Site icon gandeste.org

Malte Spitz: Compania de telefonie vă supraveghează

Nu mai exista intimitate a persoanei si suntem sub observatia celui mai mare sistem de supraveghere globala, care ar face sa fie gelos orice tiran din istorie. Acest om pune o singura intrebare: De ce nu lupta fiecare pentru ca acest drept fundamental, acela al libertatii si intimitatii persoanei, sa fie pastrat cu sfintenie? Acum datele sunt folosite mai ales de marile companii transnationale si de serviciile de securitate, pentru ca 11 septembrie ne-a transformat pe toti in potentiali infractori sau chiar teroristi. Atunci cand cei care stau in spatele acestor companii, vor dori sa preia si conducerea politica (ceea ce se si intampla deja prin simbioza dintre stat si concerne pe care neoliberalismul o asuma), tot sistemul va fi unul orwellian. Adica o dictatura atroce. Marea problema este cu oamenii: deja pare ca li se pare normal sa traiasca sub o permanenta supraveghere. Se aude permanent vocea “inteleptului curat si sceptic”: de ce sa ma opun controlului permanent, pentru ca nu am ce sa ascund?

Daca vrei ca tot acest sistem complex social mondial sa stea la indemana a catorva oameni, atunci inseamna ca o sa te bucuri cand o sa fi nu numai controlat permanent, dar si cand o sa-ti spuna exact ce trebuie sa faci in fiecare clipa tu, un individ ca o rotita din sistem, fara familie si cu prieteni ca si tine, cu o personalitate extirpata, lucratori in multinationale.In acea clipa, “1984” va fi un roman non-fiction. Poate chiar un roman interzis. Sau, perfect posibil, “1984” VA FI RESCRIS. Asa cum ni se rescrie deja istoria nationala (ba chiar este contestata existenta unei astfel de istorii), ni se propune un nou limbaj, o noua limba (“homofobie” este deja un cuvant intrat in normalitate si desemneaza pe oricine se opune ideologiei homosexuale), diferenta dintre sexe va fi stearsa, “mama” si “tata” vor fi cuvinte inlocuite (deja se intampla asta), Muzeul Taranului Roman va fi transformat intr-o filiala a Muzeului Antropologic Mondial, in care copiii vor fi initiati in concepte sterilizate de Traditie. Biserica va fi una de fuziune, in care un dumnezeu abstract va fi venerat in complexe de tip mall, in fotolii confortabile si pe plasme gigant, de cei care au mai ramas credinciosi, restul fiind complet indiferenti la acest capitol, pe care il vor considera ca ținând de Evul Mediu. Basmele vor fi rescrise iar tinerii se vor îmbulzi la filme tip “Tarantino”, in care binele si raul vor fi concepte interșanjabile ori vor fi dependenti de pornografie, care sa-i “curețe” de stresul unei vieti atat de “complicate”.

Trăim deja partial în acest climat, sau mi se pare mie?
Nu uitati insa indemnul Domnului Hristos pentru zilele noastre, adresat fiecaruia dintre noi: “Tine-ti mintea in iad si nu deznădăjdui!”

Autor: Iulian Capsali
source: facebook.com/iulian.capsali

Exit mobile version