In lumea de astazi, PIB-ul in aproximativ 80% din tarile in curs de dezvoltare creste de doua ori mai repede decat in tarile cele mai bogate. Cetatenii din clasa de mijloc se plang insa si protesteaza, iar Moises Naim, fost ministru al Comertului si Industriei in Venezuela, avertizeaza ca poate avea loc un “razboi global al clasei de mijloc”, scrie Johannes Jutting, de la Centrul pentru Dezvoltare al OECD Paris, pentru Project Syndicate.
Desi este usor de inteles furia declansata de taierile de salarii si cresterea somajului, e mai greu de asimilat valul de proteste din tari precum Tailanda si Chile, unde standardele de viata se imbunatatesc.
Cresterea puternica in tarile asiatice si din sudul globului a adus castiguri mai mari din exporturi si venituri din resursele naturale. Din nefericire, aceasta situatie poate deveni problematica. In China a avut loc o crestere economica impresionanta si, in consecinta, reducerea saraciei; insa a subminat “societatea armonioasa”, dupa cum o dovedesc recentele proteste si conflicte de munca.
Este graitor ca autoritatile din Beijing au interzis, anul trecut, publicitatea la bunurile de lux, considerand ca aceasta contribuie la un “mediu politic nesanatos”.
Cresterea inegalitatii, lipsa de participare civica, apatia politica si lipsa slujbelor bune, in special pentru tineri, constituie vulnerabilitatea modelului de dezvoltare al tarilor emergente. Sondajele arata ca, in perioada 2006-2010, veniturile si conditiile sociale in Tailanda si Tunisia s-au imbunatatit, insa satisfactia populara fata de stilul de viata a scazut.
Homi Kharas, de la Brookings Institution din Washington, SUA, defineste clasa de mijloc globala din zilele noastre drept gospodariile cu cheltuieli zilnice de 10-100 de dolair pe zi per persoana. In aceasta definitie se incadreaza paroximativ doua miliarde de persoane, impartite aproape in mod egal intre tarile dezvoltate si cele emergente. OECD estimeaza ca, pana in 2030, clasa de mijloc globala ar putea ajunge pana la 4,9 miliarde, din care 65-80% vor trai in economiile emergente.
Acesti oameni vor cere servicii mai multe si mai bune, o impartire mai corecta a beneficiilor cresterii economice si institutii politice mai atente fata de nevoile cetateanului. Actualul val de proteste poate fi inceputul acestei tendinte. Ce este de facut?
In primul rand, protectie sociala mai extinsa, pentru a evita riscul ca proaspata clasa de mijloc sa fie impinsa din nou in saracie.
In al doilea rand, e nevoie de mai multe slujbe – si mai bune. Trei miliarde de oameni pe intreg globul formeaza intreaga forta de munca, iar doua treimi din acestia sunt angajati informal. In unele tari, somajul este mai mare in randul celor cu studii superioare, asa ca e limpede ca trebuie inceput cu reforma educatiei, pentru a corespunde mai bine cererii.
In al treilea rand, e nevoie de un contract social mai bun, pentru o responsabilizare guvernamentala mai buna si imbunatatirea politicilor fiscale. Sondajele de opinie arata ca in tarile unde indivizii nu au incredere unii in altii se considera aproape acceptabila evaziunea fiscala.
In fine, dupa cum demonstreaza Primavara Araba, orice stat care nu le ofera cetatenilor spatiul de a-si exercita drepturile este nesustenabil. Guvernele trebuie sa accepte pluralismul, scrie sursa citata, si schimbul liber de opinii.
Sursa: Ziare.com
Autor: Ana Ilie