Site icon gandeste.org

Marea Britanie poate ieşi din UE

Este foarte posibil ca în următoarele săptămâni să asistăm la demararea părţii formale a destrămării Uni­u­nii Europene. Natasha Engel, preşedintele comitetului care stabileşte ordinea de zi a parlamentului britanic, a declarat pentru The Daily Mail că în cursul sesiunii parlamentare curente va avea loc o dezbatere pe tema organizării unui referendum pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

“În condiţiile crizei zonei euro, pro­blema ieşirii din UE a devenit mai relevantă ca niciodată”, susţine Natasha Engel care reprezintă în parlamentul britanic un colegiu electoral din Derbyshire. “Există foarte mulţi parlamentari care îşi doresc o asemenea dezbatere şi trebuie să acţionăm în conformitate cu dorinţele lor. Scopul nostru este ca problemele care îi preocupă pe britanicii de rând să ajungă pe ordinea de zi a parlamentului, iar oamenii de rând discută în baruri şi magazine des­pre apartenenţa noastră la Uniunea Europeană şi a venit timpul ca parlamentul să aibă o dezbatere deschisă pe marginea acestui subiect”.

Peste 100.000 de britanici au semnat o petiţie prin care cereau ca organizarea unui referendum pentru ieşirea din UE să fie dezbătută în parlament. În con­diţiile înrăutăţirii situaţiei economice mai mulţi parlamentari din toate partidele politice s-au alăturat mişcării de recăpătare a suveranităţii. Liderii partidelor parlamentare se confruntă cu o veritabilă rebeliune a membrilor de rând care doresc ca Marea Britanie să iasă imediat din Uniunea Europeană. Printre susţinătorii organizării referendumului se numără atât parlamentari laburişti cât şi cei conservatori. Popu­laritatea euroscepticismului creşte din ce în ce mai mult, iar o parte din presa britanică şi-a înteţit eforturile în vederea promovării opiniilor anti-uni­o­nale:

“După prea mulţi ani în care britanicii au fost victime ale furtului de fonduri, reglementărilor excesive şi interferenţei totale în afacerile noastre de către Bru­xelles, a venit timpul ca poporul britanic să-şi ia ţara înapoi şi să restabilească legitimitatea procesului po­litic”, scriu editorialiştii ziarului The Daily Express.

Deşi premierul britanic David Came­ron se opune vehement organizării unui referendum şi consideră că “ieşirea din UE este soluţia greşită pentru Marea Britanie”, membrii marcanţi ai coaliţiei de guvernare devin din ce în ce mai receptivi la această idee. Şeful echipei de consilieri personali ai lui David Cameron, Steve Hilton a declarat public că susţine ieşirea din Uniunea Europeană. Există o posibilitate reală ca în curând premierul britanic să rămână în minoritate în cadrul propriului partid care devine din ce în ce mai eurosceptic.
Conform ultimelor sondaje de opi­nie, aproximativ jumătate din electoratul britanic susţine ieşirea din Uniunea Europeană. Chiar şi cei mai optimişti susţinători ai păstrării apar­tenenţei la UE recunosc faptul că în condiţiile înrăutăţirii situaţiei economice, numărul de eurosceptici va creşte considerabil. David Cameron consideră că rezultatele unui refe­rendum nu vor fi obligatorii pentru im­plementare, dar este puţin probabil că un guvern care va decide să co­mită un act de dispreţ faţă de opinia populară va reuşi să păstreze puterea.

Deteriorarea dramatică a situaţiei economice face ca elitele politice naţionale să fie tentate să-şi salveze carierele şi perspectivele electorale prin blamarea Uniunii Europene pentru toate relele. Atunci când prima ţară va ieşi din UE, se va declanşa o reacţie în lanţ.

sursa: cronicaromana.com

Exit mobile version