Site icon gandeste.org

Merkel și Sarkozy vor guvern financiar pentru zona euro

Germania si Franta s-au pronuntat pentru crearea unui guvern financiar pentru zona euro. Anuntul a fost facut de presedintele francez Nicolas Sarkozy, dupa intalnirea de la Paris cu cancelarul german Angela Merkel.

Cei doi lideri il propun pe actualul sef al Consiliului Europen, Herman van Rompuy, pentru preluarea conducerii viitorului executiv al uniunii monetare. De asemenea, sefii de stat si de guverne din zona euro se vor intalni de doua ori pe an pentru a dezbate cu noul guvern principalele probleme privind functionarea zonei euro.

Liderii german si francez ar mai dori ca toate cele 17 tari din uniunea monetara sa adopte in termen de un an o limita maxima de indatorare, care sa fie trecuta in Constitutia fiecarui stat!!!

Obiectivul – salvarea euro

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Herman Van Rompuy, viitorul șef al guvernului zonei euro?Aceasta ar fi o initiativa dificila, dar necesara pentru a restabili increderea in moneda comuna, care ar fi, potrivit doamnei Merkel, viitorul Europei si baza bunastarii acesteia.

Berlinul si Parisul mai propun partenerilor din zona euro introducerea unui impozit comun asupra tranzactiilor financiare.

Obiectivul acestor masuri este salvarea monedei unice si pastrarea ei ca valuta comuna, a declarat Angela Merkel la conferinta de presa comuna de dupa intrevedere.

Pentru ca acest lucru sa reuseasca este nevoie de o mai mare interconectare a politicilor financiar-economice ale tarilor din zona euro, a mai spus cancelarul german.

Doamna Merkel a subliniat ca Germania si Franta, in calitate de cele mai mari economii europene, au responsabilitatea de a demara acest proces si de a oferi un exemplu.

NU eurobondurilor

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Salvarea euro, obiectivul comunPe de alta parte, Merkel si Sarkozy au reiterat opozitia fata de emiterea de obligatiuni europene, prin care datoriile unui stat membru sa fie garantate de celelalte tari din uniune.

Cei doi lideri ar fi de acord ca eurobondurile nu reprezinta in prezent solutia potrivita iesirii din criza datoriilor.

Ele ar periclita tarile care azi au cele mai bune ratinguri si se bucura de cele mai mici dobanzi la creditele din pietele financiare, au precizat liderii german si francez.

Exit mobile version