Planeta a luat foc. Fix din punctul preconizat de toți analiștii. Capacitatea de rafinare a Arabiei Saudite s-a redus la jumătate. În urma unui atac cu drone. Lumii i s-a dat o gaură de 5% în ceea ce privește aprovizionarea cu petrol. Prețurile cresc pretutindeni. Iar America în panică și-a deschis rezervele naționale. Un conflict local se extinde cu repeziciune. Se mondializează. Greii intră în joc.
Sunt câteva fapte extrem de ciudate legate de această lovitură pe care omenirea o primește în plex. Nu mai era pentru nimeni un secret de mult timp că la nivel global suntem dependenți de petrolul saudit. Arabia Saudită asigură 10% din producția mondială. După recentul atac cu drone, doar 5%. Era o vulnerabilitate atât de cunoscută, încât a și făcut obiectul unor producții hollywoodiene. Și totuși, iată, buba a plesnit.
Atacul cu drone a fost revendicat de rebelii yemeniți Houthi, care acționează în special în Yemenul de Nord, după ce au declanșat, începând din 2004, un război civil. Totuși, Statele Unite susțin că, deși nu au probe concludente, în spatele atacului cu drone s-ar afla Iranul. Iranul neagă. Teheranul este susținut în forță de Rusia și Turcia. Lovitura încasată de saudiți a venit fix în timpul unui summit Rusia-Iran-Turcia, în care este pregătit așa-numitul Proces Astana – procesul de pace din Siria, unde Moscova, împreună cu aliații ei, a preluat de mult inițiativa. Vladimir Putin a reacționat cu o ironie maximă la acuzațiile Washingtonului îndreptate împotriva Iranului. El le-a recomandat saudiților pur și simplu să facă ceea ce au făcut și turcii spre stupoarea Statelor Unite. Să achiziționeze sistemul rus de apărare aeriană S-400. Turcii l-au preferat, motiv pentru care Statele Unite au blocat contractul prin care urmau să livreze Ankarei o sută de avioane multirol F35. Ce urmează după acest schimb de replici?
Logic, dacă rebelii yemeniți sunt cei care au revendicat atacul care a dus la distrugerea unei rafinării saudite care produce în cinci ore cât produce Petrom într-un an, conflictul ar putea fi stins pur și simplu prin sancționarea celui vinovat. Iar rebelii yemeniți au fost de mult localizați. Prin urmare, pot fi loviți. O asemenea politică ar însemna să izolezi focarul de incendiu și să-l stingi rapid. Statele Unite însă consideră că în spatele operațiunii puse la cale de acești rebeli se află Iranul. Care i-ar fi înarmat cu dronele utilizate pentru atacul de duminică. Prin urmare, socotește Donald Trump împreună cu echipa sa de strateg de la Washington, Iranul ar trebui pedepsit, dacă se vor strânge dovezile necesare.
Dacă se întâmplă așa, atunci intră în joc nu numai aliații Iranului, respectiv Rusia și Turcia. Ci și Uniunea Europeană. Să ne amintim câteva evoluții recente și, după opinia mea, extrem de dramatice. După ce Donald Trump a decis ca Statele Unite să pună capăt unilateral acordului internațional cu Iranul, Uniunea Europeană a făcut contrariul. Sub presiunea Berlinului și Parisului, Uniunea Europeană a decis ca acest acord negociat mai mulți ani și asumat de cele mai importante puteri ale lumii, trebuie să continue. În consecință, în raport cu Iranul, Uniunea Europeană a stabilit pe termen lung o anumită conduită. O conduită prudentă, dar prietenoasă. Decuplându-se astfel de Statele Unite. În consecință, dacă acest conflict se extinde, dacă el nu este strict localizat și asanat în Yemenul de Nord, atunci, în perioada imediat următoare, întreaga planetă va da un examen extrem de dur pentru a evita o conflagrație la nivel mondial. În fiecare zi care trece, în fiecare zi în care planează această amenințare a Statelor Unite împotriva Iranului, la nivel planetar se acumulează tensiuni, care pot deveni ireversibile.
În ceea ce ne privește, suntem rupți. Și la propriu, și la figurat. Facem parte din Uniunea Europeană și trebuie să urmăm politica UE. Suntem într-un parteneriat strategic consolidat cu Statele Unite, unde în aceasă lună se vor afla și președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă, și avem obligația să dovedim loialitate față de Washington. Așa că efectele dronelor care au explodat în Arabia Saudită nu se vor reduce doar la creșterea cu 60 de bani a prețului litrului de benzină la pompă livrat românilor.
Autor: Sorin Roșca Stănescu
Sursa: Sorin Roșca Stănescu Blog