neoliberalismul este simptomul unei boli. Este vorba de o boală pentru care nu sunt pregătiți încă medici curanți. Numele acestei boli: statul unitar. Medicii care vor găsi terapia potrivită cândva au plecat de la constatarea legitimității puterilor economice, dar și de la constatarea îndreptățirii lor de a se considera autonome față de puterile politice. În aceste condiții, statul nu mai poate rămâne unitar: conține deja cel puțin două puteri legitime, ambele îndreptățite în a-și declara autonomia. Acest nou tip de stat, neunitar, cere o nouă constituționalizare. Nu e vorba despre cele trei puteri ale statului unitar clasic. Este vorba că statul postmodern cuprinde deja două puteri cu drepturi la autonomie: economicul și politicul.

Deocamdată este conflict deschis, ceea ce în viitor are a fi o nouă formă de constituționalizare a statului neunitar. Azi, în SUA, avem un conflict deschis între puterile economicului (neoliberalismul) și puterile politicului (noua președinție de la Casa Albă). Acest conflict este marginal în țările UE. În Franța, alegerile recente au fost câștigate de un reprezentant al Sistemului, dar voturile contrare neoliberalismului au ajuns la 40%.

Ceea ce se desfășoară acum în SUA, și se va desfășura, probabil, și în Europa (în Franța?) în viitor, este o realitate ce s-a născut de la sine, nu este o conspirație. Economicul era predestinat să devină putere autonomă, tot așa cum, pe vremea unității Biserică-Stat, politicul era predestinat să devină autonom.
Întrebarea-cheie este dacă statul unitar va deveni biunitar sau triunitar în viitor. Cele trei valori din miezul Revoluției Franceze (liberté, égalité, fraternité) vorbesc despre un viitor triunitar al statului. Totul atârnă de înțelesurile adânci înscrise în cele trei valori de la 1789. Cea de-a treia autonomie din statul triunitar are a fi cultural-spiritualul. Azi, cultural-spiritualul este dependent de economic. A decăzut la condiția de marfă. Asemenea ideologicului, care este partea cea mai căzută a cultural-spiritualului.

sursa: cotidianul.ro
Autor: Ioan Buduca

Exit mobile version