Site icon gandeste.org

Mai multe ţări UE se opun unui plan special de susţinere a Europei de Est

Mai multe ţări europene s-au declarat, duminică, împotriva elaborării unui plan special pentru susţinerea Europei de Est în contextul crizei economice, propus de premierul ungar.

Premierul ceh, Mirek Topolanek, a cărui ţară asigură preşedinţia UE, a exclus duminică ideea unui ajutor special pentru Europa de Est în contextul crizei economice, solicitat de omologul său ungar, Ferenc Gyurcsany.

“Nu cred că Europa de Est este o regiune specială, nu cred că este necesar să separăm mai multe ţări în cadrul UE; voi susţine un ajutor UE pentru ţările care au nevoie, nu unul special pentru Europa de Est”, a declarat premierul ceh, Mirek Topolanek, a cărui ţară asigură preşedinţia UE.

Înaintea summitului UE de la Bruxelles, el a participat la o reuniune a liderilor din estul Uniunii Europene.

Şi premierul eston, Andrus Ansip, s-a declarat împotriva “ideii de a crea un bloc” al Europei de Est în interiorul UE. “Nu cred că este nevoie ca ţările din Europa de Est să fie susţinute (în bloc); aceste ţări sunt foarte diferite între ele”, a insistat el, subliniind faptul că, spre deosebire de Letonia vecină, ţara sa nu se confruntă cu o criză de lichidităţi.

La rândul său, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker a apreciat, la sosirea la summit, că Europa de Est nu reprezintă “un bloc”, ţările din această zonă având “probleme specifice”, care trebuie discutate.

Premierul suedez, Fredrik Reinfeldt, a afirmat că UE trebuie să “acţioneze în solidaritate” cu ţările din Est, oferind ajutor nu în mod colectiv, ci “pe baze bilaterale, pentru cei care au nevoie de ajutor”.

Premierul ungar a pledat pentru un ajutor special destinat băncilor din estul UE, în valoare de 160 – 190 de miliarde de euro, cu mult superior celui de 24,5 miliarde de euro anunţat vineri de BEI, BERD şi FMI şi care implică şi Banca Centrală Europeană. Ferenc Gyurcsany a cerut şi accelerarea

Ungaria a solicitat, alături de Polonia, şi o accelerare a integrării ţărilor din Est în zona euro, din care fac parte în prezent doar două dintre acestea – Slovenia şi Slovacia.

Comisia Europeană a dat asigurări că UE este solidară cu statele membre din estul Europei, dar nu a anunţat nici o măsură concretă, cu toate că nu a exclus acordarea unui ajutor pentru ţările UE din afara zonei euro.

“Suntem confruntaţi cu o perioadă foarte dificilă, iar mesajul pe care l-am auzit astăzi (la minisummitul de la Bruxelles – n.red.) este că trebuie să facem faţă crizei într-un real spirit de solidaritate”, a declarat duminică preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso.

sursa: http://www.mediafax.ro

Exit mobile version