Cand a lovit criza financiara, acesti economisti s-au grabit sa anunte ca aveau dreptate. Cum ar fi putut sa supravietuiasca dolarul, in conditiile problemelor majore ale Statelor Unite? Insa, surpriza, investitorii din intreaga lume au decis ca aceasta moneda este sigura in timpuri nesigure si au reusit sa-o reinvie, punand capat multor ani de declin.
Insa cresterea a fost temporara, spun analistii de la Time. Majorarea deficitului bugetar american si datoriile guvernamentale au transformat dolarul in moneda non grata, din nou. Un indice care masoara valoarea dolarului in raport cu mai multe monede, printre care euro si yenul japonez, a scazut cu 15 procente comparativ cu maximum ultimilor trei ani, atins in martie, fiind acum la cel mai mic nivel din ultimele 14 luni. Iar economistii cred ca aceasta scadere va continua.
Potrivit lui Daisuke Uno, strategist sef la gigantul bancar Sumitomo Mitsui, moneda japoneza s-ar putea aprecia pana la 50 de yeni pe dolar, de la 90 yeni/dolar, cat este in prezent.
De asemenea, Niall Ferguson, de la Universitatea Harvard, crede ca dolarul ar putea avea un declin de 20 de procente in urmatoarele 12 luni. De altfel, Ferguson este de parere ca dolarul moare lent. “In zece ani de acum inainte, lumea nu va mai fi dominata de dolar, sunt sigur de acest lucru”, a declarat el.
Exista destule semne ca lumea si-ar fi pierdut apetitul pentru dolar. La inceputul lunii noiembrie, Fondul Monetar International a anuntat ca va vinde Indiei 200 de tone de aur, cotra sumei de 6,7 miliarde de dolari, stire ce a condus la explozia pretului aurului. Aceasta decizie a fost luata pentru a diversifica rezervele bancilor centrale, bazate, in principal, pe dolar.
Potrivit estimarilor Barclays Capital, in al doilea trimestru, rezervele mondiale de dolari au coborat pana la 37% din total, fiind cel mai scazut nivel inregistrat vreodata pentru un trimestru in care, totusi, rezervele totale la nivel mondial s-au majorat semnificativ.
Dolarul slabit ar putea pune in pericol redresarea economica
Totusi, exista restrangeri cu privire la cat de jos poate fi lasat dolarul sa cada. Desi bancile centrale doresc sa micsoreze expunerea la o moneda slaba, acest lucru ar cauza si multe probleme. “Cu siguranta, nu credem ca a venit sfarsitul dolarului. Nu ar fi in interesul nimanui”, a declarat Steven Englander, strategist la Barclays Capital.
Una dintre cele mai mari griji ale bancilor centrale este faptul ca exporturile din tarile cu o moneda in apreciere fata de dolar vor fi mai scumpe pentru pietele internationale, o situatie ce trebuie evitata, pentru a nu pune in pericol cresterea economica.
China, cea mai mare detinatoare de rezerve in dolari, nu pare sa permita monedei nationale sa se aprecieze in raport cu dolarul, tocmai pentru a oferi producatorilor sai un mediu de afaceri cat de cat predictibil.
Un alt punct de stabilitate il constituie dificultatea bancilor centrale de a scapa de dolarii pe care ii au deja. Punerea in circulatie masiva a acestor bani, ar diminua si mai mult valoarea lor si ar submina rezervele nationale.
“Poate ca dolarul nu este prea atractiv, dar, cand te uiti la alternative, iti dai seama ca nimic nu este prea incantator”, a spus strategistul de la Barclays.
Insa aceste puncte de sprijin pentru moneda americana s-a putea sa nu dureze la nesfarsit. Potrivit miliardarului Warren Buffett, cresterea deficitului Statelor Unite va crea nevoia de tiparire de bani, ceea ce inseamna o depreciere a monedei.
De asemenea, Richard Portes, profesor de economie la Facultatea de Afaceri din Londra, crede ca bancile centrale vor incepe sa vada alte monede ca fiind mai de incredere, in special euro.
Teodora Bodeanu
sursa: ziare.com