Site icon gandeste.org

Manifestații de amploare în Brazilia. Sute de mii de oameni în stradă

Aproape 900.000 de brazilieni – două milioane conform organizatorilor -, nemulțumiți de corupție și de situația economică dificilă a țării, au ieșit duminică în stradă pentru a cere demisia președintei Dilma Rousseff, relatează AFP, citată de Agerpres.

Potrivit celor mai noi estimări ale poliției, cel puțin 866.000 de persoane îmbrăcate în verde și galben au defilat într-o ambianță pașnică în întreaga țară. Organizatorii — mișcări cetățenești de dreapta susținute de un partid de opoziție — au estimat la “două milioane”, dintre care un milion numai la Sao Paolo, numărul participanților la aceste proteste desfășurate în peste 100 de orașe.

Manifestanții au cerut demisia sau destituirea președintei Rousseff, criticând corupția dezvăluită într-un scandal politico-financiar care a costat peste 2 miliarde de dolari gigantul petrolier de stat Petrobras.

La Rio de Janeiro, demonstranții au afișat pancarte prin care cereau ca actuala președintă și fostul șef de stat Luiz Inacio Lula da Silva să fie trimiși la închisoare. Rousseff a convocat o ședință de criză cu miniștrii săi cei mai apropiați.

Președintele Partidului Social Democrat Brazilian (PSDB, de centru-dreapta) și rival al președintei Rousseff la alegerile prezidențiale din 2014, Aecio Neves, a făcut pentru prima dată apel la militanții formațiunii sale să se alăture manifestațiilor.

Conform unui sondaj de opinie publicat la începutul acestui an de către Institutul Datafolha, 66% dintre brazilieni sunt pentru înlăturarea de la putere a președintei și a formațiunii sale, Partidul Muncitorilor, care se află la guvernare din 2003. Același sondaj releva că numai 8% dintre brazilieni apreciau activitatea administrației Rousseff.

Rousseff a câștigat din nou alegerile în octombrie anul trecut cu 51% din voturi, iar al doilea său mandat a început în ianuarie. Totuși, în ultimele luni popularitatea sa a avut de suferit din cauza unui uriaș scandal de corupție care a implicat gigantul petrolier de stat Petrobras și care a dus la arestarea câtorva foști oficiali din partidul său.

Numeroși politicieni sunt suspectați că au beneficiat financiar de pe urma acestui scandal de corupție legat de contracte îm domeniul construcțiilor. Rousseff a negat orice implicare. Ea este sub potențiala amenințare a două proceduri judiciare, dar majoritatea juriștilor consideră că nu sunt întrunite condițiile pentru a determina căderea sa.

Manifestațiile de duminică sunt doar continuarea unei serii de proteste masive din acest an: în aprilie, 600.000 de brazilieni au manifestat, în timp ce în martie, între unu și trei milioane de persoane, conform mai multor surse, au ieșit în stradă.

Autor: R. C.

Sursa: Cotidianul

Exit mobile version