Drept urmare, peste 50 de lideri de sindicat participa la asa-numita “mineriada de catifea”, inceputa in zorii zilei, la termocentrala de la Rovinari.
Cu bagajele facute, minerii par pregatiti pentru un drum care va dura aproximativ sapte-opt zile. Ei vor sa parcurga, in medie, in jur de 40 de kilometri pe zi. Oamenii vor dormi in corturi si sunt insotiti de patru masini in care au apa, mancare si medicamente.
Dupa calculele facute, peste o saptamana, se vor strange cateva sute de manifestanti care vor ajunge in Capitala sa protesteze in fata Guvernului. Oamenii sunt nemultumiti de noile disponibilizari din sistem si de modul in care se calculeaza certificatele verzi.
Cei 50 de lideri de sindicat au venit cu bagajele facute, pregatiti pentru un drum care va dura aproximativ opt zile.
Manu Tomescu, lider sindical: “Pai in primul rand, doua perechi de adidasi, ca nu stim cum va fi drumul, vremea, mancare, apa, si multa determinare si hotarare.”
Sindicalistii au trecut prin Rovinari, unde 200 de oameni li s-au alaturat si i-au condus pana la iesirea din oras.
Localnici: “Ne ducem cu ei pana unde va fi nevoie, pana la Bucuresti, ca au luat painea oamenilor de la gura.”
Traseul pe care il vor urma protestatarii include termocentralele de la Turceni si Craiova, dar si opriri la Pitesti, dupa care, pe autostrada, grupul de protestari va ajunge in capitala.
Dumitru Parvulescu, presedinte Federatia Nationala Mine Energie: “Aici s-au alaturat si oamenii din oras. Da, e un gest frumos pentru ca si localitatile miniere depind aproape in totalitate de 100% de Complexul Energetic Oltenia.”
Cristian Ladaru, lider sindical Exploatarea Miniera Rosie: “Nu facem comparatie intre marsul lui Cozma si acest mars pe care il avem acum, e un mars pasnic, trebuie sa informam populatia despre problemele din energie, adica noi producem cu 171 de lei si pana la 600 de lei intra in buzunarul baietilor destepti.”
Administratia Complexului Energetic Oltenia pregateste doua mii de disponibilizari in vara, dupa ce, anul trecut, alti peste doua mii de salariati au fost trimisi acasa. Sindicatele au facut mitinguri, marsuri si au intrat in greva foamei, dar nu au reusit sa stopeze reducerile de personal.
Sursa: Stirile PRO TV
UPDATE: Marți, 12 aprilie, marşul salariaţilor CE Oltenia, aplaudat de colegii de la Işalniţa
Circa o sută de salariaţi de la termocentrala Işalniţa i-au întâmpinat pe minerii şi energeticienii din Gorj, plecaţi luni de la Rovinari, pe jos, spre Bucureşti. Cu toţii colegi în Complexul Energetic Oltenia, aceştia vor să atragă atenţia guvernului asupra disfuncţionalităţilor din piaţa de energie, care scot artificial din piaţă Complexul Energetic Oltenia. Minerii şi energeticienii plecaţi în marşul de peste 300 de kilometri le spun oamenilor întâlniţi pe traseu cum este exportată energia verde, subvenţionată de fiecare dintre noi. “Ne-au aşteptat circa 100 de colegi la Işalniţa, ne-au oferit şi mâncare”, a spus Manu Tomescu, unul dintre cei 80 de salariaţi ai CE Oltenia plecaţi în marş spre Bucureşti. (Sursa: Pandurul)