In interventia sa, domnul Horia Georgescu, seful ANI, a spus, cred eu pe buna dreptate, ca exista o corelatie, peste tot in lume, intre nivelul coruptiei si cel al investitiilor straine. Daca luam in calcul acest indicator, stam rau. Al dracului de rau! Vin mai multe investitii in Romania? Dimpotriva. In ultimii cinci-sase ani, nivelul acestora a scazut si constant, si spectaculos.
Cum masuram, pana la urma, altfel decat prin investitiile straine, eficienta luptei impotriva coruptiei? Asa cum fac DNA si ANI, anuntand numarul de dosare aflate in cercetare? Nu! Prin numarul de rechizitorii? Nu! Prin numarul de condamnari? Nu! Prin multiplicarea asa-numitelor mecanisme anticoruptie? Nu! Prin noi legi in acest domeniu? Din nou, si nu pentru ultima data, raspunsul e nu!
Si, totusi, cum trebuie sa procedam pentru a afla cum stam? Care este adevaratul barometru? Cred ca trebuie sa masuram, de la an la an, hemoragia de bani si bunuri publice. Daca pierderile sunt mai mici, coruptia a scazut. Dar sunt pierderile mai mici? Dimpotriva, sunt mai mari. Un alt barometru ar putea fi, dar nu cantitativ, ci calitativ, destructurarea reala a retelelor de crima organizata si din ce in ce mai institutionalizata. Retele din care fac parte interlopi, afaceristi certati cu legea, politisti, reprezentanti ai serviciilor secrete, judecatori, procurori si politicieni. Pana la varful politicii. Avem de consemnat vreun succes notabil in acest sens? Niciunul.
In schimb, stam foarte bine in materie de transmisii in direct ale unor evenimente de natura penala, arestari, perchezitii, etc., stam bine si in materie de mascati, pe care ii vedem toata ziua pe ecrane, pentru ca redactiile au fost anuntate din timp, ca nu care cumva sa piarda spectacolul, stam bine in materie de stenograme furnizate in mod fraudulos chiar de anchetatori din dosarele aflate in cercetare si cel mai bine dintre toate ne plasam atunci cand vorbim de densitatea asa-numitelor informatii “pe surse”. Adica spuse la ureche, pentru manipularea opiniei publice.
In ziua in care Laura Codruta Kovesi, intoarsa rapid in Romania, sta in pole position pentru functia de sef DNA, pot spune cu mana pe inima ca, sub regimul Basescu, lupta impotriva coruptiei a esuat si din vina acestei doamne. Iar regimul post-Basescu, prin aceeasi doamna Kovesi, se pregateste si el de un esec. Restul e poveste.
Autor: Sorin Roşca Stănescu
Sursa: CorectNews