Un angajat al Ambasadei Rusiei a lovit, aproape mortal, o tânără de 19 ani, în Bucureşti. Fata traversa pe trecerea de pietoni, convinsă fiind că zebra o protejează. N-a protejat-o în faţa rulajului obraznic al diplomatului care luase în stăpânire şoseaua, de parcă se bătea cu nemţii pe Don. Înţeleg că, având imunitate diplomatică, şoferului vitezoman sau imprudent sau ghinionist, sau toate la un loc, nu i se poate face nimic. Într-un final va fi judecat probabil în ţara lui unde justiţia va constata că fata, în comă acum, nu mergea drept, că liniile desenate pe asfalt erau şterse, că de atâta soare se făcuse ceaţă şi, în consecinţă, imunul rămâne imun la lege şi pedeapsă. Iată că echilibrul mondial de forţe este restabilit în România unde ruşii pierduseră startul, în faţa diplomatului american care l-a omorât pe bietul Teo Peter. Americanul, cu imunitate diplomatică şi el, a scăpat în ţara lui unde a tuns-o rapid după tragicul accident. Justiţia americană l-a găsit nevinovat. Sunt indicii că americanul cu imunitate era beat. N-au fost dovezi, românii neavând dreptul să-i vâre o fiolă alcooltest sub nas. Nu-i exclus ca rusul cu imunitate diplomatică să fi ras şi el, înainte de a se proţăpi la volan, o vodcă. Dar cine poate şti şi cum să demonstrezi când te izbeşti, ca anchetator, de zidul imunităţii diplomatice?
Am început să detest cuvântul imunitate. El e făcut parcă spre a separa lumea în două. Cei cu imunitate parlamentară, diplomatică, prezidenţială, da, era să uit prezidenţială, şi noi ăştilalţi, mulţi şi dezbrăcaţi de orice protecţie. Chiar şi imunitatea la boli pare a fi discriminatorie, cei înalţi, cei ajunşi putându-şi administra vaccinuri scumpe, pot zbura cu elicopterul în spitale selecte, se pot bucura de atenţia unor somităţi mondiale care-i operează de apendicită sau le scot, la nevoie, gâlcile. Plebea, mereu expusă, poate muri oriunde şi oricând, inclusiv pe trecerea de pietoni.
Săptămâna trecută presa, cea puţină care nu-i mânjită portocaliu, a adus dovezi sinistre şi zdrobitoare despre furturile şi abuzurile unor politicieni. Am revăzut datele unui dosar pe care-l ştiu pe de rost de douăzeci de ani în care actualul aşa zis preşedinte al României, vindea, ca la talcioc, de parcă i le lăsase moştenire mumă-sa, vapoarele ţării. Nişte milioane de dolari intrau şi ieşeau spre neunde în nişte conturi la care avea acces o singură persoană. Ei bine, acea persoană nu poate da socoteală, nu poate fi judecată, nu poate fi luată la întrebări, beneficiind de imunitate prezidenţială. Dacă va fi nevoie, spre a scăpa de judecată şi de posibila pedeapsă, imunul îşi va lungi până la sfârşitul zilelor lui şi ale noastre dreptul de a fi intangibil.
N-am să pricep niciodată de ce imunitatea, legitimă în a susţine idei politice de pildă, se lăţeşte ca o baltă puturoasă şi asupra furturilor sau crimelor. (Lucian Avramescu – jurnalul.ro)
O şansă în plus ca potenţialul vinovat să nu scape nepedepsit ca în cazul Teo Peter. MAE cere autorităţilor ruse retragerea imunităţii diplomatului implicat în accident
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a remis o Notă Verbală prin care se solicită autorităţilor Federaţiei Ruse retragerea imunităţii de jurisdicţie a diplomatului implicat în accidentul auto de duminică, se arată într-un comunicat al ministerului.
Conform sursei citate, Corlăţean l-a convocat marţi pe ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Oleg Malghinov, în legătură cu accidentul de circulaţie produs la 21 octombrie de un diplomat rus din cadrul ambasadei.
“Ministrul Afacerilor Externe a remis o Notă Verbală prin care se solicită autorităţilor Federaţiei Ruse retragerea imunităţii de jurisdicţie a diplomatului în cauză. Ministrul Corlăţean a subliniat aşteptările părţii române ca Ambasada să coopereze pe deplin cu autorităţile române pentru investigarea circumstanţelor accidentului”, se arată în comunicatul menţionat.
De asemenea, Corlăţean a făcut referire în acest context şi la “necesitatea ca justiţia să se pronunţe asupra responsabilităţilor care decurg din accidentul menţionat”.
Potrivit sursei citate, ministrul “a exprimat şi profunda preocupare a autorităţilor române faţă de accidentul in care a fost grav rănit un cetăţean român şi a subliniat necesitatea ca agenţii diplomatici acreditaţi în România, în conformitate cu dreptul internaţional în materie, să respecte legislaţia şi regulamentele în vigoare din statul de reşedinţă”.
Corlăţean declarase anterior, în cursul zilei, că MAE analizează posibilitatea de a solicita ridicarea imunităţii diplomatului rus.
“Transmitem aşteptarea ca legea să îşi spună cuvântul şi responsabilitatea în faţa unei curţi de justiţie să se materializeze. Suntem într-un proces de reflecţie internă, care nu e simplu în raport de practica internaţională în materie de privilegii şi imunităţi, cu privire la poziţionarea noastră faţă de posibilitatea solicitării ridicării imunităţii diplomatului respectiv”, a spus Corlăţean.
El a arătat că, din informaţiile părţii române, diplomatul rus s-ar fi sustras de la proba cu etilotestul după accident şi a apreciat că acesta ar fi trebuit totuşi să accepte testul, pentru a înlătura orice dubiu, chiar dacă are dreptul de a se prevala de imunitate în astfel de cazuri.
Ministrul a mai arătat că este necesară o discuţie cât mai curând cu ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, chiar dacă între minister şi ambasadă a existat o corespondenţă pe această temă.
Premierul Ponta a declarat marţi că ministrul de Externe, Titus Corlăţean, trebuie să ia toate măsurile permise de convenţiile internaţionale pentru ca persoana vinovată să plătească, dacă accidentul în care o tânără a fost lovită de un autoturism al Ambasadei Federaţiei Ruse constituie o infracţiune.
El a arătat că a fost informat despre acest accident.
“Domnul Corlăţean trebuie – şi asta am vorbit cu domnia sa – trebuie să ia toate măsurile permise de convenţiile internaţionale pentru ca, dacă este vorba de o infracţiune, persoana vinovată să plătească”, a spus Ponta.
O tânără de 19 ani a fost lovită, duminică, de un autoturism al Ambasadei Federaţiei Ruse. Accidentul a avut loc pe o trecere de pietoni .
Şoferul este cetăţean rus, iar pe legimaţia diplomatică este menţionat faptul că este secretar al Ambasadei. El a refuzat testarea cu aparatul alcooltest, precum şi prelevarea de probe biologice, invocând imunitatea de care beneficiază, potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax.
UPDATE Ce spun autorităţile ruse
Diplomatul rus care a accidentat-o pe tânără pe trecerea de pietoni nu consumase băuturi alcoolice, iar autorităţile române exagerează. Asta susţine consulul rus în România, Andrei Lancikov, într-o declaraţie acordată agenţiei RIA NOVOSTI, citată de România TV.
Potrivit sursei citate, Ambasada Rusiei în România şi-a exprimat părerea de rău în legătură cu incidentul. Acum tânăra se află la reanimare, în stare gravă. Lancikov mai spune că fata a început să traverseze şi a apărut după maşina din dreapta, iar şoferul nu a văzut-o. După spusele consulului, încă este devreme pentru stabilirea gravităţii faptelor, însă având în vedere că incidentul s-a produs pe trecerea de pietoni, cu siguranţă a fost o încălcare a normelor de circulaţie. (George Anghel – cotidianul.ro)