Incep prin a spune ca nu sunt un socialist si nu simpatizez cu stanga.
Nationalizarea ca si privatizarea reprezinta masuri de oportunitate economica si nu sunt expresia unei anumite ideologii.
Cred ca anumite sectoare ale economiei si anumite activitati trebuie sa se afle la un moment dat in mana statului ca si garantie a independentei si existentei ca si natiune.
Am crezut cu totii in anii 90 ca privatizarea este solutia miraculoasa care ne va scoate din saracie. Am crezut ca statul este cel mai ineficient administrator si ca ce nu facem noi vor face niste straini bine intentionati. Am crezut ca cineva va veni aici si va construi o societate prospera, asa cum am vazut in filme.
Ce am reusit sa facem?
1. Am reusit sa distrugem sectoare intregi ale economiei. Nu mai avem agricultura cu tot cu sistemul de irigatii, zootehnie, industrie de masini, industria textila (lohn-ul in textile nu inseamna ca avem industrie, ci ca avem cusatorese..), industria grea, industria chimica, infrastructura ferata industriala, Cu totii putem da exemple de fabrici intregi care au disparut (UMEB, 23, Acumulatorul, Electroaparataj, Tricodava, ICE, CPL Pipera, Rocar, Timpuri Noi, mare parte din IMGB si altele numai in Bucuresti). Industria noastra nu era condamnata in 1990. S-a vazut acest lucru mai tarziu, unele intreprinderi au supravietuit, altele au fost preluate pe nimic si sunt afaceri rentabile in prezent. Tot efortul a fost directionat spre ieftinirea Romaniei. Niste conducatori cretini si corupti si straini amatori de chilipiruri in est. Imi pare rau ca fac parte din tanara generatie si o spun, dar Ceausescu era nebun,dar unul cu viziune spre viitor, vedea Romania intr-un fel. Azi contam mai putin in lume, suntem mai putini, mai saraci si mai vanduti. Am mostenit o tara fara datorii, cu destule asseturi si azi nu mai avem nici ce aveam in 89. Diverse corporatii si institutii internationale ne-au convins ca trebuie sa inchidem sectoare intregi ale economiei ca sa facem loc pentru ei. Asa ca azi mancam Danone ca noi singuri nu stiam sa facem iaurt.
2. Am reusit sa instrainam ieftin (chiar fraudulos) ce nu am apucat sa distrugem. Suntem o tara care ne-am vandut dreptul de exploatare a resurselor de petrol si gaze, rafinariile si distributia de combustibil. Austriecii in tara lor nu au un strop de petrol si sunt stapani in Romania. Francezii ne vand gazul romanesc, prin conductele construite de noi, la preturile lor. Apa Nova ne vinde apa romaneasca prin reteaua de distributie deja construita. Altii ne vand electricitatea produsa in termocentralele noastre, din carbunele nostru. Rusii ne vand aluminiul produs din minereu autohton, in fabrica deja construita la Slatina si care consuma o cantitate uriasa de electricitate (stiti ca pentru alimentarea cu electricitate a combinatului de la Slatina au fost construite nu mai putin de 20 de baraje pe Olt). Americanii ne fac autostrada vietii care a costat deja 1 mld de euro si nu are macar un km dat in folosinta. Englezii ne vand fregate date la casat la preturi exorbitante. Nemtii ne vand autobuze Mercedes pentru Bucuresti la 300.000 euro bucata pentru ca am inchis Rocarul. Grecii au cumparat Romtelecomul, monopol in telefonia fixa la acea vreme si s-au bucurat ani de zile de aceasta pozitie. Ni s-a cerut sa distrugem industria farmaceutica si ce nu s-a distrus a fost cumparat (Antibiotice Iasi). Ni se cere privatizarea Hidroelectrica, CEC si suntem acuzati ca vrem (ce pretentii si pe noi) sa reconstituim o companie de stat in electricitate.
In sistemul bancar s-a lucrat in 2 etape. Etapa I, distrugerea sistemului bancar autohton prin devalizarea Bancorex, Bancii Agricole, Bancii Romane pentru Dezvoltare precum si a bancilor autohtone care incepusera sa apara in anii 90. Asta ca sa facem loc pentru capitalul strain.
Etapa 2, vinderea bancilor de stat Banca Agricola, BRD, Bancpost, BCR. Asta in conditiile in care bancile respective aveau retea proprie si chiar si capital suficient pentru nevoia de finantare interna. Criteriul eficientei invocat in cazul privatizarii nu tine cand vine vorba de BCR, o banca profitabila si cu o mare cota de piata. A fost parte din pretul enorm pe care l-am platit pentru intrarea in UE. De parca aceasta admitere in UE ar fi fost interesul nostru mai mult decat in interesul lor. Prin vinderea bancilor statul si-a taiat cea mai importanta parghie de control asupra economiei si in cele din urma, asupra Romaniei. Cum sa mai faci azi politici economice cand mainile iti sunt legate. Politica fiscala, ea insasi dezastruoasa, ar fi insuficienta pentru refacerea Romaniei. Ce au facut bancile straine in Romania s-a vazut. Au inundat piata cu bani scumpi, dar accesibili. Au manipulat o populatie needucata si nefamiliarizata si i-au facut sa creada ca prosperitatea inseamna sa-ti iei frigider si plasma cu bani in rate. Au reusit sa creasca artificial valoarea imobilelor astfel incat romanii sa fie sclavi toata viata pentru un amarat de apartament facut acum 30 de ani. Bancile straine, bancile lor, reusesc sa opreasca dintr-un buton tot ce misca in tara asta.
Intr-un cuvant, au luat ce li s-a parut mai bun, energia, comunicatiile, bancile si perlele industriei. Am distrus restul. Carevasazica nu mai avem nimic romanesc si suntem si datori atat ca si stat prin datoria publica, cat si ca populatie, prin datoria privata. Suntem chiriasi in propria tara. Traim in casele ipotecate lor, mancam Danone si Nestle pe care le cumparam din Carrefour si Billa pe cardul de credit cu dobanda. Alimentam cu benzina de la ei, aprindem lumina si curentul il platim la ei, bem apa de la robinet si fiecare litru inseamna niste bani care se scurg in Franta sau aiurea. Ni se dau sugestii despre cum sa distrugem sistemul de invatamant, nu cumva sa devenim mai destepti pentru ca ni s-a rezervat altceva.
Buun.
Suntem o colonie a occidentului. Loc pentru manufactura ieftina, munca de semisclavi si piata de desfacere pentru margele de sticla. Avem niste sefi de trib, alesi prin mecanismul media si girati de niste sultani ascunsi. Ce-am facut breaz?
Credeti ca e posibil sa redevenim o natiune? Ar trebui sa avem o noua revolutie, dar din pacate nici revolutiile nu ni le facem singuri.
Ceea ce cred eu ca ar fi o revolutie ar fi tocmai nationalizarea unei parti din economie, a sectoarelor care trebuie sa se afle sub controlul statului. Sa nu sara nimeni in sus, chiar tarile occidentale au practicat nationalizarea in functie de anumite perioade. Iar cand au privatizat, au privatizat pentru ca exista capital autohton care sa cumpere. N-o sa vedeti ca francezii isi vand Gaz de France italienilor sau nemtilor sau englezilor. Niciodata. Asta ni se impune numai noua. Numai noua ni se baga pe gat un imprumut FMI prin care sa salvam bancile lor.
Cred in proprietate privata, dar cred si in nationalitatea capitalului. Corporatismul transnational dus la ultimele consecinte duce la chiar la moartea capitalismului si initiativei private. Si la moartea proprietatii private individuale, caci nu vor mai fi proprietari autohtoni. Scoateti de la naftalina pe Manoilescu aplicat cu succes in Argentina pana la momentul cand s-au vandut si ei pe nimic ca sa moara de foame in prezent.
Daca Romania ar avea lideri si nu papitoi vanduti masura nationalizarii ar fi un act de mare curaj si impact. Si asa cum s-a putut face nationalizarea canalului Suez sau Panama de catre niste tari slabe cred ca o putem face si noi. Poate ca e cazul sa devenim mai radicali, poate ca e cazul sa spunem niste lucruri pe fata: am fost prosti si ne-au facut. Suntem oare terminati?
Dau si eu inca o data link la documentarul cu distrugerea Argentinei pe care l-am vazut acum vreo 2-3 luni spre luare aminte. Priviti si plangeti pentru ca ceea ce se intampla acolo seamana izbitor cu ce se intampla la noi http://www.youtube.com/watch?v=rH6_i8zuffs
sursa: asybaris.blogspot.com