Trei entitati distincte? Nu e o aberatie? Nu ar trebui sa vorbim despre aceeasi entitate si, din toate punctele de vedere, sa existe o pozitie unitara in dialogul cu presedintele comunist Voronin? Din nefericire, raspunsul nu se da cu sufletul ci, asa cum se intampla de obicei, in functie de reactiile dictate de Realpolitik. Repet aceeasi observatie fundamentala a lui Otto von Bismark: statele nu au prieteni, au doar interese. Si, din aceasta perspectiva, reactiile privind evenimentele din Moldova sunt deosebit de instructive.
Instructive si semnificative pentru ca, vorbind aparent despre ce se petrece acum in Republica Moldova, toti jucatorii majori au in minte o alta ecuatie, cea in care elementele de maxima vulnerabilitate au fost (si continua sa ramana) Georgia si Ucraina, cu toate urmarile conflictuale deschise in relatia NATO, UE si SUA cu Rusia. Premisa analizei este ca toti actorii mai sus-mentionati nu vor sa inverseze reluarea procesului de normalizare a relatiilor cu Rusia, inghetat si chiar regresat pe anumite capitole in vara trecuta, in raport cu evenimentele din Georgia. La nivel geo-politic, prioritatile UE si NATO sunt acum clare si sunt, daca nu indisolubil – pentru ca asa ceva nu exista in politica – ci cel putin extrem de strans legate de cooperarea cu Rusia. Ceea ce au descoperit ei este ca nici supravietuirea energetica europeana si nici noua arhitectura europeana si globala de securitate nu pot fi construite fara Rusia. In consecinta, absolut informal si fara ca nimeni sa rosteasca acest cuvant, toti actorii sunt preocupati sa defineasca mai rapid sferele de influenta, geografic si pe domenii de interes, lucru pe care foarte corect il remarca presedintele Traian Basescu la finalul Summitului NATO, cu o foarte semnificativa referinta la regiunea Marii Negre. O IncrengAturA de interese conexe sau mai nou interconectate in contextul careia evenimentele din Republica Moldova ridica tuturor o imensa problema. Sigur, nimeni nu-l iubeste pe Voronin si nici nu exista vreo simpatie pentru doctrina sa politica. Numai ca, formal vorbind, subiectul contestatiei il reprezinta corectitudinea alegerilor, lucru confirmat de Javier Solana care spunea ca “observatorii internationali au transmis observatiile lor preliminare conform carora alegerile au indeplinit multe standarde internationale si multe angajamente, dar ca sunt necesare viitoare imbunatatiri pentru a ne asigura ca procesul electoral nu este supus interferentelor administrative si pentru cresterea increderii colective”. Imediat au urmat apelurile la calm adresate de Benita Ferrero-Waldner, comisarul european pentru relatii externe care, lucru extrem de important, “reaminteste tuturor partilor ca orice plangere privind alegerile de duminica trecuta trebuie sa fie trimise pe canalele existente”. DistanTare si indiferenta europeana? Daca vreti, se poate si asa. Personal, cred ca mesajul Comisiei Europene inseamna ceva cu mult mai important decat poate suna la prima vedere: deschide portita administrativa (intr-un joc politic in care corectitudinea administrativa inseamna totul) pentru ca partidele politice contestatare sa mute rapid, cat mai rapid posibil, intreaga ecuatie pentru a fi dezbatuta la Bruxelles. Aici sansele ar fi cu adevarat reale si importante deoarece, tehnic vorbind, ar fi posibil (nu stiu insa si cat de probabil) sa se decida alcatuirea unei echipe europene de renumarare a voturilor… Ceea ce ar putea duce la rezultate surprinzatoare.
Intre timp InsA, din punctul de vedere al intereselor si credibilitatii Romaniei, va trebui sa fim foarte atenti la miscarea de recuperare pe care o incearca acum Voronin. Declaratia sa incendiara: “Romania este implicata in toate aceste procese, insa rabdarea are limitele ei. Ii cunoastem pe autorii acestor evenimente, dar, in parte, ei au fugit” este o bomba prin care se vrea detonarea unei explozii enorme: Romania tara membru UE si NATO instigatoare de incercare de lovitura de stat. Urmarea logica: de ce sa admitem interventia viitoare a UE? Atentie, aici se construieste un scenariu care nu mai este al lui Voronin si apartine unei scoli de productie de mare clasa in materie de intoxicare in care lectia numarul unu vorbea despre ruperea preventiva a picioarelor adversarului prin mutarea centrului de interes. Simplu, eficace si profesionist. Cine stie la noi sa iasa la contraatac?
Cristian Unteanu
sursa: ziua.net