Site icon gandeste.org

Micii pasi spre ingradirea libertatilor

Tocmai in aproprierea implinirii a 20 de ani de evenimentele din decembrie 1989, statul roman insista sa il contrazica pe Brucan in pariul facut de acesta despre perioada de care va avea nevoie Romania pentru a invata democratia.
In balamucul cotidian care ne consuma toata atentia si energia, intre lansarile candidatilor in cursa pentru Cotroceni, motiuni de cenzura si grevele bugetarilor, Ministerul Transporturilor ne pregateste o curioasa si inedita Strategie Nationala pentru Siguranta Rutiera. Proiectul Hotararii de Guvern pentru aprobarea acestei Strategii se afla deja pe ultima suta de metri inainte de intrarea in vigoare. Despre ce este vorba?

Sa nu va imaginati cumva ca Ministerul Transporturilor, prin atentia si colaborarea neobosita a domnului ministru Radu Berceanu, se gandeste brusc sa aiba mai multa grija de vietile noastre construind mai repede autostrazile incepute, reparand milioanele de gropi din drumurile europene si nationale care curma zilnic vietile soferilor sau prin asigurarea unei mai bune infrastructuri a soselelor din tara. Inventivitatea institutiei merge mult departe de atat.

Dupa intrarea in vigoare a Strategiei, romanilor le vor putea fi confiscate masinile, daca depasesc cu 50 de kilometri pe ora limita legala de viteza, le vor putea fi accesate conturile bancare pentru a li se lua banii, daca nu vor plati la timp amenda rutiera, iar rau-platnicul rebel va putea fi chiar arestat si inchis int-un “centru de arest”. Acestea sunt doar cateva dintre nobilele si democraticele masuri prin care Ministerul Transporturilor se gandeste sa creasca gradul sigurantei nationale rutiere.

Ca bonus, soferii romani vor putea fi opriti oricand pentru testarea alcoolemiei, iar un conducator auto implicat intr-un accident rutier nu isi va mai putea dovedi nevinovatia prin declaratiile martorilor oculari, deoarece, in noua Strategie, se elimina institutia martorului din procedura contraventioanala.

Bineinteles, odata cu intrarea in vigoare a acestei Strategii politicienii, imbogatitii peste noapte, smecherii de toate genurile, fotbalistii si patronii lor nu vor mai zbura prin localitati cu 200 de kilometri la ora in bolidele lor scumpe, deoarce acestea vor fi de mult confiscate, conturile lor injumatatite de amenzile politiei, iar ei isi vor fi petrecut deja ceva timp prin inchisorile patriei. Bugetul tarii va creste, mortii de pe sosele vor disparea, iar lupul va dormi langa oaie si iepurele langa vulpe.

Proiectul a fost amendat de Consiliul Superior al Magistraturii si de Politia Romana, insa acestea s-ar putea sa fie ultimele zbateri in fata uneia dintre cele mai ingrozitoare si mai perverse legi care a fost vreodata aplicata in aceasta tara. Poate doar marea nationalizare din perioada comunista sa fi semanat intr-o oarecare masura cu situatia in care putem ajunge cu totii acum, la 20 de ani de Revolutie.

Pierduti in certurile marunte si lipsite de miza ale politicienilor, bulversati de haosul social in care am ajuns sa traim zi de zi, ocupati sa aflam al cui este Sorin Oprescu, pe cine “lucreaza” Basescu, ce prostii mai spune Vanghelie si cum il sapa Iliescu pe Geoana, ratam cu toti micile schimbari ce trec neobservate astazi pe langa noi, dar risca sa devina marile oprimari ale libertatii noastre de maine.

PS: Se vor gasi unii care sa spuna ca daca nu incalci legea, nu vei avea de suferit. In consecinta, nici proprietatea si nicio libertate nu iti va fi ingradita. Corect. Dar, acest lucru este valabil doar pentru tarile care, in primul rand, au drumuri. Pentru tarile care mai intai ofera si abia apoi cer. Pentru tarile care au autostrazi si infrastructura si civilizatie. Si nu au politisti corupti care te asteapta la colt de drum fracandu-si mainile de nerabdare si bucurie sa te prinda incalcand cu o roata linia continua.

Iulian Leca
sursa: ziare.com

Exit mobile version