In loc sa rezolve genocidul din penitenciare, Guvernul Ciolos a emis normele prin care se pot folosi armele de foc in caz de revolte ale detinutilor. Regulamentul a fost publicat in Monitorul Oficial din 11 aprilie 2016, fapt ce dovedeste ca pentru Ministerul Justitiei altele au fost prioritatile si nicidecum rapoartele Avocatului Poporului, ale Departamentului de Stat al SUA si avertismentele CEDO.
Iata dovada ca pentru Guvernul Ciolos genocidul din inchisorile romanesti nu a constituit nicio clipa o prioritate, pana la izbucnirea revoltelor din penitenciare, ci exact opusul. In loc sa se ia masuri pentru umanizarea conditiilor de detentie si solutionarea problemei supraaglomerarii din penitenciare astfel cum s-a semnalat si propus de Avocatul Poporului si alte institutii internationale, Guvernul Ciolos a gasit in schimb suficient timp sa emita Regulamentul de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, in care a transat problema nereglementata a folosirii armelor de foc in interiorul locurilor de detentie, in caz de proteste ale detinutilor.
Prin Hotararea de Guvern nr. 157 din 10.03.2016, publicata in Monitorul Oficial nr. 271 din 11 aprilie 2016, semnata de premierul Dacian Ciolos si contrasemnata de ministresa Justitiei Raluca Pruna, s-a aprobat modalitatea folosirii armelor de foc in caz de proteste ale detinutilor, care se manifesta prin actiuni violente ori prin distrugerea de bunuri.
Pana la emiterea Hotararii de Guvern, chiar daca Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor prevedea ca personalul care asigura paza penitenciarelor poate purta arme de foc, in lipsa normelor de aplicare a legii nu se specifica in ce conditii se poate folosi armanentul de foc in interiorul penitenciarelor. Asta intrucat art. 21, alin (2) al Legii 254/2013 prevedea: “Portul si uzul armelor de foc sau altor arme neletale este interzis in sectorul de detinere, astfel cum este definiti prin regulamentul de aplicare al prezentei legi, cu exceptia unor incidente critice definitie in regulamentul prevazut la art 15 alin. (3), cazuri in care se delimiteaza vizibil un perimetru interior”.
In art. 15 alin. (3) al legii se mai prevede ca: “Masurile necesare pentru siguranta penitenciarelor de stabilesc prin regulament aprobat prin ordin al ministrului justitiei”.
Iata ca in martie-aprilie 2016, cu putin timp inaintea izbucnirii revoltelor, Guvernul Romaniei condus de Dacian Ciolos nu a rezolvat conditiile de rele tratamente din penitenciare, dar a gasit in schimb timpul necesar sa emita regulamentul de aplicare al Legii 254/2013 care, printre altele, permite folosirea armelor de foc in perimetrul din interiorul penitenciarelor, in caz de revolte.
Liber la impuscat detinuti violenti
Iata fragmentul relevant din Regulamentul aprobat prin Hotarare de Guvern, semnata de Dacian Ciolos si ministresa Raluca Pruna:
Hotararea de Guvern nr. 157 din 10.03.2016 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal
Act publicat in Monitorul Oficial nr. 271 din 11 aprilie 2016
Prim ministru Dacian Julien Ciolos
Contrasemneaza: Ministrul Justitiei, Raluca Alexandra Pruna
“ Articolul 21
Portul armelor de foc
(1) In exercitarea atributiilor de paza si escortare a detinutilor, precum si in alte situatii temeinic justificate prevazute in planurile de paza si aparare ale penitenciarelor personalul foloseste tehnica, mijloacele si armamentul din dotare, potrivit legii.
(2) In aplicarea prevederilor art. 21 alin. (2) din Lege, prin dispozitia directorului general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, se pot constitui zone speciale de siguranta, delimitate vizibil in interiorul sectorului de detinere, in care se instituie dispozitive suplimentare de mentinere si restabilire a ordinii si disciplinei, folosindu-se inclusiv formatiuni apartinand Ministerului Afacerilor Interne.
(3) Constituirea zonei speciale de siguranta se face in situatia in care prin actiunile violente de protest ale detinutilor se pune in pericol viata ori integritatea corporala a persoanelor sau securitatea bunurilor.
(4) In momentul in care cauzele ce au determinat constituirea zonei speciale de siguranta au fost inlaturate, masurile speciale luate inceteaza. “
Intrebari legitime:
-De ce in loc sa se rezolve cu prioritate situatiile de genocid din inchisori, situatii care pot provoca in mod obiectiv actiuni de protest ale detinutilor tinuti in conditii inumane de detentie, s-a preferat mai inainte de toate adoptarea unui Regulament care sa permita folosirea armelor de foc impotriva celor care se revolta?
-Daca detinutii vor inteti actiunile de protest, Guvernul va aproba ca protestatarii sa fie impuscati?
-Actiunile de protest, chiar si violente, sunt legitime si pot fi intelese din punct de vedere uman, in conditiile in care s-a constatat de catre Avocatul Poporului, CEDO si alte institutii internationale ca inchisorile romanesti sunt lagare de tortura?
-A stiut din timp Guvernul Ciolos ca exista pericol de revolta si s-a grabit sa reglementeze folosirea armelor de foc impotriva detinutilor?
Sursa: Lumea Justitiei